Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Sănătate 20 Iulie 2017, ora 08:00

Spitalul Clinic Republican are probleme financiare serioase. Guvernul decide să-i aloce 15 milioane de lei din Fondul de rezervă

Marime Font

Guvernul a decis astăzi să aloce Spitalului Clinic Republican 15 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru „dotarea tehnică materială”. Autorul proiectului, ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, care este și șefă a Consiliului de administrație la această instituție, nu a ținut cont, se pare, de prevederile legale care prevăd expres condițiile în care pot fi alocați bani din acest fond și în ce circumstanțe, anunță e-sanatate.md.

Așa cum ne-am obișnuit deja, membrii Executivului nu s-au obosit să-și pună întrebări, iar proiectul de Hotărâre a fost votat. Aceasta este a doua oară când SCR beneficiază de resurse suplimentare în acest an, prima dată fiindu-i alocate 74 de milioane de lei din banii destinați pentru medicamente compensate.

În timp ce unele spitale cer, prin scrisori ce conțin formulări victimizate și umilitoare, bani suplimentari pentru a putea plăti salariile medicilor, Spitalul Clinic Republican va beneficia în acest an de încă 15 milioane de lei, suplimentar la cele 74 pe care le-a primit printr-o decizie secretă a consiliului de administrație a CNAM de la sfârșitul anului trecut. Pentru ce exact sunt banii nu este clar. Ministrul Sănătății a folosit un argument evaziv – „pentru consolidarea bazei tehnico-materiale, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la fondarea SCR.Fie că argumentul folosit de autoritate este real sau nu, Guvernul se pare că încalcă propriile hotărâri. În această ordine de idei, Hotărârea privind aprobarea Regulamentului pentru gestionarea fondurilor de urgență a Guvernului, intrat în vigoare în 2016, prevede condițiile în care pot fi scoși banii din haznaua statului. Unul dintre criterii este „caracterul de urgență”. Dacă ar fi corespuns unei situații urgente, Ministerul ar fi putut argumenta de ce. Nu a făcut-o însă.

Al doilea criteriu prevede ca cheltuielile să survină pe parcursul anului, fără ca despre acestea să se știe la început, astfel fiind justificată lipsa lor în bugetul aprobat. Al treilea, și ultimul criteriu, prevede că se poate apela la banii din Fondului de rezervă dacă nu există resurse în bugetele aprobate pentru autoritățile publice. Mai mult, regulamentul obligă autoritățile să explice în ce scop sunt solicitați banii, suma exactă și destinația lor. De asemenea, trebuie să existe obligatoriu un aviz și al Ministerului Finanțelor. 

Consiliul de administrație al CNAM a decis anul trecut, printr-o hotărâre secretă, să aloce SCR 74 de milioane de lei, din banii destinați pentru medicamentele compensate, pentru tot felul de cheltuieli, unele justificate, altele mai puțin, un exemplu fiind inventarul moale sau procurarea hranei pentru pacienți, bani pe care CNAM deja îi achită instituției în cauză.

e-sanatate.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul