Actualitate

SRI: Aproape 70% dintre persoanele oprite la hotarul român au legătură cu Statul Islamic

Într-un interviu acordat pentru Adevărul, acesta a fost întrebat de ce în România nivelul de alertă teroristă este albastru precaut, câtă vreme în alte state europene el a fost ridicat după atentatele de la Paris.

"Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. De altfel, aţi putut constată că, de la începutul acestui an, la propunerea SRI, nu s-a permis intrarea în ţară pentru 246 de persoane despre care noi am obţinut date că erau conectate la fenomenul terrorist şi prezentau riscuri în acest domeniu. Mai mult, au fost declarate indezirabile şi expulzate de pe teritoriul naţional alte 9 persoane, din aceleaşi considerente.

O altă cifra relevanţă este cea de 9.000 de persoane, pe care le avem în bazele noastre de date că fiind persoane care nu pot intră pe teritoriul României. Sunt persoane date în consemn la frontieră, că să folosesc o expresie uzuală. În ceea ce priveşte profilul acestor persoane, ţin să subliniez faptul că aproximativ 70% din acestea sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul reţelei teroriste Daesh (Statul Islamic, n.red.). Aceşti indivizi provin în special din Iran, Irak, Siria şi Pakistan. Le cunoaştem trecutul şi intenţiile, iar această cunoaştere se datorează muncii informativ-operative a SRI şi parteneriatelor pe care noi le avem, atât cu serviciile româneşti, cât şi cu cele din străinătate", a răspuns directorul SRI.

Totodată, acesta a subliniat faptul că serviciul pune un accent deosebit pe prevenţie.

"Serviciul şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a României şi a aliaţilor săi. De asemenea, SRI şi-a accelerat schimbul de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT, cât şi cu serviciile partenere.

Colegii noştri de la Antitero lucrează la foc continuu încă de dinainte de atentatele de la Paris. Este un efort imens, la nivel personal şi instituţional, care contribuie la acest ‘albastru precaut’. În spatele normalităţii, va asigur că există multă muncă şi, adesea, riscuri asumate atât de ofiţerii noştri, cât şi de colaboratorii noştri instituţionali", a mai declarat Eduard Hellvig.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *