Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 14:49

Solarul: răsfățul ce jonglează cu viața

Marime Font

Pentru o piele bronzată și strălucitoare, tot mai multe femei recurg la bronzul artificial, cel obținut la solar. Administratorii saloanelor încasează sume impozante, fără a fi impuși de vreo lege să-și avertizeze clienții asupra adevăratului preț pe care îl plătesc femeile pentru acest serviciu – riscul sporit de a dezvolta cancer de piele.

Razele ultraviolete din cabinele de bronzat au fost oficial incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenția Internațională de Cercetări asupra Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Conform datelor furnizate de organizația „Viața fără cancer”, numărul celor afectați de cancer de piele a crescut considerabil - de la 600 de bolnavi acum 10 ani, la 1000 de bolnavi pe an în prezent. Tot mai mulți specialiști atenționează asupra faptului că razele din cabinele de bronz pot fi de 15 ori mai puternice decât cele ale soarelui de la orele prânzului, iar riscul de apariție al cancerului de piele crește cu fiecare ședință la solar.

Bronzul, antonimul sănătății

„Foarte multe persoane fac un cult din bronz. Ca specialist, nu consider această practică sănătoasă”, avertizează Veronica Munteanu, medic dermatolog și director al unui centru de medicină estetică din capitală. „Mulți tineri fac abuz și, în consecință, suferă de hiperpigmentație, adică apariția unor pete maronii pe piele. Fetele au pielea deshidratată, asemenea unui măr stors și asta la 16-18 ani”, continuă medicul dermatolog. Specialistul atrage atenția asupra faptului că efectele dăunătoare ale solarului nu sunt imediate, dar se vor vedea neapărat în timp. În prezent, melanomul (cel mai periculos tip de cancer de piele) este cel mai frecvent tip de tumoare la femeile de 25-29 ani și pe locul doi, după cancerul de sân, la femeile de 30-34 ani.


Cabinele de bronz produc două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Primul tip de raze pătrunde în straturile profunde ale pielii și le degradează. Tot ele sunt responsabile de accelerarea îmbătrânirii și sporirea șanselor de a dezvolta cancer de piele. Cel de-al doilea tip de raze, UVB afectează straturile superioare ale pielii și stimulează bronzul. În cazul unei expuneri îndelungate, poate provoca arsuri solare și insolații. La solar, raportul razelor este inegal: razele UVA le depășesc de câteva ori pe cele UVB. Mai mult decât atât, spre deosebire de soare, aparatele de bronz emit nivele mai ridicate de ultraviolete, astfel încât e nevoie de o perioadă mai scurtă de expunere pentru a obține o piele bronzată.

Minorii, în lumina soarelui artificial

Medicii dermatologi consideră că minorilor ar trebui să le fie interzis accesul la cabinele de bronz. „În străinătate, până la 18 ani, tinerii nu au voie la solar. Adulții ce apelează la aceste servicii au un fel de buletine electronice, ce le permite să urmărească dacă nu depășesc numărul de minute admisibile. Această informație este foarte importantă și pentru medici”, afirmă Veronica Munteanu. În 36 de state din SUA, accesul minorilor la solar este interzis, iar legile din Marea Britanie obligă proprietarii de aparate de bronz să afișeze în scris toate riscurile la care se expun clienții.

Pentru a înțelege situația, am vizitat mai multe saloane de bronz din Chișinău. Solicitând informații despre serviciile de solar, angajatele nu au putut să-mi ofere mai mult decât o listă de prețuri. Astfel, un minut de bronz costă aproximativ 8 lei, pe când prețul unei ore variază între 250 și 400 de lei. Pentru un bronz moderat, am fost informată că am nevoie de minimum o oră în fiecare lună. Nici una dintre consultante nu m-a întrebat ce vârstă am și nu mi-a recomandat să consult un medic, însă mai multe m-au atenționat că nu duc lipsă de cliente. Atunci am fost nevoită să le întreb dacă „sora mea de 16 ani” ar putea să vină la solar. Un singur salon a refuzat să presteze servicii unei minore, restul m-au asigurat că nu e nici o problemă, dacă persoana nu are vreo boală cronică.

Din lipsă de informare, multe fete continuă să meargă la solar. Cristina, 24 de ani, este convinsă că aparatul de bronz este periculos doar dacă este frecventat pe parcursul întregului an. Mihaela, 21 de ani, frecventează solarul de patru ani și crede că folosind creme speciale pentru solar, nu se expune vreunui pericol. Fetele merg la saloane de înfrumusețare pentru a-și pregăti culoarea tenului pentru vară, fără a fi examinate de un medic dermatolog.

„Orice crește pe corp trebuie să ne pună pe gânduri. Alunițele aflate în zone supuse traumatismelor trebuie văzute de un dermatolog. Ele pot fi în zona sutienului, a centurii, a gâtului sau a subrațului”, spune medicul Veronica Munteanu. Acestea trebuie monitorizate, iar dacă intervine vreo schimbare în aspectul acestora, consultul unui dermatolog este obligatoriu.

Pentru protecția pielii împotriva razelor nocive, specialiștii recomandă să verificăm indicele UV înainte de a ieși afară. Acesta poate fi urmărit pe site-urile meteo, cum ar fi www.meteovista.com. Dacă indicele UV se află între 3 și 7, atunci este necesar să aplicăm o cremă de protecție solară. De asemenea, este recomandat să purtăm pălărie și tricou. În zilele caniculare, când temperatura depășește 33-35 de grade Celsius, indicele UV trece pragul de 8 unități și poate atinge cifra de 11. În aceste condiții, trebuie să evităm să ne aflăm în aer liber, între orele 11.00 și 16.00. La fel de important este să consumăm multe lichide și să aplicăm pe piele cremă de protecție solară.

„În Republica Moldova, avem din plin soare. Pentru o cantitate suficientă de vitamina D, e de ajuns o jumătate de oră de lumină solară”, explică dermatologul Veronica Munteanu. Potrivit specialistului, nu e nevoie să mergem la solar pentru a obține un bronz ușor și sănătos. Plimbările în aer liber, în afara orelor amiezii sunt suficiente pentru a fi sănătoși și a ne bucura de efectele benefice ale soarelui.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)