Sport

Sportul urmeaza sa se debaraseze de statutul de cenusareasa

Astazi, Parlamentul urmeaza sa aprobe noua componenta a Guvernului, prezentata de prim-ministrul desemnat, Vlad Filat. In cadrul noii structuri a executivului problemele sportului si educatiei fizice vor fi administrate de catre Ministerul Tineretului si Sportului, astfel fiind desfiintata fosta Agentie a Sportului, care a girat activitatea de profil in republica pe durata guvernarii comuniste. TIMPUL a solicitat opiniile unor personalitati din domeniul sportului, adresandu-le intrebarea: „Ce asteptati de la noul Minister al Tineretului si Sportului?”.

Vadim Vacarciuc,
ex-campion european si mondial la haltere, deputat PL

De aproape doua decenii, nu doar eu, ci toti antrenorii si sportivii din republica asteapta schimbari mari, esentiale in sportul autohton. Este timpul sa ne racordam la rigorile internationale de dezvoltare a sportului, sa fim la un nivel cu statele europene. Consider ca noul minister va demonstra o atitudine mai responsabila fata de sportivi. Cea mai importanta problema care trebuie solutionata este cea a edificiilor sportive. Salile si terenurile de sport de altadata se ruineaza, iar altele noi nu se dau in exploatare. R. Moldova ramane a fi unicul stat care nu dispune de un centru modern pentru pregatirea echipelor nationale. In urma partajarii functiilor in structura AIE, din cate cunosc, Ministerul Tineretului si Sportului va fi condus de Ion Cebanu, reprezentantul Partidului Liberal. Daca conducerea partidului l-a propus pentru aceasta functie, cred ca merita.

Nicolae Juravschi,
dublu campion olimpic, presedintele Comitetului National Olimpic

Voi fi succint. Astept conlucrare si profesionalism. Eu cred ca readucerea sportului in subordinea unui minister de ramura este un plus mare pentru acest domeniu si pentru societatea noastra in general. Suntem constienti cu totii ca prosperarea statului nostru nu poate fi realizata fara o tanara generatie sanatoasa dar, pana in prezent, pentru viitoarea generatie a RM s-au realizat foarte putine. Combinatia tineret-sport ne insufla optimism si credem ca, anume prin acest amalgam, sportul nu va mai avea statutul de „cenusareasa” in republica noastra. In calitate de presedinte al CNO, sper ca, prin formarea noului minister, conlucrarea noastra va fi mai fructuoasa si profesionista.

  

Pavel Cebanu,
presedintele Federatiei Moldovenesti de Fotbal

Ca presedinte al unei structuri sportive, este firesc sa astept, inainte de toate, conlucrare. Consider ca toate federatiile trebuie sa se consolideze pentru a ajuta Ministerul Tineretului si Sportului in procesul de modernizare a sportului autohton la toate nivelurile. Mizez pe sustinerea ministerului in desfasurarea competitiilor republicane si raionale traditionale, cum ar fi turneul „Guguta”, bunaoara. De asemenea, este extrem de importanta revitalizarea bazei materiale, nu doar in capitala, ci si in provincie. In prim-planul programului de activitate al ministerului insa, dupa opinia mea, trebuie sa fie problema noului Stadion Republican. Caci RM este, probabil, singura tara care nu dispune de o asemenea arena, iar acest fapt nu face fata unui stat modern.

Vasile Revencu,
presedintele Federatiei Moldovenesti de Rugbi

Sunt in asteptarea unor schimbari radicale in conceptul de perfectionare a antrenorilor care sunt in stare sa depaseasca perioada de stagnare persistenta in acest domeniu. Or, de antrenor depind atat rezultatele performerilor de astazi, cat si cele ale sportivilor de maine. Este importanta desfasurarea mai multor stagii de pregatire pentru aceiasi antrenori, medici si alti experti ai sportului. Mizez si pe invitarea expertilor din strainatate care ar putea acorda un sprijin teoretico-practic oamenilor sportului de la noi. Este necesara realizarea unui program, cu o durata de patru-zece ani, de construire a edificiilor sportive, si nu doar in capitala, dar si in centrele raionale, unde sportul este intr-o stare extrem de critica. Indiferent cine va fi noul ministru si din care domeniu ar veni la carma noii structuri, daca va avea dorinta si vointa – va solutiona multe dintre problemele sportului.

Ion Luchianov,
alergator, campion al Universiadei Mondiale, participant la Jocurile Olimpice

Trebuie sa recunosc ca ma asteptam sa fie propus in calitate de ministru un exponent al sportului. Daca nu a fost sa fie asa, eu personal as dori ca sa nu fie o marioneta, dar sa activeze in corespundere cu necesitatile actuale ale domeniului. Consider ca, daca va fi adoptata o lege a sponsorizarii, mult asteptata de sportivi, atunci misiunea statului in asigurarea conditiilor necesare pentru sportivi va fi sustinuta prin contributia oamenilor de afaceri care vor fi stimulati sa aloce un anumit procent din venituri in beneficiul sportului.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *