Editorial

Spargem cercul vicios!

 Profitorii politicieni, cocoțați la putere pe spatele voturilor unioniștilor, justificau abandonarea temei UNIRII prin faptul că lumea „nu era pregătită” și ne arătau sondaje mincinoase privind procentele reale ale unioniștilor. Doreau această temă ascunsă sub preș, uitată, abandonată, ÎNGROPATĂ! Și înghițeam toate nereușitele celui ajuns la putere, și orice eludare a temei Unirii, cu falsa impresie că „e de-al nostru”.
Puterea economică nu e în mâna moldovenilor. Neavând putere economică, nu ai mass-media și nu ai pârghiile de influențare a oamenilor. În primul rând, asculți de vocea șefului (banului), care îți spune ce și cum să faci, ce și cum ai voie să manifești, ce și cum să votezi.
Nu ai radiouri și televiziune adică putere de transmitere a mesajului către marea masă a populației și nu poți spera să îți schimbi statutul alocat: de minoritate slabă. Drept urmare, nu ai politicieni. Drept urmare, nu poți schimba politicile în acest stat decât prin intervenții chipurile „externe”, adică România să ia atitudine față de abuzuri comise în Republica Moldova precum scoaterea limbii române și a istoriei din programa școlară, prigoana asupra culturii, abuzurile împotriva presei libere, expulzarea diplomaților, și mai recent, a cetățenilor României din Republica Moldova. Dacă face mai mult, România e catalogată ca fiind stat anexionist…

Și mai rău, ai politicieni care confiscă tema UNIRII și ajung să o trădeze mai devreme sau mai târziu, precum vestitul caz Iurie Roșca. De voie, de nevoie, votezi cu cel care pare mai unionist doar ca să îți fie reprezentată opinia. Dar ai prea puține instrumente ca să-l taxezi, nu reprezinți o forță coagulată, iar „salvarea” nu poate veni doar din politică, cum greșit se interpretează în R. Moldova: presa și societatea civilă reprezintă adevărați piloni într-o societate normală. În momentul acesta, singura formă prin care îi taxăm este strigând IUDA la vederea acestui bărbos odios care ne ține lecții de la masa propagandistică antiromânească numită Sputnik.
Statul român nu a fost și nici nu poate fi soluția atât de clamată la Chișinău. Tentativele făcute de susținere a unei prese de limba română au creat la Chișinău pe mulți care sunt români de profesie și care au profitat extrem de mult de banii contribuabilului român. Nu de puține ori, proiecte mediatice pompoase au fost, de fapt, paravan pentru spălare de bani și mită. Din fericire, în ultimii ani, România s-a pus pe picioare și astfel de practici iau sfârșit. Însă acest proces de însănătoșire nu va da naștere în următorii ani unor experți și strategii lucide pe termen lung în cel de al doilea stat românesc, Republica Moldova. Iar nouă, unioniștilor, ne trebuie rezultate ACUM.

Foarte greu a fost să spargem puțin acest adevărat cerc vicios… Amintesc cititorilor că în ultimii ani au fost organizate marșuri de amploare, au fost făcute spoturile „Unirea înseamnă” (interzise inițial pe radioul și televiziunea de stat, abia după un proces în justiție ele fiind acceptate), s-a transmis un mesaj preluat doar de către mass-media liberă și în rest doar parțial de către ceilalți (și doar atunci când interesele de moment au convenit oligarhilor care le dețin).
Iar ca rezultat, sondajele (în continuare mincinoase și manipulatorii), au început să crească procentul unioniștilor. Iar politicienii care își asumă opțiunea unionistă au început să nu mai fie doar de la un partid. Însă pârghiile puterii sunt tot la ei și dacă nu vom avea informare corectă, necondiționată de putere, nu vom reuși să spargem cercul vicios și nu vom atinge o majoritate unionistă. Singura care ne va asigura Unirea. Iar pentru aceasta AVEM NEVOIE DE PRESĂ UNIONISTĂ!

