Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:45
Abonamente

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, ora 09:37

Marime Font

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

 
 
 

Există mulți oameni, în principal, dintre cei care se recomandă ca intelectuali, ce disprețuiesc sportul de performanță din mai multe motive. Unul, de înțeles parțial, e faptul că deja nu mai putem vorbi de sport de performanță, ci mai degrabă de afaceri de miliarde, influențări, jocuri de putere. Pe de altă parte cred că un scriitor care câștigă la bătrânețe premiul Nobel pentru literatură e depășit cu ușurință de un fotbalist sau tenismen de performanță.

Însă aici ne reîntoarcem la o altă discuție: un bancher, un programator, un patron câștigă mai mult decât un medic sau un profesor. Toți suntem în tinerețe în fața unei alegeri: ce vrem să facem în viață? Și nimeni (sau aproape nimeni) nu ne silește spre un drum pe care îl urâm.
Când ne raportăm la sportul de performanță trebuie să avem în vedere, în primul rând, programul pe care îl urmează din copilărie sportivul. E greu de crezut că lectura te poate solicita la fel de mult. Program zilnic de antrenament, alimentație controlată, accidentări, probleme medicale, investiții financiare și - de obicei - adio program de joacă.Pe de altă parte, nouă, celorlalți, care nu suntem sportivi, ne face mare plăcere să ne oprim din treburile noastre zilnice și să urmărim, din când în când, un eveniment sportiv. Pe de o parte, ce fac sportivii e tot un fel de artă, realizată direct sub ochii publicului, cu un final rareori simplu de prevăzut.

Să urmărești un meci de tenis sau de fotbal poate fi uneori un timp acordat pentru a citi biografia altcuiva. E bine să respectăm munca sportivilor, iar dacă ne face plăcere să îi urmărim, cu atât mai bine.

Pentru mine, Campionatul Mondial de fotbal e motiv de bucurie, mai ales când câștigă echipa preferată și nu de puține ori în viață am învățat lecții importante dintr-un meci de fotbal sau din atitudinea unui arbitru corupt. Le urez microbiștilor vizionare plăcută, seri vesele și răcoroase.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md