Criza

Statele din zona euro vor sa imprumute Greciei 30 de miliarde de euro

 Anuntul a fost facut duminica la finalul unei teleconferinte cu ministrii de finante din zona euro.
Banii vor fi oferiti sub forma unor imprumuturi cu o dobanda de 5%, peste cea a FMI-ului, insa sub nivelul la care Grecia s-a imprumutat din pietele internationale.

Suma, stabilita pentru primul an de asistenta, va fi suplimentata, daca va fi necesar, inclusiv cu o posibila finantare de la Fondul Monetar International.

Ajutorul financiar va fi acordat insa numai daca Grecia va solicita acest lucru, a precizat Juncker.

Comisarul pentru afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, a declarat ca modalitatile concrete de activare a mecanismului pentru Grecia, inclusiv conditiile ce vor fi impuse Atenei, vor fi discutate luni, in cadrul reuniunii Eurogroupului de la Bruxelles.

Guvernul de la Atena a salutat anuntul, insa a precizat ca nu are, cel putin pentru moment, nevoie de banii oferiti de zona euro.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au declarat ca decizia reprezinta un pas inainte spre rezolvarea problemelor cu care se confrunta Grecia si care afecteaza situatia euro.

Atena are nevoie urgenta de 11,5 miliarde de euro pana luna viitoare pentru a acoperi platile scadente si nevoile bugetare actuale.

Sursa: db

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *