Astăzi 12 Decembrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 11 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 5 Octombrie 2018, ora 07:33    Din editia print

„Stânga” religioasă şi oligarhică a lui Dodon este copilul lui Putin

Marime Font

Rezultatul acordării permanente a fenomenului politic la dispoziția electoratului prorus este instaurarea populismului - cel mai periculos tip de a face politică

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), condus în perioada 2011–2016 de către Igor Dodon, iar începând cu 2016, formal, de către Zinaida Greceanîi, se înscrie în îndelungata (deja) tradiție a incoerențelor ideologice și a aproximărilor doctrinare, caracteristice pentru o bună parte a formațiunilor politice dintre Prut și Nistru. Preluat de actualul „șef” (când nu e suspendat) al „statului” (când nu îndeplinește ordinele șefilor altor state), în anul 2011, după ce a ieșit din PCRM, partidul socialiștilor moldoveni este unul dintre cele mai vechi partide politice din Basarabia post-1991, rezultat din pulverizarea stângii proruse la începutul anilor ‘90.

Criza profundă a partidului unic sovietic, care a început odată cu perestroika gorbaciovistă la mijlocul anilor ’80, a atras după sine nu doar implozia URSS, dar și descompunerea temporară a stângii, practic în toate fostele republici unionale. R. Moldova nu a fost o excepție, locul fostului Partid Comunist al Moldovei (parte a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice), a fost ocupat de mai multe formațiuni, care se revendicau de sorginte comunisto-socialistă. Aflate, preț de peste două decenii în afara arcului puterii, în afară de PCRM, majoritatea partidelor de stânga din R. Moldova și-au permis păstrarea unei oarecare „purități” doctrinare - chiar dacă multe dintre ele nu aveau în realitate mai mult de câteva zeci de membri, acestea respectau totuși cu strictețe tradiția stângii radicale, în concordanță cu tendințele mondiale ale acestui curent ideologic.

Toată stânga încăpea într-un autocar

Deși membrii acestor mini-partide (printre care și PSRM-ul de atunci) încăpeau cu toții într-un autocar care îi ducea în fiecare an, la 22 aprilie, să depună flori la monumentul lui Lenin de la Valea Morilor, totuși se putea vorbi de o adeziune reală a acestor oameni la valorile de stânga. Adepți ai teoriilor marxiste și promotori ai liniei leniniste, membrii stângii radicale se poziționau inițial împotriva practicilor noului capitalism à la moldave. Era de neimaginat că vreunul dintre conducătorii formațiunilor respective să fi fost om de afaceri sau să profite în viața de zi cu zi de beneficiile economiei de piață.


Exista, totodată, și o anumită claritate în ceea ce privește chestiunile societale. Partidele de stânga se aliniau cu viziunile progresiste radicale, militând pentru protejarea drepturilor minorităților (deși pentru ei acest lucru însemna, întâi de toate, protejarea limbii ruse și acordarea statutului de limbă de stat), pentru egalitatea de genuri, venerau în continuare arhetipul sovietic al femeii – de constructoare a societății noi, socialiste etc. În primii 15 ani de independență, nu au existat semne vizibile de apropiere între partidele radicale de stânga și Biserica Ortodoxă, aceste formațiuni politice preluând vechile precepte sovietice anticlericale și antireligioase. De asemenea, și atitudinea față de istorie, și identitatea etnico-lingvistică a adepților acestor partide se încadrau în viziunea internaționalistă, teoriile identitare moldoveniste din epoca sovietică, fiind mai degrabă o anexă „locală” a ideologiei lor, nu neapărat o bază pentru fundamentarea poziționării ideologice a respectivelor partide.

Stânga creștină și capitalistă a lui Voronin

Primele transformări ideologice ale stângii moldovenești au început să fie vizibile după anul 2005, în cel de-al doilea mandat de președinte al lui Vladimir Voronin. Paradoxal este faptul că, după respingerea în 2003 a planului rusesc de federalizare a R. Moldova, nu a urmat o distanțare ideologică de Federația Rusă a lui Putin. Ba dimpotrivă, anume în perioada respectivă, Voronin a început să dea tot mai multe semne de aliniere la noile practici ale Kremlinului. Contrar tradiției marxist-leniniste, liderul PCRM a devenit brusc extrem de evlavios, transformându-se, în scurt timp în unul din principalii „sponsori”, care au contribuit la renovarea multor biserici și mănăstiri din Basarabia.

Bineînțeles, acest lucru a fost posibil, fiindcă au existat resurse financiare: nici pe partea economică, guvernarea PCRM nu a ezitat să instituie așa-numitul „capitalism de stat”, în flagrantă contradicție cu canoanele economiei planificate din perioada sovietică. În doar câțiva ani de la venirea la putere a comuniștilor, care a avut loc în 2001, cei mai importanți lideri ai acestui partid, mai ales membrii camarilei din jurul lui Voronin, au devenit și cei mai bogați oameni din R. Moldova, stăpânind numeroase companii private care huzureau grație contractelor încheiate cu statul.

Cotitura radicală înregistrată la confluența celor două mandate ale lui Voronin s-a referit și la discursul identitar: din promotorii aprigi ai internaționalismului leninist, comuniștii moldoveni au devenit peste noapte apărătorii unui nou tip de „naționalism” – cel moldovenist – instaurând, în scurt timp, un veritabil cult al domnitorului Ștefan cel Mare, ale cărui reprezentări imagistice au ajuns să fie practic obligatorii în toate cabinetele oficialilor, alături de portretul lui Vladimir Voronin.

E copiată doctrina neo-conservatoare a lui Putin

Toate aceste practici „inovatoare” au fost preluate și de către PSRM, care este un continuator fidel al curentului ideologic instaurat pe timpul lui Voronin. După câștigarea alegerilor parlamentare în 2014 și a celor prezidențiale în 2016, socialiștii au devenit practic principalii promotori ai acestor viziuni. Originea lor nu trebuie căutată foarte departe, căci toate aceste transformări (deloc socialiste, de altfel) sunt rezultatul preluării în R. Moldova a doctrinei neo-conservatoare, promovate activ de către Vladimir Putin în Federația Rusă. În ultimii ani, discursul religios și naționalist-moldovenist a fost completat cu o poziționare radicală împotriva minorităților sexuale, ceea ce apropie și mai mult linia ideologică a PSRM de cea a Kremlinului.

Analizând aspectele menționate, ajungem la concluzia că în R. Moldova geopolitica a învins demult politica. Oleg Serebrian, actualul ambasador al R. Moldova în Germania, este autorul unei afirmații care ilustrează în modul cel mai complet cu putință situația de la noi: „În R. Moldova nu există partide politice, ci doar partide geopolitice”. În acest sens, singura poziționare politică viabilă este cea care se referă la orientarea geopolitică. Iar pentru câștigarea fidelității electoratului prorus nu există nicio altă metodă decât preluarea și implementarea la nivel local, cel puțin, în declarații, a liniei promovate de Kremlin. Chiar dacă nici conservatismul religios, nici capitalismul oligarhic și nici discursul identitar moldovenist nu prea au nimic în comun cu conceptele socialismului.

Stânga radicală nu poate guverna într-o societate pacifistă

Incapacitatea partidelor politice din R. Moldova de a rămâne coerente vizavi de doctrina politică enunțată în chiar denumirea respectivelor formațiuni nu este un lucru nou. De-a lungul celor două decenii și jumătate care s-au scurs de la 1991, puține au fost partidele care au promovat cu adevărat conceptele politice enunțate în denumirea și în statutul lor. Există, totuși, o diferență în această privință, între stânga și dreapta. Deși partidele de dreapta din R. Moldova sunt și ele poziționate, în cea mai mare parte, pe o agendă de orientare geopolitică, centrându-și discursul pe adeziunea față de obiectivele de integrare europeană, pro-NATO sau Unirii cu România, totuși majoritatea acestor forțe politice militează și pentru implementarea reformelor specifice unei orientări clasice de dreapta: favorizarea micului business, reducerea rolului statului în economie, liberalizarea piețelor interne etc. De partea cealaltă a spectrului politic, partidele de stânga și-au dizolvat orice identitate politică într-un singur curent de opinie, care este pe placul unei părți a electoratului: pe discursul lui Putin. Rezultatul acestei „adaptări” permanente a fenomenului politic de la noi, a acordării sale continue la dispoziția electoratului prorus, este instaurarea celui mai periculos tip de a face politică: a populismului. Această pliere permanentă pe așteptările chiar și cele mai năstrușnice ale alegătorilor înseamnă o renunțare definitivă la politică, în folosul dispoziției „de moment” a alegătorului.

Toate marile conflicte din epoca modernă au pornit de la instaurarea în societate a unor tendințe populiste. În mod fundamental, stânga politică de la noi a păstrat un singur element de bază al doctrinei marxiste, fără de care știe că nu se poate menține la guvernare: așa-numita „luptă de clasă”. Autorul „Capitalului” știa foarte bine că stânga radicală nu poate guverna într-o societate în care domină pacea și armonia, de unde și necesitatea permanentă de a alimenta „lupta de clasă”. Același lucru îl practică deja de ani buni și PSRM-ul lui Igor Dodon, provocând mereu societatea la sciziune internă, dezbinând în permanență și promovând niște viziuni arhaice, învechite ale relațiilor în interiorul unei societăți. Știe el prea bine, Igor Nicolaevici, că într-o societate liniștită nici „socialismul” său și nici putinismul nu au nici o șansă!

Dorin Dușciac,
Paris, Franța

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 16:52

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Chicu: Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv

Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:45

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Confruntare in cazul Caracal. Motivul pentru care Gheorghe Dinca a fost scos din arest

Gheorghe Dinca, principalul suspect in cazul Caracal, a fost scos miercuri din arest si dus la DIICOT, unde este posibil sa fie confruntat cu Stefan Risipiceanu, retinut sub acuzatia ca a agresat-o sexual pe Luiza Melencu. Avocatul Claudiu Lascoschi a declarat ca Dinca ar fi de acord sa fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:40

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Crimă de la Cărpineni: Bărbatul care și-a împușcat mortal fiul vitreg de 18 ani, pe banca acuzaților

Bărbatul care și-ar fi ucis fiul vitreg, la beție, urmează să compară în fața magistraților de la Hâncești. Procurorii au solicitat pentru inculpatul de 45 de ani cea mai aspră pedeapsă. Astfel, dacă vina bărbatului va fi demonstrată, el riscă până la 20 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:36

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Festivalul Urâților adună în Italia mii de participanți din toată lumea. Ce trebuie să faci ca să participi

Ascuns într-o vale între Munții Apenini și Marea Adriatică, în centrul Italiei, Piobbico este un orășel medieval arătos, plin de clădiri de piatră înconjurate de păduri. Dar în ciuda peisajelor pitorești, Piobbico este faimos pentru urâțenie. A...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 14:33

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla va construi o fabrică de 4 miliarde de euro în Europa

Tesla intenționează să construiască 500.000 de mașini pe an în noua sa fabrică, pe care o va ridica la marginea Berlinului, informează Automotive News Europe,care citează publicația Bild. Fabrica Tesla va crea 10.000 de locuri de muncă, potrivit Bild, iar terenul pe care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:09

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Ultima oră// Fisuri periculoase pe un pod din Capitală

Situaţia privind starea podurilor din Chișinău nu mai este o noutate. Multe dintre acestea necesită reparații capitale urgente. Prioritare pentru reabilitare sunt podurile de pe arterele Mihai Viteazul, Ismail și Grigore Vieru construite în urmă cu 40 ani sau mai mult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 12:05

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului/ FOTO

Accident grav în Chișinău. Pompierii și ambulanța la fața locului. Totul s-a întâmplat recent pe strada Miron Costin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 11:05

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă

Florin Călinescu îl mitraliază pe Klaus Iohannis: Mă obligaţi ca gladiator să intru în arenă Din editia print

Florin Călinescu, celebru om de televiziune şi, mai recent, politician, este foarte dur la adresa preşedintelui Iohannis, căruia nu i-a acordat decât două săptămâni în care să vadă cum are de gând să-şi înceapă noul mandat la Palatul Cotroceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:35

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Berlinul a decretat stare de urgenţă climatică

Senatul Berlinului a decretat marţi "stare de urgenţă climatică" pentru capitala Germaniei, deschizând astfel calea spre noi eforturi de a acţiona în vederea combaterii efectelor generate de schimbările climatice, informează DPA. "Am scos în evidenţă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:10

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

De nebănuit! Adevărul despre untura de porc pe care nimeni nu îl spune

Grăsimile animale au fost dintotdeauna criticate şi combătute de mare parte din nutriţioniştii care se aflau în căutarea dietei şi stilului de viaţă perfect. Cu toate astea, untura are proprietăţi benefice nebănuite şi este unul din cele mai sănătoate produse din casele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:07

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă și-a găsit mireasa măritată cu altul

Un bărbat care a întârziat câteva ore la propria nuntă a constatat că, în acest timp, femeia cu care urma să-și petreacă restul zilelor își găsise deja un alt partener. Mirele a ajuns cu câteva ore întârziere la ceremonia programată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 10:04

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lansare aniversară: ,,Nicolae Osmochescu: Biobibliografie,,

Lucrarea a fost realizată cu ocazia aniversării a 75-a a doctorului în drept Nicolae Osmochescu – personalitate de notorietate a jurisprudenței naționale, promotor, prin forța propriului exemplu al Adevărului și Dreptății ca valori supreme, iar știința juridică ca mod de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:35

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Summit la Paris: Kievul regretă că a obținut puține rezultate, Moscova – mulțumită

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni summitul de la Paris privind Ucraina drept un ”pas important” spre o dezescaladare şi ”fără îndoială” o dezgheţare, adăugând că ”Rusia va face tot ce depinde de ea pentru încetarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:25

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

VIDEO// Atac armat în Jersey City. Presă: Cel puțin șase oameni au murit, inclusiv doi atacatori

Cel puţin patru persoane au fost ucise în incidentul armat produs marţi după-amiază în Jersey City, în statul american New Jersey, afirmă surse citate de postul NBC New York, confirmând şi moartea a doi suspecţi. Ar fi vorba despre traficanți de droguri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:18

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Pericolul unor noi erupţii vulcanice pe insula morţii din Noua Zeelandă împiedică recuperarea cadavrelor rămase acolo

Trepidaţiile din ce în ce mai puternice resimţite pe o insulă vulcanică din Noua Zeelandă au împiedicat eforturile autorităților de a recupera cadavrele a opt persoane care se pare că au rămas pe insulă, la două zile după erupţia care a surprins zeci de turiști, potrivit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:15

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a primit 14 ani de închisoare după ce a vrut să obțină un site cu forța

Un influencer de pe rețelele de socializare a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a plănuit să preia controlul asupra unui site cu forța, informează CNN. Rossi Lothario Adams, de 27 de ani, din Cedar Rapids, Iowa, a fost acuzat și găsit vinovat de conspirație pentru a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:11

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

A tăiat găina, dar ce a găsit înăuntru i-a adus o avere, peste noapte! Comoara fabuloasă

După ce a tăiat o găină care nu făcuse niciun ou în 5 ani, nu mică i-a fost mirarea să găsească înăuntru o bilă de mărimea unei mingi de tenis, care ar putea să-i aducă femeii bani frumoși. Cam 350.000 de dolari! Știind că se apropie o reuniune de familie, Du...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 09:06

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

Primul avion electric a fost testat cu succes în Canada

 Primul avion complet electric din lume a efectuat un test de zbor deasupra orașului canadian Vancouver, zburând timp de 15 minute. „Zborul dovedește că aviația comercială în formă electrică este plauzibilă”, a spus Roei Ganzarski, directorul companiei de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Decembrie 2019, ora: 08:58

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Cum vrea să SCHIMBE Uniunea Europeană regulile de ACCEPTARE a unor noi membri, după ce negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord au fost blocate

Uniunea Europeană a anunţat că în luna ianuarie va propune o nouă procedură pentru acceptarea de noi membri, răspunzând astfel opoziţiei exprimate de Franţa faţă de lansarea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, transmite dpa, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:52

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Reacția lui Adrian Năstase după ce președintele Iohannis a anunțat că-i retrage decorația

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, marți seară, pe blogul său, la informația că președintele Klaus Iohannis va retrage decorațiile tuturor persoanelor condamnate, inclusiv lui. „Gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun”, scrie fostul lider PSD,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:50

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite ameninţă Rusia cu o ripostă în cazul ingerinţelor electorale

Statele Unite vor riposta în cazul în care Rusia ori altă ţară vor interveni în scrutinul prezidenţial american, i-a transmis marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, potrivit Mediafax. „Dacă Rusia ori vreun alt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:46

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, „Red Union Fenosa" anunţă că miercuri, 11 decembrie, vor avea loc lucrări programate

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. „Red Union Fenosa" S.A. anunţă că miercuri, 11 decembrie 2019, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora: 08:37

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Prim-ministrul Chicu cheamă președinții de raioane la conlucrare eficientă în soluționarea problemelor țării

Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a avut loc astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)