Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Editorial 11 Decembrie 2015, ora 08:16    Din editia print

Marime Font

Solidaritatea între jurnaliști sau fața reală a protestatarului moldovean

Duminica trecută, în cadrul unei manifestații organizate de Platforma DA în fața sediului MAI, câțiva indivizi din mulțime au bătut și au înjurat mai mulți jurnaliști. 

Cameramanul Nichita Perestoronin de la portalul today.md, de exemplu, a fost lovit cu pumnii și picioarele și împins în stradă. Liderii Platformei infirmă existența oricărei legături între ei și agresori, chiar dacă pe Internet au apărut imagini care demonstrează că cei din urmă au participat și la alte acțiuni de protest în așa-zisul Orășel al Demnității din Piața Marii Adunări Naționale. Dacă n-ați aflat despre aceasta, nu-i de mirare, pentru că presa a tăcut mâlc, cu mici excepții…

Lumea sinucigașilor

Pe când era Voronin la putere, solidaritatea în presa moldovenească era o lege de aur, nescrisă, dar respectată cu sfințenie. Orice jurnalist, devenind victimă a unor răfuieli fizice sau politice, era sprijinit de întreaga breaslă. Mai bine zis, nu numai redacția din care făcea parte lupta pentru dreptatea acestuia, ci toate redacțiile, umăr la umăr. Da, pe atunci eram ca niște frați.

Iar azi suntem ca niște idioți. Pentru că, odată cu timpul, se schimbă și oamenii, iar în ultima vreme aceștia își schimbă totodată și măștile. Și aici nu vorbim despre o metamorfoză naturală și nici cât de puțin normală, fiindcă orice om se naște nu numai cu trup, dar și cu demnitate. Pentru că aceasta din urmă nu este nicidecum o valoare materială, ci spirituală, în ultimele decenii observăm pe fața pământului o criză acută de demnitate. Timpurile pe care le trăim, când majoritatea populației Terrei are mințile spălate și, respectiv, rațiunea limitată, ne-au învățat să ne călcăm în picioare demnitatea, pentru a ne dedica viețile doar bunurilor trupești, care humă și viermi vor fi în cele din urmă. Astfel, demnitatea umană s-a transformat într-o slugă umilă a egoismului excesiv, care caută doar beneficii personale.


Din păcate, mulțimile îndoctrinate astfel nu-și dau seama că o atare atitudine față de viață se echivalează cu cel mai jalnic act de suicid. Lumea modernă, glorificată la TV-uri, este o gloată a sinucigașilor. Și această lume este cu atât mai urâtă, cu cât mai ticălos este să-ți omori sufletul, decât trupul.

Schimbarea la față a oamenilor sau schimbarea măștilor a devenit un obicei atât de firesc și frecvent, precum e schimbarea șosetelor. De aceea, când un jurnalist vrea să arunce cu pietre în capul colegului său, ar fi bine să numere mai întâi pietrele și să lase câteva și pentru cei care, la rândul lor, îi vor sparge lui căpățâna. Dacă ne tot fălim că suntem oameni corecți, să fim măcar atât…

Paradisul flămânzilor agresivi

Iată de ce o parte a societății, inclusiv breasla jurnalistică autohtonă, a făcut abstracție de incidentul de duminică din fața MAI. Chipurile, s-au dat unii cu părerea, dacă echipa „Publika TV” a fost agresată, nu-i bai, pentru că ăștia-s ai lui Plahotniuc… Nu e mare păcat, au zis alții, că Nichita Perestoronin de la today.md a fost bătut, deoarece el muncește la un portal de știri condus de un om finanțat de Renato Usatîi.

Poate că așa au gândit și bătăușii, înainte de a-și ridica pumnii. Fără să se întrebe: dacă acești jurnaliști ar ajunge în spital sau ar muri, Doamne ferește, ar sări Plahotniuc și Usatîi ca să-i ajute sau să-i îngroape? Sau: sunt ei într-adevăr adepții celor doi politicieni sau trebuie să aibă un serviciu pentru a-și întreține familiile și copiii și nu au altă ieșire într-un stat în care aproape toată presa este afiliată politic?

Și dacă agresorii au dat prioritate pumnilor și picioarelor fără să gândească nițel, cine sunt aceștia? Nu sunt provocatori, care ar încerca să denigreze imaginea Platformei DA, deoarece, după câte am scris și mai sus, ei au fost și la alte proteste cu aceiași organizatori. Dar și pentru că, în momentele în care băteau și înjurau jurnaliștii, fețele lor emanau mai mult necaz și deznădejde, decât ură. Poate că, la fel ca și noi, în 2009, speraseră și ei că infernul comunist se sfârșește și, în Republica Moldova, își deschide porțile paradisul european. Dar poate că, spre deosebire de noi, acești oameni mor deja de foame în „rai”.

Chiar dacă e așa, ei nu au niciun drept să dea la bot. Însă la noi se întâmplă… Și astfel ajungem la o altă problemă extrem de sensibilă care ne macină societatea.

Comsomolul cu mințile spălate

Platforma DA are tot temeiul să poarte pică televiziunii „Publika”, care aparține lui Vlad Plahotniuc, pentru că acesta este inamicul numărul unu al lui Victor Țopa și Viorel Țopa – doi oameni care în cel mai bun caz sunt prietenii Platformei, dacă nu și finanțatorii acesteia. Nici portalul Today nu joacă cărțile Țopilor, mai ales după realizarea documentarului „KIV-FRA Cutia neagră”. Filmul relatează despre afacerile dubioase, protejate de către ex-președintele Petru Lucinschi, din care s-au ales cu sume enorme de bani din averea statului Victor Țopa, Viorel Țopa și Vlad Filat.

Cu toate acestea, nu putem fi convinși că „flămânzii din rai” au habar cine sunt cei doi Țopa sau că ei au privit documentarul. Nu-i exclus că ei nici n-au auzit despre acest film. Cel mai degrabă, au fost prelucrați psihologic și bine instruiți, pentru a deosebi jurnaliștii „buni” de cei „răi”. Oricine participă des la asemenea manifestații, indiferent de către cine sunt acestea organizate, ar putea observa că astfel gândește o parte semnificativă a protestatarilor noștri. Pentru a-i atrage de partea ta, nu trebuie să le demonstrezi nimic. E suficient să le spui că statul îi fură și își bate joc de ei și se vor lăsa lesne modelați, până când vor gândi după cum îți convine ție. Adică, îți vor admira complicii și-ți vor disprețui inamicii.

Așa fel de indivizi reprezintă gloata la toate revoluțiile și protestele oriunde în lume și oricând în istorie. În special în spațiul ex-sovietic, aceștia se lasă și mai ușor manipulați. Mulți dintre ei și-au învățat lecția din URSS, unde era interzis să gândești altfel decât regimul. Pe atunci se spunea că „Партия сказала: „Надо!”, комсомол ответил: „Есть!”. Acești oameni sunt comsomolul nostru, care permite să i se mai clătească câteodată mințile, după baia fatală. Ca oameni, ei nu sunt răi. În mare parte, sunt niște sărmani naivi și răutatea le este străină. Ei cred cu sfințenie în democrație…

Putem să ne salvăm prin exerciții de gândire

Tot din cauza mentalității unor asemenea protestatari, avem corupție și hoți la guvernare. Aceștia ies în stradă, crezând unor promisiuni sterpe și votează cu ochii închiși. Iar problema care îi face pe unii dintre aceștia să recurgă la agresiune este mult mai delicată decât se pare. Fiind membru al unei societăți, omul trebuie să-și controleze cu deosebită grijă fiecare sentiment, fiecare emoție, pentru că trăirile noastre, oricât de frumoase ar fi, au o limită. Dacă depășești acest hotar, calci pe pragul anarhiei și al fanatismului. Și atunci bine ai venit în lumea nebuniei sau a crimei…

În ciuda pietrelor pe care și le aruncă în cap, jurnaliștii moldoveni ar fi trebuit să sesizeze anume acest pericol, după evenimentul de duminică din fața MAI. Mediatizarea intensă a acestui caz de agresiune asupra jurnaliștilor ar transmite un semnal benefic și printre ceilalți protestatari. Cel puțin, aceștia vor gândi mai mult înainte de a face vreun lucru. Iar mai târziu ar putea și ei să înțeleagă că, pentru a obține schimbarea la care speră, nu e nevoie să bată ulițele, ci să se izoleze fiecare în odăița sa și să facă exerciții de gândire. Atunci, când vor da ochii cu vreun politician, oricât de frumos, gras și simandicos ar fi respectivul, mai întâi de toate vor constata că sunt mințiți. De aceea, adevărata schimbare stă în puterile noastre și depinde de noi.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)