Sondaj: Ce partide ar ajunge în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare / Cine ar putea castiga fotoliul de primar la Chișinău

publicat în Actualitate pe 23 Septembrie 2019, 11:53

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri Parlamentare doar patru partide ar accede în Parlament. Este vorba de PSRM, Platforma DA, PAS și PD. Cel puțin asta se arată într-un sondaj efectuat de Asociația Sociologilor și Demografilor.

Potrivit sondajului, aproximativ fiecare al patrulea cetățean al țării nu va fi în stare să facă o alegere întemeiată.

Pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova sunt gata să voteze 31,4% dintre persoanele intervievate, pentru Partidul ”Acțiune și Solidaritate” – 16,5%, pentru Partidul „Platforma „DA” – 7,3%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 6,9%, pentru „Partidul Nostru” – 3,3%, pentru Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 2,6%, pentru Partidul Șor – 2,2%, pentru un alt partid – 2,9%.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru functia de Primar General al municipiului Chisinau, 15% din respondenti nu stiu cu cine sa voteze. Alte 9% nu vor participa la vot. Prin urmare, fiecare a patra persoana intervievata n-ar putea face o alegere intemeiata.

35,3% - ar vota cu Ion Ceban,

30,1% - cu Andrei Nastase,
2,1% - cu Valeriu Munteanu,

1,9% - cu Ruslan Codreanu,

1,4 – cu Dorin Chirtoaca,

5,3% - cu alti candidati (Victor Chironda, Vitalie Marinuta, Valeriu Climenco, Teodor Cirnat, Serafim Urechean, Vasile Chirtoca, Oleg Cernei).

Sondajul a fost efectuat în perioada 11-20 septembrie 2019, pe un eșantion de 1189 respondenți, din 88 localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.