Direcţia Europa

Spaţiul aerian comun RM-UE: au început negocierile

Declaraţia a fost făcută miercuri de negociatorul-şef din partea Comisiei Europene pentru semnarea Acordului privind Spaţiul aerian comun RM-UE, Klaus Geil, în cadrul primei runde de negocieri dintre Executivul de la Chişinău şi cel european. Echipa de negociatori din partea Chişinăului e condusă de secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, care a subliniat că scopul pe care îl urmăreşte ţara noastră este ca, în urma acestui Acord, să beneficieze cetăţeanul. „Vrem ca cetăţeanului să i se ofere preţuri reduse la biletele de avion, să fie diversificată oferta destinaţiilor avia, precum şi să sporească numărul turiştilor străini în ţara noastră şi veniturile la buget”, a menţionat Bodiu.

La rândul său, vicepremierul Iurie Leancă a specificat că negocierea şi implementarea Acordului va permite RM să fie tratată ca ţară eligibilă în ceea ce priveşte aderarea la UE, iar Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a menţionat că demararea negocierilor privind aderarea la spaţiul european integrat demonstrează că relaţiile moldo-comunitare sunt intense şi profunde. Klaus Geil a subliniat că acest Acord dintre RM şi UE este unul sectorial şi ar putea fi un bun exemplu pentru viitoarele acorduri dintre cele două părţi.

Joi, Bodiu şi Geil au semnat un protocol de înţelegere pe marginea primei runde de negocieri pentru semnarea Acordului. Conform documentului, cele două părţi au convenit asupra structurii Acordului, care va fi bazat pe faza de implementare de către RM a regulilor şi regulamentelor europene, în paralel cu deschiderea pas cu pas a pieţei avia şi integrarea graduală a RM în structurile avia europene. Odată ce Acordul va deveni aplicabil, progresul privind implementarea lui va fi monitorizat şi evaluat cu regularitate de către cele două părţi. De asemenea, s-a convenit ca Acordul să prevadă crearea unui mecanism în formă de Comitet comun responsabil de administrarea şi implementarea eficientă a Acordului şi coordonarea cooperării între autorităţile avia. Negocierile urmează să aibă loc în trei runde, următoarele două fiind programate pentru lunile septembrie şi noiembrie ale anului curent.

Timpul.md (I. S.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *