Astăzi 29 Mai 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:27
Abonamente

Social 7 August 2015, ora 14:49

Solarul: răsfățul ce jonglează cu viața

Marime Font

Pentru o piele bronzată și strălucitoare, tot mai multe femei recurg la bronzul artificial, cel obținut la solar. Administratorii saloanelor încasează sume impozante, fără a fi impuși de vreo lege să-și avertizeze clienții asupra adevăratului preț pe care îl plătesc femeile pentru acest serviciu – riscul sporit de a dezvolta cancer de piele.

Razele ultraviolete din cabinele de bronzat au fost oficial incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenția Internațională de Cercetări asupra Cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Conform datelor furnizate de organizația „Viața fără cancer”, numărul celor afectați de cancer de piele a crescut considerabil - de la 600 de bolnavi acum 10 ani, la 1000 de bolnavi pe an în prezent. Tot mai mulți specialiști atenționează asupra faptului că razele din cabinele de bronz pot fi de 15 ori mai puternice decât cele ale soarelui de la orele prânzului, iar riscul de apariție al cancerului de piele crește cu fiecare ședință la solar.

Bronzul, antonimul sănătății

„Foarte multe persoane fac un cult din bronz. Ca specialist, nu consider această practică sănătoasă”, avertizează Veronica Munteanu, medic dermatolog și director al unui centru de medicină estetică din capitală. „Mulți tineri fac abuz și, în consecință, suferă de hiperpigmentație, adică apariția unor pete maronii pe piele. Fetele au pielea deshidratată, asemenea unui măr stors și asta la 16-18 ani”, continuă medicul dermatolog. Specialistul atrage atenția asupra faptului că efectele dăunătoare ale solarului nu sunt imediate, dar se vor vedea neapărat în timp. În prezent, melanomul (cel mai periculos tip de cancer de piele) este cel mai frecvent tip de tumoare la femeile de 25-29 ani și pe locul doi, după cancerul de sân, la femeile de 30-34 ani.

Loading...


Cabinele de bronz produc două tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB. Primul tip de raze pătrunde în straturile profunde ale pielii și le degradează. Tot ele sunt responsabile de accelerarea îmbătrânirii și sporirea șanselor de a dezvolta cancer de piele. Cel de-al doilea tip de raze, UVB afectează straturile superioare ale pielii și stimulează bronzul. În cazul unei expuneri îndelungate, poate provoca arsuri solare și insolații. La solar, raportul razelor este inegal: razele UVA le depășesc de câteva ori pe cele UVB. Mai mult decât atât, spre deosebire de soare, aparatele de bronz emit nivele mai ridicate de ultraviolete, astfel încât e nevoie de o perioadă mai scurtă de expunere pentru a obține o piele bronzată.

Minorii, în lumina soarelui artificial

Medicii dermatologi consideră că minorilor ar trebui să le fie interzis accesul la cabinele de bronz. „În străinătate, până la 18 ani, tinerii nu au voie la solar. Adulții ce apelează la aceste servicii au un fel de buletine electronice, ce le permite să urmărească dacă nu depășesc numărul de minute admisibile. Această informație este foarte importantă și pentru medici”, afirmă Veronica Munteanu. În 36 de state din SUA, accesul minorilor la solar este interzis, iar legile din Marea Britanie obligă proprietarii de aparate de bronz să afișeze în scris toate riscurile la care se expun clienții.

Pentru a înțelege situația, am vizitat mai multe saloane de bronz din Chișinău. Solicitând informații despre serviciile de solar, angajatele nu au putut să-mi ofere mai mult decât o listă de prețuri. Astfel, un minut de bronz costă aproximativ 8 lei, pe când prețul unei ore variază între 250 și 400 de lei. Pentru un bronz moderat, am fost informată că am nevoie de minimum o oră în fiecare lună. Nici una dintre consultante nu m-a întrebat ce vârstă am și nu mi-a recomandat să consult un medic, însă mai multe m-au atenționat că nu duc lipsă de cliente. Atunci am fost nevoită să le întreb dacă „sora mea de 16 ani” ar putea să vină la solar. Un singur salon a refuzat să presteze servicii unei minore, restul m-au asigurat că nu e nici o problemă, dacă persoana nu are vreo boală cronică.

