Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 19:55
Abonamente

Editorial 6 Mai 2016, ora 08:11    Din editia print

Marime Font

Stat capturat? „Business, ca de obicei”

Mă întreb cum poți avea un stat necapturat în condițiile în care ai, în acest stat, un popor capturat. 

O societate capturată. Dacă privim realitatea ceva mai în profunzime, s-ar putea să ne dăm seama că acest stat, Republica Moldova, nici nu avea cum să fie vreodată necapturat, adică liber – o expresie a voinței unei comunități de peste trei milioane de oameni.

Asta pentru că guvernanții locali n-au făcut niciodată eforturi să iasă din logica unei banale satrapii – o colonie care, momentan, beneficiază de un anumit nivel de autoguvernare internă, dar pe care o pui la bătaie ca să-ți construiești și menții relațiile cu șefii interlopi, angajați prin cumul în funcții administrative de răspundere, din fosta (și actuala) metropolă.

Loading...


Abia în ultimii ani, prin intermediul investigațiilor de presă, am putut afla că peste 20 de miliarde de dolari, bani proveniți din activități infracționale – în cea mai mare parte furați din bugetul de stat și bugetele regionale ale Federației Ruse prin intermediul unor scheme ilegale, - au fost spălați cu asistența băncilor și instituțiilor judiciare din Republica Moldova.

Ce-ar fi dacă am mai afla ceva? Că din 1991 până astăzi, de când s-a dat liber atât la antrepriză privată, cât și la „business” (afaceri în care activitățile legale coexistă cu cele ilegale, aplicându-se procedee ilicite precum preluările forțate, șantajul, înșelăciunea, crima), spălarea banilor „businessmenilor” ruși prin intermediul băncilor și justiției din fosta republică sovietică (căreia îmi este imposibil să-i zic: a noastră, deoarece a fost întotdeauna a lor) a fost una din principalele surse de finanțare pentru clasa politică și toată clientela acesteia, posesoare de funcții în stat. N-ar fi deloc ceva de necrezut. Pur și simplu, în cele două decenii anterioare, nu au existat investigații de presă suficient de ample, dar în același timp profunde, pentru a avea un tablou general al situației. Ceea ce nu înseamnă că acțiuni de acest gen nu au putut avea loc și înainte.

Poate că așa se explică decalajul enorm dintre marea masă a cetățenilor care încearcă să supraviețuiască și acel grup de oameni care epatează prin lux și opulență, în cazul multora dintre ei proveniența averilor pe care arată la fiecare pas că le posedă fiind incertă.

Poate că tot așa se explică și nevoia Moscovei oficiale, a cărei agendă este stabilită de interlopii grupați în jurul lui Putin – mulți dintre care și-au spălat banii prin Republica Moldova, după cum ne putem convinge din investigațiile Panama Papers – de a se asigura că orice „pericol românesc” este ținut cât mai sub control, iar Republica Moldova este ținută cât mai departe de România, pentru a „nu-și pierde statalitatea”. Statalitatea moldovenească, cea care numai moldovenească nu e, îi este necesară actualei Rusii pentru a le asigura „celor mai demni fii” ai ei, cu Putin în frunte, un canal sigur, controlat, de transfer al banilor furați de la cetățenii ruși către vest, iar apoi de readucere a unei părți a lor înapoi în Rusia ca bani legali. Dacă acceptăm această explicație, devine clar de ce, de exemplu, nici o guvernare de la Chișinău nu a scos Republica Moldova din sfera de dominare a presei rusești și de limbă rusă, de ce mai avem „GOST”-uri (standarde de stat de proveniență sovietică). Avem o grupare care a controlat din 1991 puterea politică, beneficiind întotdeauna de ajutor de la Moscova (din diferite cercuri ale guvernării de acolo, legate cu mediul interlop de „afaceri”) și care a asistat, la rândul ei, grupurile infracționale organizate ruse cu legături în guvernul și serviciile de informații ale Rusiei.

Privit din această perspectivă, dispariția sumei de aproximativ 1 miliard de dolari din trei bănci din Republica Moldova nu reprezintă decât o tentativă reușită a infractorilor locali, în același timp deținători ai puterii, de a urma exemplul „fraților lor mai mari”, a bratocilor lor din Rusia – cei care i-au și inspirat și protejat dintotdeauna. Evident, nu este primul furt de acest gen. Din păcate, nu se poate afirma nici că are cele mai mari proporții, raportat la PIB și la bugetul de stat – cine mai poate ști astăzi câte asemenea operațiuni criminale s-au petrecut în obscurii ani ’90, și au rămas neobservate de o presă care, în cea mai mare parte pe acea vreme, acționa ca un fel de buletin oficial al acțiunilor guvernării și îi era barat în totalitate accesul la informații sensibile?

Prin urmare, a spune astăzi că Republica Moldova ar fi fost capturată în ultimii câțiva ani de un oligarh care-și face mendrele după cum vrea el, Vladimir Plahotniuc, înseamnă a nu spune lucrurile până la capăt. Republica Moldova în formula ei de stat independent din punct de vedere formal s-a născut capturată așa cum adesea copilul nou-născut al unei mame alcoolice se naște și el cu dependență de alcool. Regimul politic din Republica Moldova a fost întotdeauna unul de oligarhie interlopă sau dictatură, din 1991 până astăzi, dacă acceptăm că o oligarhie este un regim în care un grup mic de oameni, cu legături și relații reciproce de interese între ei, deține și aplică puterea. Ridicarea din această oligarhie a unui lider care-și subordonează o parte din grupul din care provine, iar o altă parte o îndepărtează de la sursele de „business”, este un semn al începutului sfârșitului oligarhiei interlope ca regim politic al Republicii Moldova și al trecerii la dictatura interlopă.

Momentan, exponenții facțiunii rivale din cadrul aceleiași grupări oligarhice, „businessmenii” Țopa, se mai zbat încercând să mențină oligarhia interlopă (acel regim în care „business”-ul este policentric – diferiți lideri interlopi fac afaceri cu cercurile de la Moscova pe baze egale, fără a plăti tribut unii altora, acceptându-se tacit), să evite alunecarea definitivă în dictatură interlopă – adică atunci când cercurile de la Moscova vor fi nevoite să negocieze doar cu Plahotniuc activitățile ulterioare de spălare a banilor lor obținuți din activități infracționale. Dacă asta le-ar reuși, următorul pas ar fi să încerce să-și stabilească ei propria lor dictatură interlopă. Practic, ultimele două decenii și jumătate pot fi împărțite în niște perioade de dictatură interlopă (1992-1998 – facțiunea „agrariană”, 2001-2009 – facțiunea „comunistă”) și în niște perioade de oligarhie interlopă (1998-2001, 2009-2014), în care diferitele facțiuni interlope grupate în jurul unor lideri, care în același timp apăreau (și apar) ca politicieni și ocupanți de funcții de primă importanță în stat, „lucrau” în paralel, deoarece nu se puteau domina unele pe altele. În 2015-2016 în Republica Moldova are loc un proces de restaurare a dictaturii interlope, sub auspiciile unei facțiuni care continuă oligarhia agrariană și pe cea comunistă-voroninistă. Facțiunea perdantă, însă foarte vocală și determinată să lupte în continuare este și astăzi, la fel ca în perioada 1998-2001 (primul inter-regnum interlop), cea de sub auspiciile lui Petru Lucinschi, în care au intrat la vremea lor, și se află și astăzi acolo, Ion Sturza, Victor și Viorel Țopa, Vladimir Filat și alții. Ce leagă ambele facțiuni combatante, ce le face să fie părți antagoniste ale aceleiași grupări interlope? 1. Proveniența directă din fosta nomenclatură de partid sovietică sau instituțiile asociate acesteia, ceea ce-i face pe toți acești oameni să nu poată gândi altfel decât în termeni de subordonare față de Moscova, deși mulți dintre ei pot declara altceva. Mulți dintre aceștia n-ar fi putut ajunge în posturi importante încă în timpul URSS, dacă n-ar fi fost „promovați” de „organe” – este cazul lui Ion Sturza, dar nu doar al lui. 2. Legăturile pe mai multe paliere – „businessul” fiind doar unul dintre acestea, cu Moscova.

Republica Moldova există ca instrument de făcut bani pentru toți acești oameni, dar în primul rând pentru interlopii de la Moscova conduși de Vladimir Putin, cărora interlopii locali de la Chișinău le sunt subordonați, ei însă consolându-se cu visul că sunt „prieteni” („кенты”) cu ei. Apropo, își mai amintește cineva despre tentativele lui Vladimir Filat, când era prim-ministru și pretins lider național, să semene în vorbire și comportament cu Putin?

Vreun alt rost al existenței Republicii Moldova ca stat nu există. E o realitate dură, dar pe care trebuie s-o conștientizăm întâi, dacă vrem să se schimbe ceva.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Iulie 2020, ora: 19:55

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN

VIDEO / UN PRIMAR SOCIALIST SE DECLARĂ ROMÂN Din editia print

Primar „socialist”: Suntem un grai, o națiune, suntem români!

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Iulie 2020, ora: 19:40

VIDEO Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon a trădat interesele Republicii Moldova - colaborează cu separatiștii și Rusia

Igor Dodon trădează interesele R. Moldova în interese personale.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Iulie 2020, ora: 13:42

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții

ULTIMA ORĂ / Elevii revin la ore din 1 septembrie. Ministerul propune șapte soluții Foto: simbol

Conform ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de la 1 septembrie, elevii vor reveni în clase, iar ministerul face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 13 Iulie 2020, ora: 12:55

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

Nepotul lui Elvis Presley a murit. Prima ipoteză: sinucidere

 Nepotul lui Elvis Presley, Benjamin Keough, a murit în Calabasas, California în ceea ce aparant pare a fi o sinucidere. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 11:49

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

Frontierele române și Marile Puteri. „România avea nevoie de calea ferată pentru a fi capabilă să participe la acțiunile anti-bolșevice”

 Când s-a reunit pentru prima dată Comisia pentru Studiul Chestiunilor Teritoriale Referitoare la România, Marile Puteri aveau făcute din timp planuri în ceea ce privea trasarea unor noi frontiere în Europa, bineînțeles și pentru România.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 13 Iulie 2020, ora: 11:43

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

Accident ȘOCANT la Sîngerei. Un adolescent a lovit cu motocicleta o fetiță de 6 ani

O fetiță a ajuns la sptial, după ce a fost lovită de motocicletă condusă de un adolescent. Accidentul a avut loc în seara zilei de duminică, 12 iulie, în jurul orei 20:40, în localitatea Răzăleni, din raionul Sîngerei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 11:39

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

Vrăjitoarele, cum erau pedepsite în timpul Inchiziției Spaniole

„Deși magia și vrăjitoria au facut obiectul unor magistrale studii referitoare la societățile arhaice, cele de ieri din Europa medievală, cele de astăzi mai ales din Africa neagră, nu credeam totuși că ele ar putea interesa pe obervatorul societăților occidentale din zilele...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 13 Iulie 2020, ora: 09:16

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

DE CE va demisiona Putin în 2024. Un comentator important de la Moscova explică ce e cu ultimele arestări și care e paradoxul trăit de ruși

 Jacob Heilbrunn, editorul publicației The National Interest, l-a intervievat pe Konstantin Remchukov, proprietarul și redactorul-șef al Nezavisimaya Gazeta, în contextul referendumului constituțional care a consfințit rămânerea la putere a lui Vladimir Putin și după...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 09:13 de George Mărzencu

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului

ISTORIE /// Lupta de lângă Micleușeni şi eliberarea Chişinăului Din editia print

Pe parcursul unei lungi perioade, pe alocuri continuând și astăzi, propaganda ruso-sovietică a falsificat adevărul istoric, vorbind despre „începutul războiului pentru apărarea patriei, la 22 iunie 1941”, fără a lega această dată de 28 iunie 1940. Însă cel...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 13 Iulie 2020, ora: 08:36

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

Dieta pacienților cardiaci în perioada verii. Atenție mare la aceste alimente!

 Bolile cardiovasculare ocupa primul loc in topul deceselor inregistrate la nivel mondial. Recunoasterea timpurie a simptomelor, consultatiile periodice la medicul specialist cardiolog, cat si tratarea imediata a afectiunilor cardiovasculare reprezinta unii dintre cei mai importanti pasi pe...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 13 Iulie 2020, ora: 08:29

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

VIDEO / Fenomen extrem în România. Tornadă de nisip filmată în Tulcea

 Fenomen meteo extrem în România în urmă cu scurt timp. O tornadă de nisip a fost surprinsă în județul Tulcea, duminică după-amiază.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Iulie 2020, ora: 08:28

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

Premier Energy (ex-Union Fenosa) anunță că a obținut un PROFIT de 100 de milioane de euro în anul 2019

EMMA Alpha Holding, principala companie holding a EMMA Capital Group din Cehia (care deține Premier Energy din Moldova), a finalizat anul 2019 cu un profit de 630 milioane euro, din care aproape 100 milioane euro în Moldova, potrivit rezultatelor sale auditate.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 08:23

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

(OPINIE) Victoria Nuland: Descifrându-l pe Putin. Cum ar trebui o Americă încrezătoare să abordeze Rusia

Puține națiuni provoacă un astfel de fatalism printre factorii de decizie și analiștii americani, precum Rusia lui Vladimir Putin. Pentru unii, țara este un stat paria iremediabil, care reacționează doar la pedepse aspre și izolare. Alții văd o mare putere nedreptățită și...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 13 Iulie 2020, ora: 08:03

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

BĂTAIE DE JOC! „Drumuri bune”, dar nu pentru toți: Dodon și-a asfaltat drumul până la... VILA PREZIDENȚIALĂ de la Condrița

Președintele Igor Dodon și-a asfaltat drumul fix până la poarta Reședinței de Stat de la Condrița. Imaginile video au fost postate pe Facebook de către fostul primar al capitalei, Ruslan Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Iulie 2020, ora: 01:10

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului TĂTĂRO-MONGOL (Hoarda de Aur) - NOI DOVEZI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 13 Iulie 2020, ora: 00:51

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40 000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)