Editorial

Statul în care poţi fi arestat pentru un fum de iarbă

Asta se întâmplă în contextul în care consumul de marijuana este reanalizat, decriminalizat, ba chiar legalizat într-o bună parte a lumii civilizate. În statele americane care au legalizat vânzarea de marijuana, acest produs a adus venituri de miliarde de dolari, venituri care mai înainte curgeau în buzunarele traficanţilor de droguri şi a criminalilor. La noi se pare că evoluţia s-a poticnit undeva în anii 1960, iar opinia publică este absolut oripilată când aude de marijuana.

Atitudinea faţă de consumatorii de marijuana este una preconcepută, dogmatică şi absolut lipsită de sens în Republica Moldova. Cât se poate să ne mai ascundem după degetul ignoranţei? Practic, mai mult de 50 de procente de tineri din ziua de azi au încercat marijuana. E un drog slab care ar putea fi introdus la aceeaşi categorie cu cafeaua, care, da – e şi ea un drog. Acum atenţie, asta nu înseamnă că acest drog nu este periculos – orice drog în cantităţi mici este folositor şi orice medicament în cantităţi mari este letal, aşa spune o maximă mai veche. E clar că dacă consumi marijuana peste măsură vei avea probleme de sănătate. Dacă consumi cafea peste măsură, la fel – vei avea probleme de sănătate. Despre alcool sau tutun nici nu mai vreau să vorbesc – astea sunt drogurile legale, şi letale, produse şi vândute pe scară largă.

Nu ştii, să râzi sau să plângi când poliţişti de la anti-drog şi medici cu experienţă de 20 de ani în domeniu îţi povestesc despre pericolele imense pe care le presupune consumul de marijuana. Ai impresia că aceşti medici n-au mai pus mâna de ani buni pe un manual de medicină şi n-au citi nici un studiu de caz actual asupra efectelor cânepii medicinale. Ai impresia că ofiţerii de la anti-drog n-au auzit niciodată despre drogurile slabe şi drogurile tari. În ceea ce ţine de marijuana ne conducem încă de stereotipuri sovietice şi preferăm să închidem ochii. De ce am abordat această temă? Pentru că îmi pare una foarte sensibilă şi actuală, şi pentru că restricţionarea şi maltratarea tinerilor care consumă marijuana creează o problemă cu mult mai gravă – consumul substanţelor alternative, aşa numitele droguri legale sau etnobotanice.

Obstrucţionarea marijuanei duce la creşterea consumului etnobotanicelor, acestea nu pot fi interzise prin lege graţie formulei care este permanent modificată. Etnobotanicele au curmat deja câteva sute de vieţi în Rusia şi România, iar acum devin tot mai populare şi la noi. Specialiştii şi poliţia ar trebui să întreprindă măsuri cât mai repede, pentru că consecinţele consumului de etnobotanice sunt mult mai grave, uneori chiar letale. Ce fac însă poliţiştii noştri, continuă să agreseze consumatorii de marijuana, iar consumatorii trec la etnobotanice şi într-un an se transformă în legume apatice.

Problema ar trebui discutată la nivel naţional. Ministerul Sănătăţii, Dispensarul Narcologic şi inspectorii anti-drog – cu toţii ar trebui să se autosesizeze. Nimeni nu se întreabă de ce marijuana medicinală este legalizată în toată lumea? În toate ţările civilizate atitudinea faţă de acest drog este revizuită, însă nu şi la noi. Avem de a face cu nişte ignoranţi care n-au mai citit un studiu de caz de când erau pe băncile universităţii. Şi din cauza acestor ignoranţi tinerii sunt terorizaţi, arestaţi, şantajaţi de poliţie pentru un fum de iarbă. Mai mult, în ochii societăţii consumatorii de iarbă sunt prezentaţi ca nişte criminali, hoţi şi huligani care nu fac nimic altceva decât să se drogheze şi să caute bani pentru această substanţă. O simplă căutare pe net ne demonstrează cu cât este marijuana mai puţin ofensivă decât alcoolul. Poţi găsi mii şi mii de studii şi teze de le medici şi din universităţi de renume. Însă noi continuăm să ţinem sticla cu alcool în capul mesei şi să credem în baliverne. Probabil, nu vom interzice alcoolul niciodată, e o tradiţie să ne facem muci în fiecare weekend, să ne spargem capurile unul altuia şi să distrugem tot ce întâlnim în cale. Asta ni se permite, aşa ne relaxăm. Aş vrea ca organele de poliţie să ne prezinte o statistică: câte crime, furturi, bătăi şi accidente au avut loc cu implicarea consumatorilor de alcool, şi câte cu implicarea consumatorilor de iarbă? Rezultatele ar putea fi şocante pentru unii luptători cu canabisul, luptători care nu se dau niciodată în lături de la un păhărel.

Să nu credeţi că promovez consumul de marijuana aici, pur şi simplu cred că e momentul să realizăm că avem o problemă care trebuie rezolvată. Am putea începe de la puţinul util: de la cultivarea cânepii în scopuri industriale. O să rămâneţi şocaţi când veţi afla câte produse utile au cânepa la bază. Industria textilă, alimentară, medicală ar prinde o dezvoltare nemaivăzută. Însă noi continuăm să fim ignoranţi, şi este ciudat, pentru că a trecut doar jumătate de secol de când a fost interzisă tradiţia milenară de cultivare a cânepii. Bătrânii îşi mai amintesc şi acum de hainele calitative din cânepă şi de turtele cu juflă, şi asta sunt doar două exemple. Ar fi momentul oportun să renaştem această tradiţie şi să revizuim legislaţia noastră ignorantă. Altfel, ne vom trezi cu o generaţie de legume distruse de etnobotanice şi îngrijite de alcoolici.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *