Astăzi 3 Iunie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:56
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Noiembrie 2014, ora 08:31    Din editia print

Marime Font

Somnul opiniei publice

Nu numai în plan economic, dar și în plan politic – intern și extern – anul 2000 este pentru R. Moldova acea toamnă în care vom fi obligați să numărăm bobocii. Și nu la hurtă și cu aproximație, ci meticulos, unul câte unul, până vom inventaria tot cârdul de succese și insuccese, realizări și gafe.

Timp de zece ani s-au acumulat atâtea probleme, încât ele nu vor mai putea fi lăsate pentru mai târziu; opinia publică nu va mai putea să se comporte ca struțul și să se prefacă și în continuare că nu le observă. După zece ani de mers voinicesc înainte spre calea „independenței și reformelor” va trebui să ne oprim pentru o clipă-două, să ne așezăm calmi la marginea drumului, să ne uităm în urmă și să evaluăm corect cât am mers, cum am mers și încotro am mers.

Necesitatea unei largi discuții publice în aceste probleme vine nu din slăbiciunea noastră balcanică pentru vorbărie goală, nici chiar din nevoia de a identifica respectivele probleme, ci, în primul rând, din nevoia de a ne testa sănătatea spirituală și capacitatea noastră de a ne gândi economic și politic. Spun acest lucru, fiindcă noi, timp de zece ani, nu am discutat public nici o problemă serioasă ce ține de locul nostru în istoria modernă, direcția în care se mișcă statul nostru, dumnezeul economic la care ne închinăm, doctrinele politice care ni se potrivesc sau nu.

Loading...


Discuțiile publice în R. Moldova s-au încheiat la finele lui 1989. După adoptarea legislației lingvistice, spiritul polemic s-a ogoit și opinia publică a intrat într-o perioadă de stagnare, care mai continuă și astăzi. Polemicile publice au fost înlocuite cu demagogia partidelor care, după 1990, apăreau ca niște mutanți pe solul iradiat de ideologia comunistă a fostului regim. Hărțuiala zgomotoasă dintre partide a avut harul să ne anestezieze spiritul critic și noi am început să credem în modul serios că edificăm o societate democratică, în care circulă și se confirmă idei și curente de opinii. În realitate, lucrurile se prezintă cu totul altfel: opinia publică, ca o broască țestoasă, s-a retras în carapacea ei, multe personalități care au idei și obraz s-au lăsat „la fund”, locul lor fiind ocupat de cete obraznice de guralivi subțirei la minte, dar groși de obraz.

Aceștia s-au autointitulat drept noua „clasă politică”, și-au format partide, și-au făcut loc cu coatele în parlament și guvern, au ridicat demagogia și politicianismul la nivel de religie națională, au intrat ca niște căpușe în trupul slăbit al Moldovei, și-au edificat un stat care să-i hrănească și să-i apere numai pe ei, iar în consecință ne-am ales cu ceea ce vedem: un stat supt de vlagă și impotent, o societate buimacă cu spiritul critic anihilat, o economie pusă pe butuci și peste toate acestea tronează, triumfal, așa-zisa „clasă politică”.

Redusă la muțenie totală, opinia publică nu-și mai pune întrebări. Ea nu mai participă la viața statului, dreptul de decizie fiind uzurpat, în exclusivitate, de „clasa politică”. Marile drame ale acestui deceniu au trecut pe lângă mintea și sufletul opiniei publice: după Marea Adunare Națională care a aplaudat declarația de independență a R. Moldova, poporul s-a retras din discuțiile publice. Astfel, nici războiul din Transnistria, nici restaurația comunistă adusă de agrarieni, nici pierderea integrității teritoriale și politice a statului și intrarea R. Moldova în CSI, nici cumplitul jaf național, numit „privatizare”, iar mai recent – nici continuarea federalizării prin crearea județului bulgăresc Taraclia, nici tentativele de schimbare a regimului politic ș. a. m. d. – nimic din toate acestea și încă atâtea altele n-au tulburat la modul serios opinia publică. Micile explozii isterice, ce se produc cu intermitențe, confirmă contrariul: în R. Moldova nu există opinia publică, iar spiritul critic doarme un somn de moarte. În asemenea condiții, „clasa politică” se simte ca găina la moară, ea este în afara controlului public, taie și spânzură după cum îi cășunează, simulează actul politic prin alegeri cumpărate pe bani, simulează actul legislativ adoptând legi de care nimeni nu ține seama, simulează actul economic prin aprobarea de guverne care nu-i poți plăti cetățeanului salariul și pensia, simulează actul public printr-o mass-media aservită economic și politic ș. a. m. d. Totul este mimare, simulare, butaforie, simulacru.

Ca urmare, statul și-a pierdut destinația lui primordială, cea de a-l proteja pe cetățean, și s-a transformat într-o piscină cu apă întremătoare în care înoată „clasa politică” aflată „la guvernare”. Pe de o parte – o populație adusă, demențial, în pragul unei catastrofe umanitare, pe de altă parte – o „clasă politică” cu fizionomia dospindă de osânză, iar încă pe de altă parte – o opinie publică atrofiată de zece ani de zile.

Dar odată și odată această opinie publică va trebui să se trezească. Și atunci șocul va fi extraordinar de dureros. Până la urmă, trezindu-se, această opinie publică va trebui să realizeze că, în timpul cât ea a adormit, în R. Moldova s-au întâmplat multe lucruri tragice, cel mai tragic fiind că ea, „țărișoricuța” noastră, a rămas de căruța istoriei din pricina „țărișoriceilor” care formează „clasa politică”. Europa ne-a fluturat cu băsmăluța prin Internet, iar noi stăm la marginea istoriei și a civilizației, scotocind prin trăistuță fluierașul cu care să-i mai zicem o doină de înstrăinare. Spiritul public, atâta cât a mai rămas, este terorizat de curente de idei găunoase, începând de la „centrismul” unsuros, fără culoare națională, care se varsă, gâlgâind, în apele gândirii rusești, și terminând cu pășunismul cleios și miorlăiala pseudonațională după zilele de aur ale scripturilor române.

Dacă vom ține-o tot așa și mai departe, dacă nu vom face un efort de conștiință și mentalitate, dacă nu vom începe, de urgență, să numărăm bobocii pe care i-am scos în acești zece ani, într-un cuvânt – dacă nu vom identifica locul nostru în istorie și drumul pe care trebuie să mergem spre el, șansele noastre de supraviețuire sunt incerte. Ca să nu ajungem la aceasta, trebuie să ne trezim din somn. Dacă nu am dorit să ne trezim la îndemnul „Deșteaptă-te, române!”, de ce nu reacționăm nici la îndemnul „Treziți-vă, moldoveni”?

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:49

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate

România: Doar 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate Foto: București

Alte 152 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 17:41

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PANDEMIE ÎN MOLDOVA! Încă un mort și 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Sunt confirmate 247 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintre care 11 în raioanele din est. O persoană a decedat din cauza infectării.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 15:50

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Piața Centrală ar putea să se închidă. Chicu: „Majoritatea cetățenilor nu respectă regulile ANSP”

Premierul Ion Chicu a cerut în cadrul deschiderii ședinței Guvernului de astăzi, 3 iunie, elaborarea proiectului de lege privind închiderea Pieței Centrale, deoarece oamenii nu respectă regulile impuse de ANSP cu privire la situația epidemiologică din țară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:54

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Octavian Țîcu propune deputaților un PACT ANTI-DODON

Apel către forțele anti-Dodon din Parlament:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 12:45

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

ÎNCOTRO? O explozie „controlată” a avut loc în FAȚA clădirii MAI din Chișinău / VIDEO. În pachetul care a fost detonat era un ceas și un buchet de flori

O explozie a avut loc în fața Ministerului de Interne. Se pare că a fost una controlată, întrucât geniștii au atenționat momentul.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 3 Iunie 2020, ora: 12:35

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Finalistul din a doua ediție a jocului „Bani la greu” a câștigat 118 000 de lei în 10 minute

Să deveniți mai bogați cu 118 000 de lei în doar câteva minute e posibil cu Loteria Națională. Pentru aceasta trebuie să vă mobilizați norocul și să înregistrați bilete cu ”Participare la tragere la sorți pentru Jocurile TV”! De acest lucru s-a convins...

( ) Citeşte tot articolul

Criza 3 Iunie 2020, ora: 12:28

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

OMS: Industria tutunului cheltuiește anual 8 miliarde de dolari pentru marketing și publicitate. Produsele din tutun ucid în fiecare an peste 8 milioane de oameni

​Produsele din tutun ucid peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceștia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv, arată Organizația Mondială a Sănătății. "Industria tutunului și cele asociate acesteia trebuie să găsească în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 12:23

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

Zodia care trece prin foc și sabie. Necazurile se țin scai

 Berbec Careul dintre Soare și Marte te va provoca să pierzi energie într-un mod neproductiv.  Taur Partenerul este foarte melancolic și insistă să îți spună regretele sale. Tu ai nevoie să fii prezent.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 Iunie 2020, ora: 12:17

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

Așa faci cel mai bun peşte la cuptor. Ingredientul care face diferenţa

 Gătit în folie de aluminiu, peştele îşi intensifică aroma. Vinul alb şi roşiile cherry, cărnoase şi suculente, înnobilează carnea. O reţetă Jamie Oliver, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:48

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tânăr de 30 ani lovit MORTAL de tren. Cum s-a petrecut tragedia

Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:20, în proximitatea stației de tren din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 11:43

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

FOTO / Explozie într-o casă din Orhei. O femei de 56 de ani a MURIT

În dimineața zilei de 3 iunie angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI au fost solicitați pentru a interveni în urma unei deflagrații care a avut loc într-o gospodărie din localitatea Pohrebeni, raionul Orhei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 11:40

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină

Din 15 iunie am putea merge în România FĂRĂ SĂ STĂM 14 zile în carantină Foto: București

Veste bună pentru românii care şi-au făcut planuri de vacanţă în Grecia sau Bulgaria anul acesta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 09:49

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Un fost ziarist de la Sputnik Moldova denunță cenzura practicată de oficiosul propagandei ruse

Sputnik Moldova, finanțată de guvernul rus și devenită un instrument al propagandei mediatice oficiale, ar avea o listă cu persoane „indezirabile” pentru apariția în textele publicate pe site sau în emisiunile difuzate de postul lor de radio, acuză un ziarist...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:54

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

Prognoza METEO pentru 7 zile / FOTO

 Meteorologii anunță pentru astăzi ploi calme doar în regiunea de nord. În centru și sud vremea va fi însorită, cu cer parțial acoperit de nori.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 08:34

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

Un tren pe ruta Bălți-Ocnița a luat foc din mers / VIDEO

 Un nou incendiu pe calea ferată. Trenul Ocniţa-Bălţi a luat foc, ieri, pe sectorul Tîrnova-Dondușeni. Potrivit unui comunicat al CFM, ajutorul mașinistului a observat fum în cabina din spate a trenului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 Iunie 2020, ora: 08:28

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19

 Unul dintre vicepretorii sectorului Buiucani al capitalei a fost testat ieri cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban, pe 3 iunie. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, edilul a precizat că pretura sectorului Buiucani a intrat în carantină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 Iunie 2020, ora: 08:27

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Cutremur fără precedent în Europa! Anunțul făcut de Franța, a doua mare economie de pe continent

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor a anunţat luni că Guvernul de la Paris mizează în prezent pe o contracţie de 11% a Produsului Intern Brut în acest an, faţă de un recul de 8% cât estima anterior.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 Iunie 2020, ora: 08:18

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

Horoscopul zilei de azi, MIERCURI 3 IUNIE 2020. Gândește bine ce vrei!

 Soarele in Gemeni si Venus retrograd fac o conjunctie de zile mari. Intereseaza-te de ceva nou: poate un nou look, un nou stil, o noua conceptie. Simti nevoia de ceva proaspat. Chiar daca Mercur incepe sa incetineasca si sa se pregatesca de retrogradarea din 18 iunie, Marte vrea mai multa...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 Iunie 2020, ora: 07:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 Iunie 2020, ora: 07:25

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 60 de cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că în total 60 persoane s-au infectat, 0 cazuri suspecte, 15 se află în carantină, 113 sunt monitorizate la domiciliu și 39 sunt tratate!

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)