Actualitate

Speculantii vor sa destabilizeze piata

La mijlocul saptamanii trecute, la casele de schimb valutar a avut loc o scumpire a dolarului american. Vineri, valuta era cumparata deja cu 11,20 lei si era vanduta cu 11,24 lei. Unii analisti sunt de parere ca acest trend va continua si in aceasta saptamana. Ieri, pretul de cumparare a dolarului varia intre 11,20 si 11,22 lei, pretul de vanzare variind insa de la 11,29 lei (la casele de la „Eximbank”) pana la 11,37 lei (la „Moldindconbank”).

Marti, diapazonul preturilor monedei unice era mai mare: cumpararea – de la 16,40 lei la 16,45 lei, vanzarea – de la 16,53 lei (la „Universalbank”) la 16,65 lei (la „BCR-Chisinau”, „Victoriabank”, „Eurocreditbank”).

Expertii considera ca tendintele inregistrate pe piata moldoveneasca contravin trendului pietei valutare mondiale FOREX, unde din a doua jumatate a saptamanii trecute (16 septembrie) pana la momentul de fata perechea euro-dolar a crescut de la 1,4650 la 1,4785 lei.

Potrivit specialistilor bancari, cauza acestei miscari pe piata este dorinta proprietarilor de case de schimb valutar de a provoca cererea la valuta si de a profita in urma acesteia. Insisi speculantii inteleg ca, in primul rand, leul poate fi devalorizat in urma deprecierii cursului in ordine administrativa, in al doilea rand, e prea putin probabil ca va fi intreprins un asemenea pas.

INFOTAG
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *