Astăzi 21 Februarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 18:46
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 12 August 2017, ora 15:10

Stat laic? Ministerul Educației nu poate interzice fețelor bisericești la careurile solemne în școli

Marime Font

Ministerul Educației nu își arogă nici dreptul, dar nici posibilitatea de a interzice sau a indica comunităților locale, colectivelor de părinți și elevi și, bineînțeles, administrațiilor școlilor cum să procedeze în cazul organizării careului solemn. Astfel a comentat ministrul Monica Babuc demersul unui grup de inițiativă care cere interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile în școlile publice, transmite IPN.

„Ministerul Educației privește acest demers cu respect, pentru că este opinia unei părți a cetățenilor din Republica Moldova, totodată se conduce de prevederile constituționale care despart biserica de stat și declară învățământul laic. Toate aceste lucruri țin, în mare parte, de modul în care comunitatea locală și colectivele părintești și pedagogice decid de comun acord în fiecare caz aparte”, a mai spus Monica Babuc. Ministerul nu poate interveni în a interzice sau a impune prezența preoților la careuri, în contextul în care disciplina de religie se predă în 365 de școli ca disciplină opțională, iar peste 20 de mii de elevi beneficiază de acest cursuri care sunt susținute la solicitarea părinților.

Un grup de inițiativă civică a înregistrat pe 4 august o petiție la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin care solicită respectarea legislației în vigoare privind laicitatea învățământului de stat și interzicerea oficierii slujbelor religioase la careurile școlare. Într-o conferință de presă la IPN, Polina Ceastuhina, expert gender și activistă pentru drepturile omului, a menționat că ministerul ar trebui să emită un ordin prin care să fie reconfirmată laicitatea și imparțialitatea instituțiilor de învățământ de stat, iar aceasta să fie direcționată către toate instituțiile. Potrivit activistei, prin oficierea slujbelor la careurile școlare nu se încalcă doar principiul laicității în educație, dar și principiul educației incluzive prevăzute în Programul de Dezvoltare al Educației în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md