Actualitate

Statele din G7 sunt în pragul unei CRIZE fără precedent

Disputa s-a extins și spre Germania și Franța, care l-au criticat pe Trump pentru decizia de a-și retrage adeziunea pentru declarația finală a summitului G-7 și l-au acuzat că distruge încrederea reciprocă, relatează adevarul.ro.

Tensiunile au fost accentuate și de apropiata întrevedere dintre Donald Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, consilierul economic de la Casa Albă, Larry Kudlow, acuzându-l pe premierul canadian că îl trădează pe Donald Trump „polarizând” declarațiile în jurul politicii comerciale, ceea ce riscă să îl facă pe Donald Trump să pară slab înaintea întâlnirii cu liderul Coreii de Nord. „Trudeau ne-a înjunghiat cu adevărat în spate”, a declarat Larry Kudlow.

În urma eșecului summitului G7 din Canada, Trump a tras concluzia: "Comerțul corect trebuie numit acum comerț prostesc, dacă nu este reciproc". Într-un alt text scurt, el a susținut că "Nu e corect față de poporul american! Deficit comercial de 800 de miliarde de dolari". "De ce ar trebui ca eu, ca președinte al Statelor Unite, să permit țărilor să realizeze excedente comerciale masive, așa cum au făcut timp de decenii, în timp ce fermierii, muncitorii și contribuabilii noștri trebuie să plătească un preț atât de mare și de inechitabil?", a întrebat președintele SUA.

În continuare, Trump s-a referit la aliații Statelor Unite în cadrul NATO: "SUA plătesc aproape întregul cost al NATO – protejând multe din aceleași țări care ne jecmănesc în comerț (plătesc doar o fracțiune fracțiune din cost – și râd)". "Uniunea Europeană a avut un surplus de 151 de miliarde de dolari – ar trebui să plătească mai mult pentru armate!". "Germania plătește (lent) 1% din PIB către NATO, în timp ce noi plătim 4% dintr-un PIB mult mai mare. Crede cineva că asta are sens?". "Protejăm Europa (ceea ce e bine) cu pierderi financiare uriașe, iar apoi suntem călcați în picioare la comerț. Vine schimbarea!" a insistat Donald Trump.

Trump amenință aliații din G7 cu noi taxe vamale
După ce a părăsit summitul G7, președintele Trump a scris pe Twitter, de la bordul avionului său Air Force One, că a ordonat reprezentanților săi să retragă sigiliul american din comunicatul final.

”Premierul canadian Justin Trudeau s-a purtat atât de umil și temperat în timpul întâlnirilor de la summitul G7, pentru ca după plecarea mea să susțină o conferință de presă în care a afirmat că tarifele SUA sunt destul de insultătoare și că nu se va lăsa batjocorit. Foarte necinstit și slab. Tarifele noastre sunt un răspuns la tarifele sale de 270% aplicate lactatelor”, a scris președintele pe Twitter.

În plus, Donald Trump a reînnoit amenințarea asupra tarifelor pentru mașinile europene și străine importate de Statele Unite.

Sursa: historia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *