Astăzi 26 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Direcţia Europa 14 Mai 2010, ora 13:37    Din editia print

Speranţa Olaru: „Toată lumea vrea să repete succesul”

Marime Font

În Republica Moldova proiectele transfrontaliere sunt coordonate, în prezent, de dna Speranţa Olaru, manager de proiect la Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău. Este omul care se ocupă de mai bine de patru ani de proiectele transfrontaliere, acestea constituind 13 din cele peste 20 de proiecte pe care le gestionează.

- Dna Olaru, ce înseamnă programele transfrontaliere pentru moldoveni?

- Republica Moldova este beneficiara Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Moldova pentru anii 2007-2013, în valoare totală de 126 milioane euro, pentru toate cele trei ţări. Principiul este următorul: dintre aplicanţi cel puţin unul trebuie să fie dintr-o ţară membră a UE, în cazul nostru România.


Pentru acest program există un regulament, conceput de Bruxelles, care prevede ghidul despre implementarea programelor transfrontaliere, care prescrie formarea unei unităţi de gestionare comună. În cazul dat, responsabilitatea de bază îi revine Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor din România, gestionarul de facto al acestor proiecte, care a desemnat de comun acord cu partenerii de program Autoritatea comună de management. Mai există şi oficii regionale, cel pentru Republica Moldova este la Suceava. La acest oficiu regional se depun ofertele de proiecte. La ultima licitaţie, care a avut loc în octombrie 2009 şi a avut un buget de 35 milioane de euro, au fost depuse peste 400 de proiecte. Aproximativ o treime din proiecte au fost depuse de Republica Moldova. Momentan aceste oferte sunt în proces de evaluare.

- Există domenii prioritare în acest Program?

- Priorităţile diferă de la licitaţie la licitaţie. Pentru Programul România-Ucraina- Moldova pentru anii 2007-2013 sunt trei priorităţi: (1) îmbunătăţirea productivităţii şi competitivităţii în zonele urbane şi rurale; iniţiative de cooperare în domeniul transportului şi reţelelor de energie; (2) rezolvarea în comun a unor aspecte de mediu, inclusiv pregătirea pentru situaţii de urgenţă; managementul resurselor de apă şi al deşeurilor; (3) sprijin pentru administraţia locală şi regională, pentru societatea civilă şi comunităţi locale; schimburi culturale, sociale şi în domeniul educaţiei.

Pentru Programul CBC în vigoare, România-Republica Moldova pentru anii 2004-2006, pot să împart proiectele în derulare în câteva categorii: (1) proiecte de infrastructură - drumuri şi apă, de exemplu, proiectul de la Mingir; (2) proiecte cu impact social puternic - de exemplu, Centrul de reabilitare şi plasament pentru copii de vârstă fragedă din Chişinău; mai avem proiectul de la Leova - privind crearea Centrului de zi pentru copii; proiectul de la Hânceşti - crearea unui Centru social pentru îngrijirea la domiciliu a bătrânilor şi oamenilor cu dizabilităţi; proiectul de la Soroca - reconstrucţia şi reparaţia capitală a azilului pentru bătrâni. (3) De asemenea, avem câteva proiecte privind managementul deşeurilor, la Făleşti, Anenii Noi şi Sireţi. (4) Mai avem proiecte cultural-turistice - cel de la Feşteliţa, la Nisporeni, cu dezvoltarea traseelor turistice în zona Nisporeni-Prut; şi cel de la Hânceşti - crearea traseelor turistice în zona Leuşeni. Nu pot să spun că, atunci când au fost selectate, au fost bazate pe anumite priorităţi. Fiecare proiect a primit un scor şi, în funcţie de cât de bine a fost făcută propunerea tehnică, a fost selectat.

- Cine evaluează proiectele depuse şi câţi paşi trebuie să parcurgă un proiect ca să fie acceptat de UE?

- Specificul principal aL programelor transfrontaliere este că se oferă un grant din partea Comisiei Europene, dar trebuie să existe şi o contribuţie locală. În funcţie de suma proiectului contribuţia poate varia de la 10 la 25% din partea autorităţii publice locale. Însă, nu doar autorităţile publice locale sunt eligibile, sunt proiecte pe care le pot depune şi asociaţiile obşteşti. Această autoritate de gestionare comună anunţă oficial guvernele ţărilor membre la acord să-şi desemneze reprezentanţii guvernului. Deci fiecare ţară îşi are reprezentanţii săi, care se întrunesc periodic la Suceava pentru a evalua proiectele depuse. Principiul este că nimeni nu ia cu el nimic acasă, am În vedere dosarele proiectelor. Există un barem pentru fiecare cerinţă descrisă în ghid, care este punctajul maxim şi care sunt cele mai drastice încălcări pentru care un dosar poate fi respins. Odată ce va fi pre-aprobată o listă de proiecte recomandată pentru contractare, Delegaţia va fi rugată să se uite peste ea şi să-şi prezinte punctul său de vedere.

- Pe moldoveni îi interesează astfel de oferte?

- Interesul moldovenilor pentru aceste proiecte este destul de mare. Oamenii au văzut că s-au făcut lucruri concrete. De exemplu, foarte populare sunt proiectele de infrastructură: renovarea apeductelor sau construirea lor, renovarea drumurilor, cum este proiectul de renovare a drumului naţional M1 Ivanovca-Obileni-Cotul Morii, recent finalizat. Avem un proiect cultural la Feşteliţa, care prevede reconstrucţia Casei de cultură, dotarea cu instrumente, costume şi chiar lansarea unui festival internaţional „Vasile Moga”. Iată un proiect cultural cu impact transfrontalier de succes, şi toată lumea vrea să repete succesul!

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:48

Vlad Lupan explică în detalii de ce delegația RM la APCE trebuia să voteze împotriva Federației Ruse

Vlad Lupan explică în detalii de ce delegația RM la APCE trebuia să voteze împotriva Federației Ruse

Referitor la votarea privind dreptul Rusiei sa revina in cadrul APCE:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:37

Gari Kasporov despre cei care au votat PRO-RUSIA la APCE: „F*ck you”

Gari Kasporov despre cei care au votat PRO-RUSIA la APCE: „F*ck you”

„În numele societății civile ruse care locuiește în străinante, dute-te naibii (fuck you). A face pe plac unui dictator și a răsplăti agresiunea va înrăutăți lucrurile, întodeauna a fost așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:15

Maia Sandu va întreprinde prima sa vizită OFICIALĂ la București

Maia Sandu va întreprinde prima sa vizită OFICIALĂ la București

Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis, scrie prim-ministra Maia Sandu pe Facebook,

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:14

Rușii vând cărbune din Donbas în 19 țări ale lumii, inclusiv în România

Rușii vând cărbune din Donbas în 19 țări ale lumii, inclusiv în România Din editia print

Din martie 2017 până în decembrie 2018, rușii au vândut în mai multe țări aproape 6 milioane de tone de antracit, extrase din regiunile separatiste Donețk și Lugansk. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 17:12

Unui deputat din Duma de Stat nu i s-a permis să intre în Ucraina

Unui deputat din Duma de Stat nu i s-a permis să intre în Ucraina Din editia print

Instituțiile de drept din Ucraina au interzis unui politician rus să intre marți în țară. Ulterior, acesta s-a întors în Rusia, notează Unian.net. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 16:12

„Vine infernul”. Val african de caniculă fără precedent în Europa. Temperaturi resimțite de 47 de grads

„Vine infernul”. Val african de caniculă fără precedent în Europa. Temperaturi resimțite de 47 de grads

Europa va trece printr-o nouă zi caniculară. Este un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a verii, spun experţii. Temperaturile ar putea creşte cu până la 17 grade peste medie până la sfârşitul acestei săptămâni. Deja mai multe state printre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:21

Judecătorii Curții Constituționale au DEMISIONAT in corpore

Judecătorii Curții Constituționale au DEMISIONAT in corpore

„Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:11

Alianța ACUM-PSRM ignoră Comisia de la Veneția care a CRITICAT pragurile de 6% pentru partide

Alianța ACUM-PSRM ignoră Comisia de la Veneția care a CRITICAT pragurile de 6% pentru partide

Maia Sandu: „Cât timp va exista acest Guvern, actele Comisiei de la Veneția vor fi considerate ca fiind obligatorii și urmează a fi respectate”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 15:03

BREAKING NEWS /// Judecătorii N-AU EMIS mandat de arestare pe nume lui Șor / Ședința a fost amânată pentru trei săptămâni

BREAKING NEWS /// Judecătorii N-AU EMIS mandat de arestare pe nume lui Șor / Ședința a fost amânată pentru trei săptămâni

Judecătorii nu s-au pronunțat cu privire la cererea procurorilor de a fi emis mandat de arestare pe numele lui Ilan Șor din motiv că nici avocatul nu a fost prezent la ședință. Astfel, ședința de azi a fost amânată cu aproximativ trei săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:58

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei” la Teatrul Național "Mihai Eminescu"

Premiera spectacolului „Dosarele Siberiei” la Teatrul Național "Mihai Eminescu"

  2 iulie 2019 la 11:00, invităm reprezentanții mass-media şi critici de teatru în Sala Mare a Teatrului Național Mihai Eminescu la o repetiţie generală a spectacolului-eveniment Dosarele Siberiei, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:42

Se pregătește MODIFICAREA codului electoral - circumscripțiile sunt anulate, votul în diasporă va dura 2 zile, iar pragul electoral rămâne neschimbat de 6% pentru partide, 8% - blocuri și 2% - independenți

Se pregătește MODIFICAREA codului electoral - circumscripțiile sunt anulate, votul în diasporă va dura 2 zile, iar pragul electoral rămâne neschimbat de 6% pentru partide, 8% - blocuri și 2% - independenți

Deși 744 529 de alegători au votat pentru reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și doar 266 188 de alegători – contra, alianța ACUM-PSRM păstrează numărul actual de deputați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:20

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, Președintele României nu l-a invitat pe Igor Nicolaevici la București

Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chișinău, Președintele României nu l-a invitat pe Igor Nicolaevici la București

Președintele Igor Dodon a avut o convorbire telefonică cu președintele României, Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:13

INFOGRAFICE /// ATENȚIE! Moldovenii care lucrează „afară” trimit TOT MAI PUȚINI bani acasă

INFOGRAFICE /// ATENȚIE! Moldovenii care lucrează „afară” trimit TOT MAI PUȚINI bani acasă

Moldovenii de peste hotare trimit acasă mai puţini bani. În luna mai, în țară, au intrat 108,35 milioane de dolari, în scădere cu 14,2 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, arată datele Băncii Naţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:11

Robert De Niro, Martin Sheen, Stephen King, Laurence Fishburne au acuzat autoritățile ruse că intervin în alegeri /// VIDEO

Robert De Niro, Martin Sheen, Stephen King, Laurence Fishburne au acuzat autoritățile ruse că intervin în alegeri /// VIDEO

 Actori și alte celebrități americane celebre au participat la un videoclip dedicat interferenței rusești în alegerile prezidențiale din SUA, raportează portalul de știri NowThis. "În 2016, autoritățile ruse au atacat democrația noastră", spune actorul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:10

PLDM despre votul rușinos dat de Năstase în favoarea Federației Ruse: „Putea fi EVITAT”

PLDM despre votul rușinos dat de Năstase în favoarea Federației Ruse: „Putea fi EVITAT”

Partidul Liberal Dmeocrat din Moldova (PLDM) consideră votul din APCE, acordat pentru întoarcerea Rusiei în APCE, un „vot al ruşinii” şi spune că acesta reprezintă o „trădare faţă de ţara prietenă - Ucraina”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 14:03

Menta: beneficii pentru sănătate

Menta: beneficii pentru sănătate

 Despre mentă, numai de bine! Este o plantă ierboasă aromatică folosită de mii de ani, nu doar pentru gustul sau mirosul pe care-l are, ci şi pentru beneficiile pentru sănătate. O regăsim tot mai des în jurul nostru, de la produse de îngrijire, până la alimente,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 Iunie 2019, ora: 13:54

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

VIDEO //// Filmul documentar „Maria Tănase” de Laurenţiu Damian în 1986, interzis de regimul Ceauşescu

Să vrei să faci un documentar în 1986, despre regina cântecului românesc, Maria Tănase, era o mare îndrăzneală atunci când în Ţara Românească nu exista decât o singură pereche de regi – Ceauşeştii, dar să reuşeşti a o duce la bun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:55

ULTIMA ORĂ /// Procurorii cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor

ULTIMA ORĂ /// Procurorii cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor

Procurorii au înaintat un demers către magistrații de la Judecătoria Cahul prin care cer mandat de arest și darea în căutare a lui Ilan Șor. Ședința de judecată ar urma să aibă loc astăzi, iar informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Andriana Bețișor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:52

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Moldovenii au prins gustul creditelor. Ponderea a depășit 40% din totalul împrumuturilor acordate

Pentru prima dată creditele oferite de sistemul financiar persoanelor fizice a depășit 40% din totalul portofoliului de împrumuturi, cea ce este aproape de trei ori mai mult decât până la criza bancară din 2014, când ponderea persoanelor fizice era la nivel de 14-15%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Iunie 2019, ora: 12:32

Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu boala Lyme, transmisă de căpușe

Crește numărul moldovenilor diagnosticați cu boala Lyme, transmisă de căpușe

 Numărul moldovenilor afectați de mușcăturile de căpușe este în creștere în ultimii ani. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că în 2018, 197 de persoane s-au infectat de boala Lyme, după ce au fost mușcați de căpușe, în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)