Comentariu

Soluţii extreme

Deşi situaţia nu e roză, dat fiind faptul că nord-coreenii au avertizat cu doar câteva zile în urmă că vor pedepsi actele de propagandă, sud-coreenii au scris mii de manifeste pe care le-au prins de aproximativ zece baloane uriaşe şi le-au dat drumul peste frontieră. Nu e prima dată când cei din Sud le trimit manifeste celor din Nord, cerându-le să se revolte împotriva sistemului comunist. 

Dacă ţinem cont de impresionanta istorie (de foarte multe ori – expansivă) a acelor locuri, ne putem imagina că acele baloane nu sunt inofensive. Deşi în logica europenilor asta sună mai degrabă a sărbătoare, a performance artistic sau a protest paşnic. Însă nu aşa stau lucrurile între cele două ţări. Ar fi trist ca un astfel de act să aducă cu sine represalii militare.

Prutul, din fericire, nu mai este o frontieră de fier, cum a fost multă vreme. Şi trebuie să recunoaştem că atât în cazul nostru, cât şi în cel al coreenilor, frontierele impenetrabile au fost impuse de regimuri comuniste. Căderea barierei de pe Prut a fost sărbătorită şi intitulată simbolic „Podul de flori”. Pod care, de flori sau nu, nu a schimbat prea multe atunci. Doar că atât cei din stânga, cât şi cei din dreapta s-au grăbit la acest pod ca să facă bişniţă. Să îşi vândă marfa unii altora.

Manifeste, şi să fi vrut cineva să le scrie, s-ar fi temut să le trimită. Baloanele buclucaşe, care vor atrage atenţia pe plan internaţional, sunt o dovadă că indiferent de politica statelor, oamenii simpli, cetăţenii celor două state au încă foarte clar în minte istoria lor comună. Fapt demonstrat şi de faptul că, deşi fiecare ţară e cu politica ei, niciuna dintre ele nu a renunţat la numele Coreea. Denumirea comună, aşa cum a fost în cazul celor două Germanii, te face să crezi, fără măcar să le cunoşti istoria, că e vorba de o ţară despărţită în două.

Dacă am reuşi şi noi măcar atât: să ne păstrăm conştiinţa identităţii, deja ar fi un pas. Să ştim că ar trebui să ne pese în egală măsură de problemele existente pe fiecare mal al Prutului în parte. Să nu ne temem de politica celor ce ne conduc, ci să ne pese de ceea ce simţim, să fim interesaţi de păstrarea tradiţiilor şi valorilor noastre. Şi când nimeni nu ne va mai auzi, să trimitem şi noi baloane pe Prut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *