Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:43
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 12:05

Soluția de avarie post-BREXIT: Londra va propune UE o tranziție de doi ani după „divorț”

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Premierul britanic Theresa May va declara vineri, în discursul pe care îl va rosti la Florența, că dorește un acord de tranziție de doi ani cu UE după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar în martie 2019, a scris joi pe Twitter editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Principalii miniștri ai cabinetului său au fost de acord cu necesitatea unei faze de tranziție după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar pentru a se evita ca mediul de afaceri să ajungă pe ''marginea prăpastiei'', însă există diferențe de opinie cu privire la durata acestei perioade de tranziție.

„În discurs (May) va declara că va exista o (perioadă) de tranziție de până la 2 ani.....nu va fi un model standard'', a scris Laura Kuenssberg pe Twitter la sfârșitul unei reuniuni excepționale de două ore și jumătate a guvernului britanic la solicitarea premierului Theresa May.În cadrul reuniunii, șefa guvernului britanic și-a prezentat în linii mari alocuțiunea pe care urmează să o rostească vineri în orașul italian Florența cu privire la strategia sa privind Brexitul, relatează AFP.

Discuțiile, programate să se reia luni la Bruxelles în cadrul celei de-a patra runde de negocieri, suferă de pe urma lipsei propunerilor concrete din partea Regatului Unit cu privire la condițiile ieșirii sale din Uniunea Europeană, programată pentru martie 2019, potrivit negociatorului șef al UE, Michel Barnier.

Uniunea Europeană refuză să intre în negocieri asupra viitoarelor sale relații comerciale cu Londra înainte de a se înregistra progrese cu privire la termenii ''divorțului'', inclusiv în ceea ce privește chestiunea ultrasensibilă a facturii pentru Brexit.

Potrivit presei britanice, Theresa May se pregătește să se adreseze direct liderilor europeni și va încerca să treacă de Comisia Europeană și Michel Barnier. Ea s-a întâlnit cu unii dintre liderii UE săptămâna aceasta în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

'„Negocierile sunt structurate în cadrul Uniunii Europene. Astfel, Consiliul a delegat un mandat Comisiei, care l-a numit pe Michel Barnier, însă decizia va fi luată întotdeauna de liderii UE'', a declarat ea pentru Daily Telegraph.

Potrivit Financial Times, șefa guvernului britanic se va oferi de asemenea să compenseze pierderi de 20 de miliarde de euro ale bugetului Uniunii Europene după Brexit. Ziarul afirmă că guvernul de la Londra a informat-o despre această intenție pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md