Actualitate

Statele Unite cer Arabiei Saudite ”să se ridice la înălţimea situaţiei” şi să oprească războiul preţurilor petrolului cu Rusia

Statele Unite au solicitat miercuri Arabiei Saudite, lidera de facto a OPEC, să pună capăt războiului preţurilor petrolului cu Rusia, relatează CNBC.

Într-un comunicat publicat miercuri de Departamentul de Stat al SUA, un purtător de cuvânt a confirmat că secretarul Mike Pompeo a vorbit marţi cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

"Secretarul Pompeo şi prinţul moştenitor s-au concentrat pe nevoia de a menţine stabilitatea pe pieţele globale de energie pe fondul reacţiei mondiale", se arată în comunicat.

"Secretarul a subliniat că, în calitate de lider al G20 şi de lider energetic important, Arabia Saudită are o oportunitate reală de a se ridica la înălţimea aceastei situaţii şi de a linişti pieţele globale de energie şi cele financiare, într-o perioadă în care lumea se confruntă cu incertitudini economice grave", a adăugat acesta.

Pompeo şi bin Salman şi-au exprimat „profunda îngrijorare” legată de pandemia coronavirusului şi au subliniat necesitatea ca toate ţările să lucreze împreună pentru a ţine sub control epidemia, potrivit declaraţiei.

Preţul petrolului Brent a fost tranzacţionat mercuri la 26,46 dolari pe baril, în scădere cu 2,5%, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) s-a situat la 23,47 dolari, în declin cu 2,2%.

Preţurile petrolului au scăzut la mai puţin de jmătate de la un maxim atins în ianuarie, analiştii avertizând că acestea ar putea continua declinul în următoarele săptămâni, din cauza epidemiei de coronavirus care continuă să exercite presiuni majore asupra cotaţiilor.

La începutul lunii martie, reprezentanţii OPEC şi aliaţiilor din afara organizaţiei, reuniţi în cadrul OPEC + – nu au reuşit să cadă de acord asupra extinderii acordului de limitare a livrărilor, care va expira pe 31 martie.

În urma acestui eşec, Arabia Saudită şi Rusia au anunţat că vor creşte producţia de petrol. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *