Când producţia sectorului auto din Ungaria s-a prăbuşit cu -80% în aprilie, declinul industrial a accelerat de şase ori, la -37%. Atât de importanţi sunt pentru această economie producători de maşini şi constelaţiile de furnizori pe care aceştia i-au atras în jurulul lor.
Când sectorul, dominat de giganţii germani, se gripează, o bună parte din economiile regiunii se opresc.
În situaţia Ungariei mai sunt câteva state est-europene. În Cehia, cea mai matură economie din regiune, producţia industrială a înregistrat în aprilie cea mai mare scădere din istoria recentă, de -34% în ritm anualizat, sub impactul prăbuşirii cu -80% a producţiei din sectorul auto. În Slovacia, în aceeaşi lună activitatea din industria constructoare de maşini şi componente s-a dus în jos cu -79%, rezultând un plonjon de -42% al industriei în general. Este cel mai slab rezultat de când ţara, cel mai mare constructor auto din lume în funcţie de producţie pe cap de locuior, şi-a câştigat independenţa în 1993.
Grav este că industria auto în general şi constructorii germani în special se confruntă cu probleme fără precedent a căror rezolvare se anunţă de durată. Unele guverne îşi permit să tracteze financiar piaţa sau producătorii, însă altele nu.
Felipe Munoz, analist la JATO Dynamics, firmă de informaţii în domeniul auto din Marea Britanie, nu vede pentru industria de profil o ieşire uşoară şi rapidă din zona de turbulenţe. „Ne aşteptăm ca relieful sectorului automotive să devină din ce în ce mai dificil de navigat“, a spus el, făcând referite la perspectivele pentru următoarele şase luni. Datele JATO pentru aprilie arată un picaj de 43% al vânzărilor globale, iar în această lună se reflectă doar impactul iniţial, a explicat Munoz într-un interviu pentru platforma de informaţii Brink. „Vedem numeroase probleme în America de Sud şi India, iar în Europa şi SUA, în timp ce stimulentele pentru vânzări ar putea ajuta, până acum vânzările au stagnat.“ Cum doar China a rămas motor de creştere, toţi producătorii de echipamente, din Japonia până în Eruopa şi America, se vor chinui să-şi ţină operaţiunile în funcţiune, a afirmat analistul. China ar putea avansa, mai ales în cursa maşinilor electrice. Acolo, pentru a stimula vânzările, zece oraşe mari au introdus scheme de stimulare. În aceste condiţii, pe unele pieţe din Asia, precum China, Japonia şi Coreea de Sud, recuperarea va fi probabil mai rapidă decât în restul lumii.
În analiza sa anuală „Războiul maşinilor“, Bank of America estimează că vânzările de autovehicule la nivel global se vor reduce cu peste 20% anul acesta şi nu vor reveni la nivelurile de dinainte de pandemia de COVID-19 înainte de 2023. „Declinul global al vânzărilor este un număr masiv şi te readuce la ideea că această criză în mijlocul căreia ne aflăm toţi este peste tot şi pretutindeni, ceea ce este diferit faţă de crizele din sector din ultimii 20-30 de ani, unde problemele erau locale“, a spus John Murphy, analist la BoA.
În Spania, una dintre economiile europene unde pandemia a lovit cel mai dur, premierul Pedro Sanchez a anunţat un plan de 3,75 de miliarde de euro pentru salvarea industriei auto „aflată în depresiune“. Acolo, ca în majoritatea ţărilor din UE, în aprilie şi mai au fost înregistrate rezultate minime record în ceea ce priveşte vânzările. În aceeaşi perioadă, fabricile de maşini şi componente au fost obligate să se închidă pentru a respecta măsurile de izolare. Pentru a încuraja achiziţiile de maşini, Sanchez a promis ajutor financiar celor care cumpără maşini noi, dar şi stimulente financiare şi scutiri de la plata taxelor pentru companii. Şeful guvernului a anunţat „ajutor pentru familii cu resurse mai puţine, antreprenori şi pentru cei care lucrează pe cont propriu pentru achizţionarea de maşini noi, în special electrice“. Scutiri fiscale sunt oferite companiilor care vor să-şi înnoiască parcul auto. Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat şi el un pachet de salvare pentru industria auto, de opt miliarde de euro, constând în principal din subvenţii de 7.000 de euro pentru achiziţia de maşini electrice. Ţinta Parisului este ca până în 2025 Franţa să devină liderul european la producţia de maşini nepoluante. Constructorul auto fanion al ţării, Renault, are deja un avantaj apreciabil în fabricarea de maşini electrice faţă de, spre exemplu, fabricanţii germani, ale căror modele sunt mai degrabă scumpe. Însă şi Renault pare copleşit de tăvălugul de maşini electrice ale constructorilor chinezi. În aceste condiţii, Renault a ales calea restructurării.
Industria auto asigură 400.000 de locuri de muncă în Franţa, notează Bloomberg. Un alt constructor auto francez, PSA, ar putea avea probleme cu planul de fuziune cu gigantul italo-american Fiat Chrysler. Reuters a aflat din surse că fuziunea s-ar putea confrunta cu o investigaţie de durată din partea Comisiei Europene după ce companiile implicate au refuzat să ofere concesii pentru a atenua îngrijorările anti-trust ale UE. Fuziunea este evaluată la 50 de miliarde de dolari. În această criză, care a scurtcircuitat lanţurile globale de aprovizionare, mărimea a ajuns un dezavantaj. Volkswagen, grup german şi cel mai mare constructor auto din lume, a primit ordin de la un stat mexican, Puebla, să-şi ţină fabricile de acolo închise până când pericolul pandemiei se reduce. Planul iniţial era ca uzinele să se redeschidă luni. Uzinele mexicane produc componente pentru maşinile fabricate de VW în SUA, o piaţă imensă. De asemenea, fabricile americane sunt importante pentru grupul german în contextul în care preşedintele american Donald Trump ameninţă că va descuraja importurile de maşini din Germania. VW, prin Audi, dar şi Daimler, prin Mercedes, sunt cei mai importanţi jucători din industria auto din Ungaria. VW domină în Cehia şi Slovacia. În Slovacia, VW este cea mai mare companie, cel mai mare investitor şi principalul exportator. În Ungaria, industria auto contribuie cu 10% la producţia industrială totală.
|
Liderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulÎn majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulLiderul regimului de la Tiraspol minte în legătură cu cele 1800 de doze de vaccinuri pe care Chişinăul urmează să le trimită regiunii transnistrene. Cele 1800 de doze fac parte din lotul pe care Republica Moldova le-a primit drept donaţie din partea României, însă...
( ) Citeşte tot articolul