Opinii și Editoriale

Solutii pentru conflictul transnistrean

Integrarea R. Moldova in UE si NATO, crearea unor punti de legatura dintre cele doua maluri ale Nistrului, precum si exercitarea unor presiuni asupra guvernarii pentru asigurarea procesului de integrare a populatiei de pe malul stang – sunt doar cateva dintre solutiile propuse de participantii la conferinta „Cauzele, consecintele si caile de solutionare a diferendului transnistrean”, desfasurata ieri la Chisinau.

Cei prezenti la dezbateri au subliniat faptul ca „este alogic sa consideri ca R. Moldova a declansat razboiul”, mai ales cand exista dovezi clare ce indica tara care se face responsabila de ostilitati. Alexandru Gorgan, veteran al razboiului de aparare a integritatii teritoriale a R. Moldova, a motivat aceasta deductie prin Decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului, adoptata in „Cazul Ilascu”, prin care Curtea a recunoscut Rusia ca stat agresor.

Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a criticat dur actiunile guvernelor de pana acum si incapacitatea acestora de a crea o strategie de reintegrare a tarii. „Noi suntem constienti de faptul ca oamenii de pe ambele maluri de Nistru nu se dusmanesc. Totusi, la 1 martie au loc consultari in formatul „5+2”, formatul prin care Igor Smirnov are tot dreptul sa distruga statul R. Moldova”, avertizeaza Nantoi.

Si deputatul Veaceaslav Untila s-a pronuntat impotriva continuarii negocierilor dintre autoritatile celor doua maluri de Nistru in vechea formula. „Formatul 5+2” nu este unul eficient pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Se discuta mult, dar fara vreun rezultat. Trebuie schimbat acest format in care Rusia este mediator, pentru ca ea este autorul conflictului de la Nistru. Oportun ar fi un format hexagonal, in care s-ar negocia intre Moldova si Rusia, Transnistria fiind exclusa din format. Arbitri ai negocierilor sa fie Ucraina, UE, NATO si OSCE”, este opinia lui Veaceaslav Untila.

Pe langa solutiile pe care le-au propus, participantii la conferinta si-au exprimat dorinta de a fi creata o Comisie de evaluare a conflictului transnistrean.

Ala Coica,
stagiara la TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *