Integrare Europeană

Speranta copiilor din Leova

Din bani europeni, impreuna cu Romania, se cauta „O familie pentru orice copil” Inspirat din modelul si bunele practici ale judetului Iasi, Romania, si finantat din bani europeni, la Leova a fost inaugurat, la mijlocul acestei luni, Centrul de zi pentru copii „Speranta”. Centrul va asigura servicii sociale de tip familial, de care vor beneficia copiii din familiile defavorizate din raion.

„Este vorba de circa 200 de copii din familii monoparentale, care au parinti ce consuma alcool sau care sunt batuti. Se face o lista ce va fi analizata de comisia raionala, care va stabili gradul de vulnerabilitate in fiecare caz aparte. Primul grup este din oras, apoi vor fi si copii din satele din apropiere, pe care ii va aduce un microbuz”, a declarat managerul proiectului, Vadim Caramalac. Potrivit lui, Centrul va contribui la reducerea gradului de institutionalizare si abandonare a copiilor si, respectiv, la mentinerea legaturii dintre copil si familia biologica.

Specialistii romani care i-au ajutat pe instructorii de la Leova la infiintarea Centrului spun ca o asemenea institutie este necesara, mai ales in conditiile in care rezultatele studiilor despre impactul saraciei nu sunt din cele mai imbucuratoare. „Atunci cand copiii dispar de pe strazi si vin la Centru este un indiciu foarte clar ca el este mai mult decat eficient”, a explicat Ion Armeanu, seful Directiei protectia copilului din judetul Vaslui. La randul sau, Speranta Olaru, manager de proiecte in cadrul Delegatiei Comisiei Europene in RM, a mentionat ca, „utilizand principiile transfrontaliere, Centrul de zi si practicile aplicate in cadrul acestuia vor putea fi multiplicate atat la nivelul localitatilor din raionul Leova, cat si la nivel national”.

Centrul de zi pentru copii „Speranta” a fost infiintat in cadrul proiectului „O familie pentru orice copil”, cofinantat de Uniunea Europeana prin programul TACIS CBC. Proiectul este implementat din luna august 2008 de Consiliul raional Leova in parteneriat cu Primaria orasului Leova, Consiliul judetean Vaslui si Directia generala de asistenta sociala si protectie a copilului din Vaslui, Romania. Valoarea proiectului este de 223.058 euro.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *