Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2018
Abonamente

Politică 29 Octombrie 2015, ora 13:23

Stânga românofobă și anti-europeană a demis Guvernul. PDM, PSRM și PCRM au votat ÎMPREUNĂ împotriva Guvernului Streleț

Marime Font

Moțiunea de cenzură a trecut, guvernul lui Valeriu Streleț a fost demis, cu votul a 65 de deputați. Pentru adoptarea moțiunii de cenzură era nevoie de 51 de voturi. Democrații, membri ai coaliției guvernamentale, au votat alături de comuniști și socialiști.

Liderul PDM, Marian Lupu, a îndemnat, deja, deputaţii din partidele propeuropene şi pe cei neafiliaţi să înceapă negocierile pentru a forma o nouă majoritate parlamentară stabilă.

După ce Streleț va prezenta demisia Cabinetului său, șeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul, potrivit unimedia.


Însă, dacă Guvernul propus este respins de Legislativ, președintele trebuie să desemneze, din nou, un premier. În situaţia în care deputaţii vor respinge repetat noul Cabinet şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul.

În această situație, ultimul pas este organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

Liberalii și deputații din grupul fostului premier Iurie Leancă s-au abținut de la vot, în timp ce liberal-democrații au votat împotrivă.


Potrivit legislației, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru. Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul. Respingerea Guvernului de către Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de către preşedintele ţării.

Precizeazăm că Guvernul condus de Valeriu Streleț, a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015. Pentru Guvernul Streleț și-au dat votul 52 de deputaţi PLDM, PDM și PL.

(UPDATE 14.42) Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Streleț a fost votată de deputații din Parlament cu 65 de voturi. Împotriva oțiunii au votat 18 deputați.

(UPDATE 13.23) Lupu, îl acuză pe Valeriu Streleț că ar face „avocatură” pentru Vlad Filat și că ar sta în spatele protestelor organizate de Platforma civică „Demnitate și Adevăr”. 

(UPDATE 13.00) Tudor Deliu: Cei care vor vota astăzi pentru demiterea Guvernului nu pot fi numiți altfel decât trădători ai parcursului european al Republicii Moldova.

(UPDATE 12.55) Iurie Țap: Această moțiune este una politică. PCRM joacă pe câmpul PSRM care fac jocul altui stat. Este declarativă, nu conține o argumentare relevant. Vreau să întreb colegii din PD. Voi nu aveți încredere în colegii voștri pe care i-ați înscăunat? Realizarea Acordului de Asociere va fi pus în pericol.

(UPDATE 12.46) Dodon: Nu vom vota nici un alt Guvern pe care îl veți propune. Unica soluție sunt alegerile anticipate


(UPDATE 12.40) Pistrinciuc: Politica nu este chiar morală. Sunt înțelegeri pe la spate. Acest deficit de morală se accentuiează tot mai mult. Dacă vreți să faceți o altă Alianță, trebuie să aveți curaj să spuneți acest lucru. De ce trebuie să inventați niște moțiune de corupție. Opoziția aleargă după propria coadă. 

(UPDATE 12.30) La acest moment au loc luările de cuvânt de la tribuna centrală. Pentru luări de cuvânt s-au înscris 9 deputați.

(UPDATE 11.56) Bolea, deputat: În august, Guvernul a anunțat demiterea conducerii ANSA. Precum aceasta era implicată într-o schemă de corupție. Culmea ipocriziei este că el a fost reangajat la ANSA deja în calitate de șef de direcție. Acest specialist este necesar vouă pentru a continua schemele voastre?

Streleț: Domnul Ciobanu a venit în altă funcție deoarece a dat în judecată Guvernul. Eu sunt pentru modificarea legislației astfel ca un funcționar care a fost suspendat din funcție pentru corupție să nu mai poată ocupa o altă funcție.

(UPDATE 11.43) Chirinchiuc, ministrul Transporturilor: Am început să achităm salariile angajaților CFM. Sperăm că în luna februarie salariile vor fi date la timp. CFM este de stat și așa rămâne, activează în ciuda problemelor. Ce avem acum sunt consecințele unei guvernări comuniste din 2001.

(UPDATE 11.16) Streleț: Nu am pământ la Odessa. Tot ce am este în declarația de avere. Cu premierul României nu am cumpărat nici o bucată de pământ. 

(UPDATE 11.15) Voronin: Firma dvs nu plătește impozite când importă pesticide. Vă înțelegeți cu Balițchi.

- Ați cumpărat teren împreună cu Ponta terenuri în Odessa.

(UPDATE 11.11) Streleț: Demisia Guvernului va anula procesele lansate. Evident că nu va fi bine. Avem doar 90 de zile de guvernare. Activitățile urmează să dea roade.

(UPDATE 11.10) Smirnov, deputat PSRM: Dacă activați în interesul poporului, de ce nu vă dați demisia dacă poporul cere asta.

Streleț: Aceasta este părerea dumneavoastră proprie. Alte întrebări.


(UPDATE 10.56) Streleț:

- Nu am semnat niciun act în perioada mandatului meu. Nu știu cât de corect este să se vorbească de la această tribună despre două companii concrete. Juridic nu este crect, consecințele vor apărea. 


- Domnule Dodon ce ați afirmat sunt niște neadevăruri. Aștept dezmințiri sau ne vedem în judecată

- Semnatarii moțiunii invocă faptul că premierul, din moment ce Vlad Filat a fost învinuit, s-a transformat în apărătorul lui Filat. Consider că acțiunile mele sunt absolute legale.

- Au fost stabilite relații de prietenie cu bașcanul Găgăuziei

- Lichidarea celor trei bănci a fost o precondiție pentru venirea FMI în Moldova. A doua etapă a investigației Kroll a fost demarată.

- Datoria de stat a înregistrat o sumă considerabilă de 33,5 miliarde lei, în creștere 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.

- În luna septembrie, rata inflației a constituit 9,5%. Rata inflației anuală constituie 12,6 %. Moneda națională s-a depreciate cu 28% față de dolar și cu 16% față de euro. Factorii care au influențat această depreciere sunt remitențele și fluctuațiile de pe piața valutară.

- Pe parcursul 2015 economia Moldovei a fost influențată negative de un șir de factori. Totuși, salariile au crescut puțin, valoarea pensilor s-a micșorat. PIB-ul s-a majorat cu 3,6 % față de primele trei luni ale anului trecut.


 

(UPDATE 10.24) Moțiunea de cenzură


UPDATE 10.20) Premierul Valeriu Streleț prezintă un raport de activitate a Guvernului în cele 90 de zile de la investire.

(Știre inițială) Streleț este acuzat că este implicat în scheme de corupție și că s-a detașat de la activitatea de premier încercând să-l apere pe fostul lider PLDM, Vladimir Filat, care a fost arestat săptămâna trecută, fiind acuzat de acte de corupție și trafic de influență.

„Înaintăm moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ pentru suspiciuni de corupţie care planează asupra prim-ministrului Valeriu Streleţ şi a membrilor Guvernului. În virtutea funcţiei deţinute, Streleţ s-a detaşat de la funcţia sa, expunându-se în favoarea lui Vladimir Filat”, se spune în moţiunea de cenzură.

După citirea moţiunii, joi, 22 octombrie, socialiştii însă au părăsit şedinţa, nemulțumiți de faptul că solicitările de demisii înaintate de PSRM în privinţa mai multor şefi de instituţii nu au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului.

sursa: timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)