Opinii și Editoriale

Sosetele de alaltaieri

Transferul de putere la nivel de raion a devenit o problema care depaseste cadrul local si risca sa compromita optiunea majoritara, care a adus la puterea centrala cele patru componente ale Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE).

Ce se intampla, de fapt, azi in aceste centre raionale? Se intampla ca zeci de slugoi ai comunistilor, care mai ieri, cu o impertinenta mizantropica, dadeau afara din serviciu oameni de treaba, furau din averea statului, foloseau resursele bugetare – masini, epoleti, pistoale, paduri – in numele victoriei PCRM, astazi isi dreg glasurile cu alifie democratica si iata-i colorati deja in galben, verde albastru inchis ori mai deschis… Fostii sefi de fiscuri, politii, procuraturi, judecatorii, asistente sociale sau medicale, ocoluri de padurari sau de scoli si scolari, toti care au distrus metodic, timp de opt ani, orice spirit democratic, orice zvacnet european, orice scanteie de romanism si care afisau portretul lui Voronin din cabinet si pana la closet, azi au devenit cele mai de incredere persoane ale AIE in teritoriu.

Se mira oamenii care au patimit, care au luptat, care au alergat si au facut agitatie pentru polul democrat si se intreaba pentru ce au luptat, pentru ce au fost injurati, bruscati si scuipati in suflet de nevertebratele care, azi, tot ele au ramas in posturi, ca sa le rada in fata bietilor romantici si naivi, aratandu-le semnificativ cu degetul la tampla. Cei care au fost cu democratii au contat, intr-un fel sau altul, pe victoria din 29 iulie 2009. Unii s-au visat reveniti in functia de unde i-au alungat comunistii, altii au sperat sa ajunga pe merit intr-o functie de conducere, ca sa asigure astfel lantul puterii AIE pana la nivelul doi, iar cei mai multi dintre votantii partidelor necomuniste si-au dorit, pur si simplu, revenirea la normalitate in centrele noastre raionale. Numai ca nu au apucat sa-si vada visele implinite.

Cei care au compromis functiile publice, punandu-le doar in slujba comunistilor, au luat si de aceasta data urma care le trebuie. Cu miros de lup batran, ei au adulmecat imediat algoritmul schitat de Alianta pentru slujbele din raioane. Deja au aflat carui partid o sa-i apartina cutare sau cutare post si s-au orientat cu tot cu boarfe si aport spre formatiunea respectiva. Astfel, peste noapte, din comunisti au devenit amenisti, pedisti, liberal-democrati sau liberali simpli. Partidele ii accepta pe motiv ca transfugii sunt descurcaretii credinciosi care, pentru un post, vor face orice intr-o eventuala campanie electorala. Dar nu numai ca-i accepta, ii protejeaza si ii instaleaza in aceleasi posturi si functii, de data aceasta – ca pe reprezentanti ai lor.

Lumea de prin raioane lanseaza diferite ipoteze in perspectiva curmarii unui astfel de dezmat partinic. In aer plutesc mai multe idei. Unii propun crearea unor asociatii ale societatii civile, care sa dea in vileag faradelegile celor de nivel local. Altii avanseaza ideea ca guvernul ar trebui sa delege ministerelor numirea in functie a unor conducatori de directii, care azi sunt numiti de consiliile raionale pline de interese. Dar cea mai buna mi se pare propunerea ca Filat, Lupu, Ghimpu si Urecheanu sa prezinte o dare de seama publica despre acei pe care i-au primit in partidele lor dupa alegeri. Ca nu de alta, dar sosetele de alaltaieri degeaba le incalti in locul celor de ieri, daca nu le-ai spalat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *