Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:18
Abonamente

Interviu 13 Mai 2011, ora 05:48    Din editia print

La aniversareStanislav Groppa: „Pentru tata, medicul era pe lângă sfinţi”

Marime Font

Născut la Verejeni, Otaci, savant cu renume mondial, de-a lungul vieţii şi activităţii sale acad. Stanislav Groppa a desfăşurat o carieră fulminantă. Absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF), la vârsta de 29 de ani devine doctor în ştiinţe medicale şi prorector, la 35 - doctor habilitat, iar la 39 de ani i se conferă titlul de profesor universitar.

A efectuat stagii peste hotare, colaborează cu savanţi şi instituţii ştiinţifice din mai multe ţări ale lumii. Actualmente este şeful Catedrei neurologie şi neurochirurgie a USMF, pe care a fondat-o în 1995. Puţin mai târziu, a creat Laboratorul de neurobiologie şi genetică medicală pe care îl conduce şi astăzi. În anii 1999-2008 a fost decanul Facultăţii de Perfecţionare Continuă a Medicilor a USMF. În 2008 este ales academician-coordonator al secţiei medicale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Sub îndrumarea sa au fost susţinute 12 teze de doctor în ştiinţe medicale şi două de doctor habilitat. Este deţinător de brevete şi invenţii. Numai în 2010 a obţinut trei medalii: una de bronz - la concursul internaţional de la Seul, una de argint - la Salonul internaţional de inventică de la Geneva şi una de aur - oferită de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România. E preocupat de trei direcţii principale de cercetare: accidentul vascular cerebral, epilepsia şi durerea. Este membru al mai multor societăţi internaţionale, inclusiv a Consiliului naţional de boli cerebrovasculare din SUA; profesor al Academiei Europene de Epiloptologie; cofondator şi membru al Academiei Internaţionale de Neurologie. 
Soţia sa, Liliana Groppa e profesoară universitară şi şefă de catedră la USMF, iar feciorul Sergiu - medic la o clinică din Germania. 
Pe 15 mai, Stanislav Groppa împlineşte vârsta de 55 de ani. Cu această ocazie, i-am solicitat un interviu.

- Domnule academician, la ce lucraţi în prezent? 

- Am finalizat un studiu internaţional destinat elucidării factorilor de risc în bolile cerebrovasculare (BCV), intitulat „VITATOPS study”, lucrarea fiind coordonată de profesorul Graeme Hanky de la University of Western Australia. Este, de fapt un studiu transcontinental. Cercetarea a durat mai bine de cinci ani. Am ţinut sub observaţie mai mulţi bolnavi de AVC, dar şi persoane sănătoase. Datele erau concentrate în Australia şi, după procesarea lor, elaboram o schemă de tratament. 


- Ce importanţă are acest studiu pentru sistemul de sănătate de la noi?

- Ca un rezultat direct, în R. Moldova au fost aprofundate cunoştinţele despre spectrul factorilor de risc şi s-a pus baza iniţierii programului naţional de prevenire şi combatere a acestei maladii.

- O altă direcţie de cercetare de care sunteţi preocupat este epilepsia. Ce rezultate aţi obţinut în tratarea acestei maladii, or cunoaştem cu toţii că, în plan internaţional, a fost acumulată deja o anumită practică?

- Am studiat epilepsia şi alte dereglări de cunoştinţă. Este o problemă care poartă un caracter medico-biologic, social şi chiar cultural şi legal. Am cercetat diverse forme de dereglare a cunoştinţei şi mecanismele cerebrale care contribuie la apariţia unor asemenea dereglări. Cercetarea este efectuată în baza unui acord de colaborare cu câteva clinici universitare de elită din Europa: clinica universitară din Geneva, Elveţia, Institutul regal de neurologie din Marea Britanie, Centrul de epileptologie din Bielifeld, Germania ş.a. Este extrem de important să fie conştientizat faptul că un pacient cu epilepsie care face crize, în fond, este o persoană normală şi se poate transforma în bolnav doar la apariţia crizei. De aici şi noul concept de a direcţiona tratamentul pentru prevenirea şi combaterea crizelor şi de a obţine rezultatele dorite de vindecare. Acest concept îl implementez în cadrul Programului naţional de organizare şi evaluare a serviciului de epileptologie din republică.


Continuitatea generaţiilor. La finele examenelor de licenţă a primei promoţii de medici rezidenţi neurologi din RM (Comisia de Licenţiere şi absolvenţii), 1997

- Ce înseamnă să studiezi durerea?

- Este o direcţie nouă în cercetarea problemei durerii acute, problemă devenită stringentă odată cu dezvoltarea civilizaţiei umane, tehnologizarea societăţii şi apariţia diverselor calamităţi naturale. Iar dreptul fundamental al omului este de a nu suferi durere. Durerea necesită să fie tratată şi combătută. Aspectele neurobiologice ale acestui proces constituie un câmp de preocupare a mea şi a colectivului pe care îl conduc.

- Pentru că sunteţi în preajma unei aniversări, aş vrea să vă întreb şi despre familie, acolo unde academicianul devine un om simplu, de-al casei, al celor dragi. 

- M-am născut într-o familie cu principii morale bine definite, în care munca, cinstea, onestitatea, dragostea faţă de neam şi de carte erau valori sfinte. În familia bunelului de pe tată au fost mai multe generaţii de cărturari. Fratele bunelului, Vasile, a absolvit Facultatea de Medicină din Odesa, în 1913. Bunelul Gheorghe era ţăran, dar a fost primar în perioada interbelică. Tata a fondat şcoala medie şi a fost directorul acesteia până la pensionare, iar mama - învăţătoare. Am crescut într-un sat de gospodari care puneau preţ pe valorile supreme umane.

- Dar cum este satul astăzi?

- Voi răspunde cu cuvintele unui vecin de-al meu, care mi-a spus: „Domnule profesor, atât de mult îmi place satul nostru, mai cu seamă vara - e atât de verde că îţi pare că treci printr-o pădure. Pe de altă parte, te apucă tristeţea singurătăţii, deoarece satul e pustiit şi nu mai este cel de altădată, cu toate că au rămas aici cei mai sfinţi, durabili şi iubitori de leagăn.”

- De ce aţi ales medicina?

- N-am ales-o. În anii de şcoală visam la o carieră în sfera de cercetare, îndeosebi în domeniul chimiei. Urma să plec la studii la Universitatea „M. V. Lomonosov” din Moscova. Medicina am ales-o la sugestia tatălui meu, pentru care medicul era pe lângă sfinţi. Pentru că nu există un lucru mai scump decât cel de a salva viaţa şi a-i dărui sănătate unui om. 


Analiza rezultatelor de cercetare

- Ce şi cine v-au format ca personalitate?

- Familia, şcoala şi facultatea, dar şi setea de a cunoaşte. La institut am avut parte de profesori enciclopedişti, discipoli adevăraţi ai lui Hipocrat: acad. Vasile Anestiade, Nicolae Testemiţanu, Andrei Zorkin, Efim Muhin, Natalia Gheorghiu, Constantin Ţâbârnă, Gheorghe Ghidirim, Andrei Banaru, Eugen Popuşoi şi, de asemenea, reprezentanţii şcolii de neurologie autohtone: acad. Diomid Gherman, conferenţiarii Mihai Casian, Boris Ianachevici, Vasile Rata… 
La vârsta de 22 de ani conduceam sindicatele studenţeşti de la Institutul de Medicină. În acea perioadă s-au creat mai multe colective artistice, cărora ulterior li s-a conferit titlul onorific de colective populare. E vorba de orchestra de muzică populară dirijată de Gheorghe Banariuc, ansamblul vocal-instrumental „Bioton” în frunte cu Leonid Gorceac, ansamblul de dansuri populare condus de neobositul medic Gheorghe Ivanov, fanfara maestrului Dumitru Coman. Am construit un locaş de cultură şi am deschis clubul de estetică, club care astăzi poartă numele Doinei şi lui Ion Aldea-Teodorovici. Aici erau câteva săli: sala naţională, cu un covor moldovenesc adus de la nordul Moldovei; sala „Codru”, cu peisajul pădurilor noastre seculare; sala cu cămin şi o sală mare disco, unde aveau loc manifestările culturale mai mari. Cuvintele rock şi disco le-am scris cu litere latine. Atunci, în 1982, a apărut pentru prima dată alfabetul latin într-o instituţie publică.

- Dar ca om de ştiinţă?

- Doctorantura am făcut-o la Institutul de Medicină al Rusiei din Moscova, unde era o clinică de mare performanţă. Am avut parte de un conducător erudit, organizator al sistemului de sănătate, care a consolidat în jurul său o şcoală adevărată a ştiinţelor neurologice. E vorba de academicianul Levon Badalean, descendent dintr-o familie de medici renumiţi, tatăl lui absolvind acelaşi institut ca şi fratele bunelului meu – cel de la Odesa. Aici am cunoscut performanţele ştiinţei. Graţie acad. Levon Badalean, am reuşit să realizez mai multe lucruri pe care mi le-am dorit în viaţă. 

- Nu regretaţi că aţi ales medicina în detrimentul chimiei?

- De ce să regret? Profesia de medic e mai mult decât o meserie, mai mult decât o artă. Are ceva din harul divin. 

- Vă mulţumim pentru interviu. Sănătate şi la mulţi-mulţi ani! 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:27

 Teritoriul Republicii Moldova intră, săptămâna viitoare, sub influența unui ciclon de aer mediteranean, temperaturile crescând în medie cu 7 grade Celsius. Potrivit meteorologului Ala Bârsa, de marți, 20 noiembrie, temperaturile cresc atât noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:24

Un copil de 5 ani din Rusia e senzatia momentului pe internet.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Noiembrie 2018, ora: 08:04

 Horoscop 17 noiembrie 2018. O zi destul de liniştită din toate punctele de vedere. Bucuraţi-vă de această ocazie de a vă relaxa şi petreceţi timpul alături de familie şi cei dragi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)