Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 19 Iulie 2019
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 14:49

Solarul: răsfățul ce jonglează cu viața

Marime Font

Pentru o piele bronzată și strălucitoare, tot mai multe femei recurg la bronzul artificial, cel obținut la solar. Administratorii saloanelor încasează sume impozante, fără a fi impuși de vreo lege să-și avertizeze clienții asupra adevăratului preț pe care îl plătesc femeile pentru acest serviciu – riscul sporit de a dezvolta cancer de piele.

Razele ultraviolete din cabinele de bronzat au fost oficial incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenția Internațională de Cercetări asupra Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Conform datelor furnizate de organizația „Viața fără cancer”, numărul celor afectați de cancer de piele a crescut considerabil - de la 600 de bolnavi acum 10 ani, la 1000 de bolnavi pe an în prezent. Tot mai mulți specialiști atenționează asupra faptului că razele din cabinele de bronz pot fi de 15 ori mai puternice decât cele ale soarelui de la orele prânzului, iar riscul de apariție al cancerului de piele crește cu fiecare ședință la solar.

Bronzul, antonimul sănătății

„Foarte multe persoane fac un cult din bronz. Ca specialist, nu consider această practică sănătoasă”, avertizează Veronica Munteanu, medic dermatolog și director al unui centru de medicină estetică din capitală. „Mulți tineri fac abuz și, în consecință, suferă de hiperpigmentație, adică apariția unor pete maronii pe piele. Fetele au pielea deshidratată, asemenea unui măr stors și asta la 16-18 ani”, continuă medicul dermatolog. Specialistul atrage atenția asupra faptului că efectele dăunătoare ale solarului nu sunt imediate, dar se vor vedea neapărat în timp. În prezent, melanomul (cel mai periculos tip de cancer de piele) este cel mai frecvent tip de tumoare la femeile de 25-29 ani și pe locul doi, după cancerul de sân, la femeile de 30-34 ani.


Cabinele de bronz produc două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Primul tip de raze pătrunde în straturile profunde ale pielii și le degradează. Tot ele sunt responsabile de accelerarea îmbătrânirii și sporirea șanselor de a dezvolta cancer de piele. Cel de-al doilea tip de raze, UVB afectează straturile superioare ale pielii și stimulează bronzul. În cazul unei expuneri îndelungate, poate provoca arsuri solare și insolații. La solar, raportul razelor este inegal: razele UVA le depășesc de câteva ori pe cele UVB. Mai mult decât atât, spre deosebire de soare, aparatele de bronz emit nivele mai ridicate de ultraviolete, astfel încât e nevoie de o perioadă mai scurtă de expunere pentru a obține o piele bronzată.

Minorii, în lumina soarelui artificial

Medicii dermatologi consideră că minorilor ar trebui să le fie interzis accesul la cabinele de bronz. „În străinătate, până la 18 ani, tinerii nu au voie la solar. Adulții ce apelează la aceste servicii au un fel de buletine electronice, ce le permite să urmărească dacă nu depășesc numărul de minute admisibile. Această informație este foarte importantă și pentru medici”, afirmă Veronica Munteanu. În 36 de state din SUA, accesul minorilor la solar este interzis, iar legile din Marea Britanie obligă proprietarii de aparate de bronz să afișeze în scris toate riscurile la care se expun clienții.

Pentru a înțelege situația, am vizitat mai multe saloane de bronz din Chișinău. Solicitând informații despre serviciile de solar, angajatele nu au putut să-mi ofere mai mult decât o listă de prețuri. Astfel, un minut de bronz costă aproximativ 8 lei, pe când prețul unei ore variază între 250 și 400 de lei. Pentru un bronz moderat, am fost informată că am nevoie de minimum o oră în fiecare lună. Nici una dintre consultante nu m-a întrebat ce vârstă am și nu mi-a recomandat să consult un medic, însă mai multe m-au atenționat că nu duc lipsă de cliente. Atunci am fost nevoită să le întreb dacă „sora mea de 16 ani” ar putea să vină la solar. Un singur salon a refuzat să presteze servicii unei minore, restul m-au asigurat că nu e nici o problemă, dacă persoana nu are vreo boală cronică.

Din lipsă de informare, multe fete continuă să meargă la solar. Cristina, 24 de ani, este convinsă că aparatul de bronz este periculos doar dacă este frecventat pe parcursul întregului an. Mihaela, 21 de ani, frecventează solarul de patru ani și crede că folosind creme speciale pentru solar, nu se expune vreunui pericol. Fetele merg la saloane de înfrumusețare pentru a-și pregăti culoarea tenului pentru vară, fără a fi examinate de un medic dermatolog.

„Orice crește pe corp trebuie să ne pună pe gânduri. Alunițele aflate în zone supuse traumatismelor trebuie văzute de un dermatolog. Ele pot fi în zona sutienului, a centurii, a gâtului sau a subrațului”, spune medicul Veronica Munteanu. Acestea trebuie monitorizate, iar dacă intervine vreo schimbare în aspectul acestora, consultul unui dermatolog este obligatoriu.

Pentru protecția pielii împotriva razelor nocive, specialiștii recomandă să verificăm indicele UV înainte de a ieși afară. Acesta poate fi urmărit pe site-urile meteo, cum ar fi www.meteovista.com. Dacă indicele UV se află între 3 și 7, atunci este necesar să aplicăm o cremă de protecție solară. De asemenea, este recomandat să purtăm pălărie și tricou. În zilele caniculare, când temperatura depășește 33-35 de grade Celsius, indicele UV trece pragul de 8 unități și poate atinge cifra de 11. În aceste condiții, trebuie să evităm să ne aflăm în aer liber, între orele 11.00 și 16.00. La fel de important este să consumăm multe lichide și să aplicăm pe piele cremă de protecție solară.

„În Republica Moldova, avem din plin soare. Pentru o cantitate suficientă de vitamina D, e de ajuns o jumătate de oră de lumină solară”, explică dermatologul Veronica Munteanu. Potrivit specialistului, nu e nevoie să mergem la solar pentru a obține un bronz ușor și sănătos. Plimbările în aer liber, în afara orelor amiezii sunt suficiente pentru a fi sănătoși și a ne bucura de efectele benefice ale soarelui.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:33

FLASH /// Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

FLASH /// Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

ULTIMA ORĂ /// USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

ULTIMA ORĂ /// USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:02

Un cuplu din Sankt Petersburg, Rusia, întreţinea relaţii sexuale la fereastra unui apartament de la etajul 9, când nenorocirea s-a întâmplat – au căzut împreună, însă doar bărbatul a supravieţuit datorită femeii care i-a ameliorat impactul, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:52

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

Declarația Henley & Partners privind optimizarea Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție

După constituirea noului guvern al Republicii Moldova, oficiul de implementare a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiții (MCBI) a purtat un dialog pozitiv cu noii miniștri. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 13:48

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Interzicerea avortului poate avea consecințe grave asupra sănătăţii femeii

Femeile cărora li se refuză accesul la un avort sunt susceptibile de a dezvolta probleme de sănătate pe termen lung, sugerează o nouă cercetare. Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, a constatat că femeile ale căror cereri au fost respinse au raportat rate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:47

ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI pentru Dodon / Presa rusă dezvăluie că fratele președintelui are „afaceri” cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI pentru Dodon / Presa rusă dezvăluie că fratele președintelui are „afaceri” cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 12:10

Dorin Chirtoacă: Domnule Socor, nu vreți să va uitați în oglindă, poate Dvs. aduceți a fantomă care bântuie Moldova de vreo ultimii 20 de ani?

Ati uitat cum l-ati ridicat in slavi pe Voronin, de ne apuca greata, si va inchinati lui ca la sfintele moaste, in timp ce noi luptam cu el si cu regimul lui?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:53

Conceptul se “narațiune/narațiuni” vine de multe ori în contextul eforturilor de dezinformare pro-Kremlin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:39

Parlamentul a votat astăzi în două lecturi proiectul de modificare a Legii cu privire la asigurări, care permite brokerilor de asigurare și agenților de asigurări să revină în circuitul distribuirii produselor obligatorii RCA și Cartea Verde, după ce au fost excluși din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:28

Un băiețel de 11 ani a fost mușcat zilele trecute de un maidanez, în Stăuceni. Copilul a fost internat în spital, cu halucinații și febră, însă nu a supraviețuit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 11:22

Poliamoria este practica, starea sau capacitatea de a avea, în același timp, mai multe relații de iubire sexuale în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Iar fiica de 18 ani a actorilor Will Smith și Jada Pinket-Smith nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:59

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Bărbatul de 56 de ani al cărui cap este la un pas să explodeze la propriu / FOTO

I s-a umflat fata in ultimul hal si arata ca un monstru! Bărbatul de 56 de ani al cărui cap este la un pas să explodeze la propriu / FOTO

Totul la inceput parea sa fie o banala sinuzita, insa acum s-a transformat intr-un calvar de nedescris.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:43

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

FLASH / Un nou partid politic își anunță lansarea

 Partidul Politic "APEL" invită reprezentanții mass-media la conferința de presă cu tema: „Lansarea Partidului Politic APEL”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:39

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

Descinderi ale grupului de urmărire penală în cadrul unei cauze penale, iniţiate pe faptul schemelor de contrabandă cu diferite produse şi mărfuri. Operațiunea se desfășoară la „Poşta Moldovei” şi Serviciul Vamal

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 10:35

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunile PDM și ACUM Platforma DA au noi lideri

Fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM) și fracțiunea „ACUM Platformei Demnitate și Adevăr” în Parlament și-au ales conducători noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:45

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL DISPERAT /// MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 09:32

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

După ce a elogiat monstruoasa coaliție Roșca-Voronin, Vladimir Socor îl laudă pe Dodon și-l îndeamnă să meargă la Bruxelles, Berlin și Washington

„Analistul internațional” îi consideră pe Usatîi și Chirtoacă politicieni ratați dar îl laudă pe Igor Dodon. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)