Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Femeia 21 Aprilie 2013, ora 07:33    Din editia print

Spune stop obiceiului de a amâna

Marime Font

„Nu lăsa pe mâine lucrurile pe care le poţi face poimâine”, spune o actualizare a vechiului proverb.  

Adevărul este că, odată cu avalanşa de informaţii la care trebuie să-i facem faţă pe parcursul unei zile, ajungem să amânăm realizarea unor sarcini. Pentru unii dintre noi, aşteptarea până la termenul limită reprezintă un stimul care să ne trezească la acţiune. Alţii aleg procrastinarea pentru a amâna o sarcină până în momentul când ne vom simţi pregătiţi să o realizăm.

În general, procrastinarea nu este o problemă până în momentul în care devine un obicei. Ne influenţează într-un mod negativ, generând griji, frică şi adaugă stres. Învăţând cum să faci faţă deselor amânări, nu te vei mai simţi copleşită de griji şi stres şi vei avea mai multă încredere în eficienţa ta.Scrie sarcina de care ţi-e frică. Punând pe foaie lucrul pe care trebuie să-l realizezi, mintea îl va percepe ca o prioritate ce nu mai poate fi ignorată.

Identifică emoţiile ascunse. Potrivit psihologilor, procrastinarea este o reacţie emoţională. Este alimentată de una dintre emoţiile noastre de bază – frica, furia sau tristeţea. De exemplu, îţi faci griji că nu vei reuşi să îndeplineşti sarcina în timp util (frică). Poţi avea resentimente, deoarece trebuie să faci ceva care nu-ţi face plăcere (furie). Sau simţi că sarcina pe care o ai în faţa ta nu ţi se potriveşte (tristeţe).

Canalizează-ţi sentimentele. Emoţiile sunt energie pură: ori trec prin corpul nostru atunci când le exprimăm, ori rămân blocate când preferăm să tăcem. Dacă nu sunt exprimate, se pot intensifica, precum într-o oală cu presiune. Într-un spaţiu privat, fă mişcări bruşte pentru a scăpa de frică; loveşte o pernă pentru a elibera furia; urmăreşte un film care să te facă să plângi pentru a-ţi exprima tristeţea.

Găseşte un antidot pentru fiecare gând negativ.
Ce gânduri negative îţi apar când analizezi sarcina pe care trebuie să o îndeplineşti? Poţi neutraliza gândul negativ, înlocuindu-l cu un „adevăr” ce-l contrazice. De exemplu, dacă te gândeşti că „Nu voi fi în stare să învăţ toate aceste teorii”, îţi poţi spune în loc - „Dacă alţii pot învăţa asta, atunci şi eu o pot face”.

Împarte sarcina în piese mai mici. Ţi-ai vizualizat sarcina, ai făcut faţă emoţiilor care te împiedicau să progresezi şi ai blocat gândirea distructivă. Acum, sparge problema pe care o ai de rezolvat într-o serie de paşi mici ce pot fi realizaţi, pentru a rămâne concentrată. Analizează fiecare pas pe care trebuie să-l faci, inclusiv detaliile ce ţin de cu cine va trebui să discuţi, unde şi când vei putea munci şi cât timp îţi va lua să treci prin fiecare etapă.

După fiecare etapă realizată, fii mândră de tine. Oferă-ţi un dar pentru fiecare mică victorie, pentru a-ţi menţine motivaţia.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Un articol de: Silvia Ursu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul