Social

Spunem „iartă-mă” doar în perioada postului?

Nu mă consider infailibilă, nu spun ușor „iartă-mă”, pentru că nu accept fariseismul să arunc vorbe goale, numai pentru a unge la inimă pe cineva sau pentru a-mi desena o imagine bună de mironosiță. Nu exclud noțiunea creștină „iartă-mă” din vocabularul meu, Doamne ferește. A ierta înseamnă a iubi. Prefer, însă, ca sentimentul iertării să-l fructific în fiecare zi într-un dialog civilizat, respectând, poate și tolerând cu discernământ, schimbul de idei. Prefer ca gesturile să fie alese cu grijă, așa încât ele să excludă ideea de păcat. Prefer să fiu un om întreg la minte și să ascult. Spunea cineva că vorbește bine cel care știe să asculte.

Mai există, însă, și partea adversă a monedei iertării. Cunosc, din păcate, pe unii care spun „iartă-mă”, des și cu mult confort sufletesc, care, în viața reală, tot cu atâta ușurință calcă peste om ca peste un cadavru. Alții, din perspectiva funcției lor, simțindu-și pufușorul pe botișor, amintesc, în mod solemn, că postul este momentul potrivit pentru omenie. Mă întreb, cu aceeași resemnare de fiecare zi. Oare doar în post trebuie să fim buni, să ne iubim unii pe alții, să ne alegem vorbele și gesturile? Este adevărat, că această perioadă ne amintește, mai mult ca niciodată, că prostia, răul, spunea Steinhardt, sunt un păcat. Nici Dumnezeu, continuă Steinhardt, nu ne-a cerut vreodată să fim proști sau răi. E nevoie de o trezvie etică, pe care trebuie să o avem în fiecare zi. E nevoie de cultura dialogului ca să evităm vacarmul din această societate secularizată.

Altfel riscăm să rămânem și în secolul XXI eroii piesei shakespeareene care fac mult zgomot pentru nimic.
Și dacă tot îi cer minții mele o trezvie etică, dacă tot îmi îndrept apetența spre un dialog creștin și dacă postul ne îndeamnă să fim și mai mult împreună, nevoia de a spune iertare nu poate să ne lipsească. Cu atât mai mult că „iartă-mă” îl subscriu în orice cuvânt înainte de a-l spune.

Silvia Strătilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *