Economie

Statul îngroapă, agricultorii dezgroapă

Mai mult, înțelegând importanța achiziționării utilajelor moderne, agricultorii investesc bani proprii în tehnica necesară.
 
Importanța sectorului agricol în economia națională constituie 43% din totalul exporturilor, 36% având ca destinație Uniunea Europeană. Aceste date se arată într-o analiză a Expert Grup, care menționează că agricultura a devenit unul dintre domeniile în care se investesc sume enorme pentru revigorarea economiei.

În ultimii ani, fondurile naționale pentru subvenții a crescut foarte puțin. Dacă în anii 2010 agricultorii au avut parte de subvenții în valoare de 300 milioane lei, în 2012 acestea au ajuns la 400 milioane lei. Pentru anul precedent, nici 500 milioane de lei nu au fost destui pentru susținerea agricultorilor. Una dintre activitățile de bază în 2014 a constat în acordarea asistenței sectorului agricol din Moldova prin Sistemul de Granturi al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).

Pentru anul 2015 în bugetul de stat sunt prevăzute 610 mil. lei pentru fondul de subvenționare. Însă AIPA mizează foarte mult pe suportul bugetar adițional de 300 milioane lei ce urmează să fie acordați de către Comisia Europeană prin intermediul fondurilor ENPARD, care ar acoperi deficitul înregistrat în 2014.

Nu avem guvern – nu avem subvenții

Patricia Guzun, șefa serviciului relații externe de la AIPA, a subliniat că banii de la fondurile europene vor veni în țară doar atunci când se vor semna hotărârile la nivelul autorităților. „Atâta timp cât în R. Moldova nu este învestit un guvern, banii nu pot găsi drumul de a intra în țară și de a fi repartizați”, a subliniat șefa serviciului AIPA. Din cauza lipsei guvernului, care ar trebui să semneze actele necesare, acțiunile de investiții și susținere în agricultură se stopează. Subvențiile oferite pentru tehnica agricolă către producători în anul 2014 au fost în sumă de aproximativ 118 milioane lei, deși solicitările au fost mai multe – în jur de 205 milioane lei. Totuși, autoritățile au anunțat că agricultorii care nu au primit subvenții în 2014, urmează să beneficieze de ele în primul trimestru din 2015.

Deși fondurile pentru subvenții au fost mărite, se pare că banii aceștia nu sunt destui pentru susținerea agriculturii din Moldova. Uniunea Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” a decis, că va insista ca fondul de subvenţionare pentru anul 2015 să fie majorat până la 1 miliard de lei.

„În caz contrar – vom protesta!”

Președintele asociației agricole, Alexandru Slusari, este convins că aceste subvenții sunt o necesitate absolută, dacă vrem ca produsele din Moldova să fie competitive și prezente pe piețele din Uniunea Europeană. „Din moment ce în țară nu sunt credite speciale pentru agricultori, care ar însemna dobânzi mici și care ar fi în avantajul agricultorilor, altă cale decât mărirea subvențiilor nu sunt”, a enunțat președintele.
De menționat este că deprecierea leului din ultima perioadă motivează creșterea prețurilor resurselor agricole, utilajelor, a pesticidelor și a combustibilului. În ultimele două luni prețurile la aceste resurse au crescut cu 30 la sută. În această ordine de idei, agricultorii vor avea nevoie de investiții mai mari pentru restabilirea lor.
Alexandru Slusari insistă pentru o întâlnire cu viitorul prim-ministru cu care va discuta despre mărirea subvențiilor în acest an pentru agricultori. „Sperăm ca una din primele întâlniri ale viitorului prim-ministru să fie anume cu reprezentanții agricultorilor. În caz contrat, aceștia vor fi nevoiți să iasă la proteste”, a spus preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli.

Datorii din 2014

În timp ce statul nu reușește să pună la dispoziție banii necesari pentru subvenții pentru anul curent, există și datoria de anul trecut de 230 de milioane de lei către agricultori.

Anul trecut, unul dintre aceștia, Iurie Vrabie, a cumpărat utilaje agricole și nu a reușit să primească subvențiile de la stat, deși autoritățile i-au promis că banii vor fi rambursați în 2015. Producătorul are 1800 de hectare în raionul Ungheni, pe care cultivă grâu, porumb, floarea soarelui și sfeclă de zahăr. „Subvențiile sunt binevenite, ele sunt un suport bun pentru susținerea agricultorilor și sperăm să le primim la timp”, a spus agricultorul.

Deși subvențiile nu au reușit să acopere toate cheltuielile necesare agricultorilor din Republica Moldova, vânzările utilajelor de prelucrare a pământului nu au scăzut. „În 2014, s-au vândut 42 de combine și tractoare – cu 12 mașini mai mult decât în anul precedent”, afirmă Igor Scutaru, responsabil de vânzări la reprezentanța unei companii de utilaje agricole. Acesta speră ca vânzările și în acest an să continue.

Vânzările de utilaje au crescut

Aproximativ 80% dintre cumpărăturile de utilaje sunt procurate prin diverse programe, cel puțin astfel declară Nicolae Cherdivară, distribuitor de tehnică agricolă. „Cel mai mult sunt întrebate stropitorile și tocătoarele de crengi. Producătorii au înțeles că nu este eficient să ardă crengile și le transformă în biomasă”, a spus acesta. Conform acestuia cea mai recentă tendință, în rândurile agricultorilor, este investirea în tehnica de performanță, unde sunt implicate mai puține forțe de muncă, iar tehnica este cât mai eficient posibilă.

În aceeași ordine de idei, Ion Crudu, un alt vânzător de tehnică agricolă a declarat că stropitorile pentru vii și livezi, cultivatoarele și agregatele pentru vița-de-vie au fost cele mai întrebate în 2014. În cadrul companiei în care activează acesta au fost vândute circa 30 de stropitori, toate prin cadrul programului de subvenții de la stat. Prețul unei asemenea stropitori este în jur de 110 mii lei.

În următorii trei ani prin intermediul programului european de dezvoltare a agriculturii ENPARD (Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), Republica Moldova urmează să primească peste 53 de milioane de euro. Banii sunt destinați pentru modernizarea strategică a agriculturii și mediului rural.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *