Astăzi 5 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:06
Abonamente

Interviu 24 Noiembrie 2011, ora 05:29    Din editia print

VIDEO„Soluţia pentru alegerea preşedintelui RM nu constă în modificarea Constituţiei”

Marime Font

În perioada 21-23 noiembrie, o delegaţie din partea Curţii Constituţionale din România s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău. 

Delegaţia a fost condusă de preşedintele Curţii Constituţionale din România, Augustin Zegrean (foto) care, însoţit de preşedintele Curţii Constituţionale din R. Moldova, Alexandru Tănase, a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali de la Chişinău, printre care prim-ministrul Vlad Filat, preşedintele interimar Marian Lupu şi ministrul Justiţiei Oleg Efrim.

Augustin Zegrean a acordat ziarului TIMPUL un interviu în exclusivitate, în care s-a referit la criza constituţională de la Chişinău.

Loading...


- Dle Augustin Zegrean, care este scopul vizitei dumneavoastră la Chişinău?

- Este o vizită obişnuită, planificată de mai demult. Avem o tradiţie între cele două Curţi de a ne întâlni o dată pe an, fie la Bucureşti, fie la Chişinău. Anul acesta trebuia să ne întâlnim în primăvară, dar nu am reuşit, deoarece am fost ocupaţi cu organizarea Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene de la Bucureşti, la care au participat şi reprezentanţi ai Curţii de la Chişinău, dar nu şi preşedintele care a fost implicat atunci într-un accident rutier. Nici în toamna anului 2010 nu am reuşit să ajungem la Chişinău, înainte să venim, a fost înlocuit preşedintele interimar al ţării.

- Ce aţi reuşit să rezolvaţi în urma acestei vizite?

- Noi discutăm mereu probleme constituţionale, dar am vorbit şi despre cum să extindem colaborarea dintre Curtea noastră şi cea de la Chişinău, să existe o colaborare nu doar la nivel de judecători, dar şi la nivel de magistraţi, asistenţi etc. Din punct de vedere constituţional, problemele cu care ne confruntăm sunt cam aceleaşi. Sigur, noi nu avem situaţia aceasta politică pe care o văd în toate ziarele şi televiziunile de la Chişinău, legată de alegerea preşedintelui. Am discutat ieri şi cu preşedintele interimar, şi cu prim-ministrul şi cred că au înţelepciunea şi dorinţa de a rezolva această problemă. Principalul rezultat al acestei vizite ar fi că mi-am făcut o idee despre ce se întâmplă aici. O situaţie similară ar fi şi întrevederea de săptămâna trecută de la Bucureşti cu o delegaţie din partea Curţii Constituţionale din Egipt. Au venit la noi în ideea de a discuta cu reprezentanţii unei ţări care au trecut printr-o situaţie asemănătoare cu a lor.

- Ce aspecte aţi discutat cu politicienii de la Chişinău?

- Nu mi-am permis să le dau sfaturi, ei sunt politicieni, ei gândesc altfel decât alegătorii. Dar am discutat posibile situaţii de rezolvare a problemei, chiar şi cu actuala Constituţie sunt posibilităţi pentru alegerea şefului statului. Legile trebuie interpretate în sens pozitiv, în sens creator. Dacă va exista voinţă, preşedintele ţării va fi ales.

- Putem vorbi de probleme constituţionale comune?

- Da. Sunt foarte multe probleme comune, mai ales că cele două constituţii seamănă foarte mult. Constituţia noastră a fost adoptată în 1991, eu am făcut parte din comisia de redactare a acesteia. Am studiat atunci constituţiile a 27 de ţări, unele dintre care au peste 100-200 de ani, dar încă mai funcţionează. Spre exemplu, Constituţia Belgiei datează din 1831 şi este încă în vigoare. Noi am ţinut cont de toate aceste aspecte când am adoptat Constituţia noastră şi mă gândesc că şi cei de la Chişinău s-au inspirat, posibil, de la noi. Diferenţa dintre cele două constituţii constă în modalitatea de alegere a preşedintelui - în România acesta este ales prin vot direct, de către popor.

Şi în Grecia preşedintele este ales de Parlament, doar că acolo, dacă prima încercare eşuează, pragul scade de la două treimi la jumătate plus unu, şi tot aşa, până se alege preşedintele. În Moldova însă este nevoie de 61 de voturi. Când scrii o constituţie nu poţi să previi toate situaţiile care vor urma. Dar, pentru că la Chişinău se vorbeşte de modificarea Constituţiei, acum este momentul când se pot face aceste modificări. Şi Constituţia României a fost revizuită în 2003, când s-au rezolvat anumite lucruri care nu funcţionau până atunci. Acum avem o nouă propunere de modificare a Constituţiei, făcută de preşedintele României, Traian Băsescu, la solicitarea Guvernului, pentru a pune de acord anumite texte care nu funcţionează.

- Despre ce fel de relaţii putem vorbi între Curtea Constituţională de la Chişinău şi cea de la Bucureşti?

- Relaţiile dintre cele două Curţi sunt strict profesionale, de altfel foarte bune. Noi însă avem o categorie mult mai largă de dosare de soluţionat. La noi cetăţenii au acces la Curte, se pot adresa cu excepţii de neconstituţionalitate. De exemplu, dacă într-un proces una din părţi consideră că legea care urmează să fie aplicată în soluţionarea acelui proces este neconstituţională, invocă excepţia de neconstituţionalitate şi judecătorul este obligat să trimită dosarul la Curtea Constituţională. În ultimii trei ani am soluţionat 18 mii de dosare. În R. Moldova nu există aşa ceva. Aici doar Curtea Supremă de Justiţie poate sesiza Curtea Constituţională şi am înţeles că astfel de cazuri au loc foarte rar. În plus, avem în plan să modificăm sistemul informatic al Curţii şi vom oferi, astfel, posibilitatea celor din R. Moldova să acceseze online dosarele noastre şi să vadă ce facem, ce decizii luăm. Anume relaţia aceasta mă interesează cel mai mult. În plus, este şi o înţelegere foarte uşoară între noi, deoarece vorbim aceeaşi limbă. Scriitorul Elias Canetti, laureat al Premiului Nobel, spunea că „ceea ce mă înspăimântă cel mai mult este faptul că oamenii nu vorbesc aceeaşi limbă”. Este o plăcere să discutăm cu colegii din Moldova, avem aceeaşi limbă, aceleaşi preocupări, putem spune că am făcut aceeaşi şcoală, având în vedere că preşedintele Curţii, Alexandru Tănase, a făcut Facultatea de Drept la Iaşi.

- Cu ce concluzii plecaţi la Bucureşti ?

Concluzia principală este că trebuie să întărim relaţiile, să ne apropiem mai mult, din toate punctele de vedere.

- Dle Zegrean, vă mulţumim pentru interviu.

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)