Din lipsă de informare, multe fete continuă să meargă la solar. Cristina, 24 de ani, este convinsă că aparatul de bronz este periculos doar dacă este frecventat pe parcursul întregului an. Mihaela, 21 de ani, frecventează solarul de patru ani și crede că folosind creme speciale pentru solar, nu se expune vreunui pericol. Fetele merg la saloane de înfrumusețare pentru a-și pregăti culoarea tenului pentru vară, fără a fi examinate de un medic dermatolog.

„Orice crește pe corp trebuie să ne pună pe gânduri. Alunițele aflate în zone supuse traumatismelor trebuie văzute de un dermatolog. Ele pot fi în zona sutienului, a centurii, a gâtului sau a subrațului”, spune medicul Veronica Munteanu. Acestea trebuie monitorizate, iar dacă intervine vreo schimbare în aspectul acestora, consultul unui dermatolog este obligatoriu.

Pentru protecția pielii împotriva razelor nocive, specialiștii recomandă să verificăm indicele UV înainte de a ieși afară. Acesta poate fi urmărit pe site-urile meteo, cum ar fi www.meteovista.com. Dacă indicele UV se află între 3 și 7, atunci este necesar să aplicăm o cremă de protecție solară. De asemenea, este recomandat să purtăm pălărie și tricou. În zilele caniculare, când temperatura depășește 33-35 de grade Celsius, indicele UV trece pragul de 8 unități și poate atinge cifra de 11. În aceste condiții, trebuie să evităm să ne aflăm în aer liber, între orele 11.00 și 16.00. La fel de important este să consumăm multe lichide și să aplicăm pe piele cremă de protecție solară.

„În Republica Moldova, avem din plin soare. Pentru o cantitate suficientă de vitamina D, e de ajuns o jumătate de oră de lumină solară”, explică dermatologul Veronica Munteanu. Potrivit specialistului, nu e nevoie să mergem la solar pentru a obține un bronz ușor și sănătos. Plimbările în aer liber, în afara orelor amiezii sunt suficiente pentru a fi sănătoși și a ne bucura de efectele benefice ale soarelui.

Un articol de: Victoria Colesnic Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:47

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Se deschid BISERICILE! Premierului Ion Chicu a făcut anunțul

Întrunirile cu caracter religios și slujbele în lăcașurile de cult vor putea fi reluate din data de 5 iunie 2020. Decizia a fost luată astăzi de Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 29 Mai 2020, ora: 16:41

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Ultima oră / Paștele Blajinilor nu va fi amânat

Paștele Blajinilor din acest an nu va fi amînat. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul, Ion Chicu, care îndeamnă populația să fie precaută și să evite aflarea în grupuri mari la cimitire. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:34

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

Ce se întâmplă dacă bei numai suc de lămâie, timp de o lună. Efectul care i-a șocat pe medici

O nouă dietă ia cu asalt lumea celebrităţilor! Respectată cu strcteţe, aceasta promite rezultate spectaculoase, într-un timp record!

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 29 Mai 2020, ora: 16:29

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Beneficiile necunoscute ale Mâinii Maicii Domnului. Tratează o mulţime de afecţiuni

Caprifoiul (Lonicera japonica), cunoscut şi sub denumirea populară de Mâna Maicii Domnului, este o plantă căţărătoare de origine asiatică, ce înfloreşte de primăvară până vara. Mirosul deosebit al florilor sale albe şi galbene o face să fie în topul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 15:42

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională lansează jocul ”Bani la greu” cu câștiguri de peste un milion de lei

Loteria Națională sporește șansele moldovenilor de a completa lista milionarilor. Toată luna iunie, de luni și până vineri, câte doi participanți vor avea șansa unică de a juca pentru jackpotul de peste 1 000 000 de lei, la noul proiect TV ”Bani la greu”. Jocul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 13:00

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

Migdalele de la Călărași – o cultură nouă și pentru cei care care le cultivă

În ultimii ani, moldovenii preferă să consume cât mai multe produse ecologice pentru a duce un mod de viață mai sănătos, atrăgând atenție deosebită calității produselor.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 12:56

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Un român a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, după decesul lui Bob Weighton

Cel mai în vârstă bărbat din lume, Bob Weighton, a murit la 112 ani. Românul Dumitru Comănescu devine, astfel, cel mai în vârstă bărbat al Planetei, recunoscut de Cartea Recordurilor.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 29 Mai 2020, ora: 12:44

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

Premierul britanic a constatat că are probleme cu vederea, după infectarea cu noul coronavirus

 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a făcut o constatare deranjantă, după ce a scăpat, cu emoții, de traumatizanta experiență a infectării cu noul coronavirus. Luni, la conferința de presă cotidiană de la Downing Street, el le-a declarat jurnaliștilor prezenți că vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 12:19

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

APEL CĂTRE FORURILE DECIZIONALE ALE STATULUI

Noi, cercetători ai Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu”,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 11:09

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

România ar putea ANULA „carantina” de 14 zile pentru cei care intră în țară / Când am putea „circula liber”

Românii care pleacă în vacanţă în Grecia sau în Bulgaria trebuie să stea în izolare 14 zile, la revenirea în ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 10:13

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Filip spune că politicienii trebuie să acorde suport procuraturii pentru a investiga cazul sacoșei negre transmise de Plahotniuc lui Dodon

Președintele Partidului Democrat Pavel Filip susține că procuratura trebuie să investigheze cazul transmiterii sacoșei cu bani de către Vlad Plahotniuc lui Igor Dodon, din video-ul publicat săptămâna trecută de deputatul Iurie Reniță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 29 Mai 2020, ora: 09:50

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Moartea băiețelului din Hâncești - o consecință a „restricțiilor” fără logică adoptate de regimul Dodon&Chicu

Pe 15 mai 2020, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca toate grădinițile din țară să rămână închise până pe 30 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:42

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Alexandru Cozer despre opoziție: Extrem de slabă, incapabilă și fricoasă / Ce scria în urmă cu doar 2 săptămâni

Jurnalistul Alexandru Cozer scrie într-un editorial pe Cotidianul.md că opoziția se „teme să sancționeze un guvern neprofesionist”

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 29 Mai 2020, ora: 09:36

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Descoperirea istorică făcută de arheologi. Comoara găsită chiar sub o vie i-a uluit / FOTO

Arheologii italieni au făcut o descoperire magistrală sub o vie dintr-o localitate aflată la nord de Verona. Anunțul vine într-un moment în care spațiile culturale ale țării revin încet la viață după cea mai grea perioadă a existenței sale.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 29 Mai 2020, ora: 09:34

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

FOTO / Autostrăzile spre Moldova. Toate informațiile la zi care le-au fost prezentate primarilor din regiune

Trei mari proiecte rutiere sunt în curs de proiectare sau planificate a fi scoase la licitație pentru a lega Moldova de Transilvania și Muntenia: Autostrada „Unirii” A8, Autostrada Moldovei A7 și autostrada A13 de la Brașov la Bacău. Primarii orașelor din regiune s-au...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 29 Mai 2020, ora: 09:28

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează

Chicu nu vrea „imixtiune directă de pe extern în treburile R. Moldova” / Banii primiți de Dodon de la Gazprom pentru PSRM nu-l deranjează Foto: Miller și Chicu

Premierul Ion Chicu anunță că este împotriva Legii cu privire la organizațiile necomerciale pentru că asta implică „imixtiuni din extern”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)