UNIONISMUL FAPTELOR

Din luna februarie, am început împreună cu liderul unionist basarabean Constantin Codreanu să colectăm donații pentru proiectul Unirea.TV.
Inițial l-am gândit ca o televiziune, cât de mică, dar care să reflecte echidistant și punctul de vedere al unioniștilor. Am realizat însă că nu faci primăvară cu o floare. Noi, prin credința noastră, trebuie să fim inclusivi, nu exclusivi, să nu ne transformăm într-o sectă în devenire, ci să dăm șansa tuturor gusturilor să aprecieze, pe lângă preferințele lor obișnuite, și Unirea, ca viitor proiect pentru Republica Moldova.
Am mai realizat că un studio la Chișinău va fi închis, mai devreme sau mai târziu și de aceea e bine să avem unul și la București, pentru vremurile când Dodon va fi președintele Republicii Moldova sau când oligarhii o cotesc subtil spre Moscova pentru a forța mâna Europei/României să cotizeze mai mult în „țărișoara lor”.

Deci Unirea.TV va funcționa precum Europa Liberă: va crea programe de televiziune și radiodifuziune pe care le va livra pe mai multe frecvențe.

Astăzi, suntem aproape de finalul primei etape din proiectul nostru: finalizăm studiourile din București și Chișinău și începem să livrăm conținut pe canale din Republica Moldova. Mai avem nevoie de colectarea a 5500 de euro pentru dotarea corespunzătoare a celor două studiouri apoi vom începe emisia: pas cu pas, post cu post. Primul va fi 10TV (o inițiativă a ziarului TIMPUL în colaborare cu noi), apoi urmează Național FM Cultural, Radio Datina și altele, locale sau naționale.

Puteți dona pe site-ul www.unirea.tv sau direct la sediul redacției TIMPUL (strada Alexandru cel Bun 144, Chișinău).
Este un unionism al faptelor care presupune să nu așteptăm ca alții să ne facă treaba, ci să contribuim cu mic cu mare la împlinirea cauzei noastre. Cu 10 lei sau cu 100 de euro, cred eu că fiecare poate să-și aducă prinosul și să nu mai așteptăm vreun bogătaș, cu interese în spate, să vină să dea bani. Noi, ca mișcare unionistă, am dat dovadă de multe ori că UNIREA FACE PUTEREA.
Mai e nevoie de o singură donație, a ta, a celui care citește aceste rânduri. Apoi vom avea și noi mass-media noastră.
Nu de amploarea celei a oligarhilor, fără buletine de știri, cel puțin până adunăm banii necesari creării acestui produs, dar a noastră, care expune și celorlalți punctul nostru de vedere. Mai ales după dispariția postului de radio „Vocea Basarabiei”, acest lucru este vital.
Îmi place să cred că, dacă la ora la care scriu aceste rânduri, avem aproape 900 de donatori pentru acest proiect, la începutul lunii septembrie vom avea 2 000 de oameni care au contribuit, cât de puțin, ca visul acesta să se împlinească. Și vom începe!

SPAȚIU INFORMAȚIONAL COMUN

Din această toamnă veți vedea pe micile ecrane mai multe televiziuni trecând Prutul și putând fi văzute la firmele de cablu. Nașul TV, Realitatea TV sau Digi24 sunt o parte din aceste posturi. Clamat în câteva ședințe comune fără fond pe direcția București-Chișinău, spațiul informațional comun este unul dintre cei mai importanți piloni pentru un viitor stat și nu trebuie lăsat la nivelul bunelor intenții și pe seama unor birocrați, ci trebuie înfăptuit: sprijiniți presa de limba română, chiar dacă ea se numește Agora, Jurnal de Chișinău, Ziarul de Gardă sau 10TV. E nevoie de unitate, de sincronizare și de transplant! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *