Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la 17 Februarie 2019
Abonamente

Politică 29 Octombrie 2015, ora 13:23

Stânga românofobă și anti-europeană a demis Guvernul. PDM, PSRM și PCRM au votat ÎMPREUNĂ împotriva Guvernului Streleț

Marime Font

Moțiunea de cenzură a trecut, guvernul lui Valeriu Streleț a fost demis, cu votul a 65 de deputați. Pentru adoptarea moțiunii de cenzură era nevoie de 51 de voturi. Democrații, membri ai coaliției guvernamentale, au votat alături de comuniști și socialiști.

Liderul PDM, Marian Lupu, a îndemnat, deja, deputaţii din partidele propeuropene şi pe cei neafiliaţi să înceapă negocierile pentru a forma o nouă majoritate parlamentară stabilă.

După ce Streleț va prezenta demisia Cabinetului său, șeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul, potrivit unimedia.


Însă, dacă Guvernul propus este respins de Legislativ, președintele trebuie să desemneze, din nou, un premier. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul.

În această situație, ultimul pas este organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Liberalii și deputații din grupul fostului premier Iurie Leancă s-au abținut de la vot, în timp ce liberal-democrații au votat împotrivă.


Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. Respingerea Guvernului de către Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de către preşedintele ţării.

Precizeazăm că Guvernul condus de Valeriu Streleț, a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015. Pentru Guvernul Streleț și-au dat votul 52 de deputaţi PLDM, PDM și PL.

(UPDATE 14.42) Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Streleț a fost votată de deputații din Parlament cu 65 de voturi. Împotriva oțiunii au votat 18 deputați.

(UPDATE 13.23) Lupu, îl acuză pe Valeriu Streleț că ar face „avocatură” pentru Vlad Filat și că ar sta în spatele protestelor organizate de Platforma civică „Demnitate și Adevăr”. 

(UPDATE 13.00) Tudor Deliu: Cei care vor vota astăzi pentru demiterea Guvernului nu pot fi numiți altfel decât trădători ai parcursului european al Republicii Moldova.

(UPDATE 12.55) Iurie Țap: Această moțiune este una politică. PCRM joacă pe câmpul PSRM care fac jocul altui stat. Este declarativă, nu conține o argumentare relevant. Vreau să întreb colegii din PD. Voi nu aveți încredere în colegii voștri pe care i-ați înscăunat? Realizarea Acordului de Asociere va fi pus în pericol.

(UPDATE 12.46) Dodon: Nu vom vota nici un alt Guvern pe care îl veți propune. Unica soluție sunt alegerile anticipate


(UPDATE 12.40) Pistrinciuc: Politica nu este chiar morală. Sunt înțelegeri pe la spate. Acest deficit de morală se accentuiează tot mai mult. Dacă vreți să faceți o altă Alianță, trebuie să aveți curaj să spuneți acest lucru. De ce trebuie să inventați niște moțiune de corupție. Opoziția aleargă după propria coadă. 

(UPDATE 12.30) La acest moment au loc luările de cuvânt de la tribuna centrală. Pentru luări de cuvânt s-au înscris 9 deputați.

(UPDATE 11.56) Bolea, deputat: În august, Guvernul a anunțat demiterea conducerii ANSA. Precum aceasta era implicată într-o schemă de corupție. Culmea ipocriziei este că el a fost reangajat la ANSA deja în calitate de șef de direcție. Acest specialist este necesar vouă pentru a continua schemele voastre?

Streleț: Domnul Ciobanu a venit în altă funcție deoarece a dat în judecată Guvernul. Eu sunt pentru modificarea legislației astfel ca un funcționar care a fost suspendat din funcție pentru corupție să nu mai poată ocupa o altă funcție.

(UPDATE 11.43) Chirinchiuc, ministrul Transporturilor: Am început să achităm salariile angajaților CFM. Sperăm că în luna februarie salariile vor fi date la timp. CFM este de stat și așa rămâne, activează în ciuda problemelor. Ce avem acum sunt consecințele unei guvernări comuniste din 2001.

(UPDATE 11.16) Streleț: Nu am pământ la Odessa. Tot ce am este în declarația de avere. Cu premierul României nu am cumpărat nici o bucată de pământ. 

(UPDATE 11.15) Voronin: Firma dvs nu plătește impozite când importă pesticide. Vă înțelegeți cu Balițchi.

- Ați cumpărat teren împreună cu Ponta terenuri în Odessa.

(UPDATE 11.11) Streleț: Demisia Guvernului va anula procesele lansate. Evident că nu va fi bine. Avem doar 90 de zile de guvernare. Activitățile urmează să dea roade.

(UPDATE 11.10) Smirnov, deputat PSRM: Dacă activați în interesul poporului, de ce nu vă dați demisia dacă poporul cere asta.

Streleț: Aceasta este părerea dumneavoastră proprie. Alte întrebări.


(UPDATE 10.56) Streleț:

- Nu am semnat niciun act în perioada mandatului meu. Nu știu cât de corect este să se vorbească de la această tribună despre două companii concrete. Juridic nu este crect, consecințele vor apărea. 


- Domnule Dodon ce ați afirmat sunt niște neadevăruri. Aștept dezmințiri sau ne vedem în judecată

- Semnatarii moțiunii invocă faptul că premierul, din moment ce Vlad Filat a fost învinuit, s-a transformat în apărătorul lui Filat. Consider că acțiunile mele sunt absolute legale.

- Au fost stabilite relații de prietenie cu bașcanul Găgăuziei

- Lichidarea celor trei bănci a fost o precondiție pentru venirea FMI în Moldova. A doua etapă a investigației Kroll a fost demarată.

- Datoria de stat a înregistrat o sumă considerabilă de 33,5 miliarde lei, în creștere 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.

- În luna septembrie, rata inflației a constituit 9,5%. Rata inflației anuală constituie 12,6 %. Moneda națională s-a depreciate cu 28% față de dolar și cu 16% față de euro. Factorii care au influențat această depreciere sunt remitențele și fluctuațiile de pe piața valutară.

- Pe parcursul 2015 economia Moldovei a fost influențată negative de un șir de factori. Totuși, salariile au crescut puțin, valoarea pensilor s-a micșorat. PIB-ul s-a majorat cu 3,6 % față de primele trei luni ale anului trecut.


 

(UPDATE 10.24) Moțiunea de cenzură


UPDATE 10.20) Premierul Valeriu Streleț prezintă un raport de activitate a Guvernului în cele 90 de zile de la investire.

(Știre inițială) Streleț este acuzat că este implicat în scheme de corupție și că s-a detașat de la activitatea de premier încercând să-l apere pe fostul lider PLDM, Vladimir Filat, care a fost arestat săptămâna trecută, fiind acuzat de acte de corupție și trafic de influență.

„Înaintăm moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ pentru suspiciuni de corupţie care planează asupra prim-ministrului Valeriu Streleţ şi a membrilor Guvernului. În virtutea funcţiei deţinute, Streleţ s-a detaşat de la funcţia sa, expunându-se în favoarea lui Vladimir Filat”, se spune în moţiunea de cenzură.

După citirea moţiunii, joi, 22 octombrie, socialiştii însă au părăsit şedinţa, nemulțumiți de faptul că solicitările de demisii înaintate de PSRM în privinţa mai multor şefi de instituţii nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

sursa: timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 20:03

Ipocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 17:20

Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 13:25

 Cancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:19

Legislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:05

Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 11:01

Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 00:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)