Internațional

Statul Islamic îşi extinde poziţiile la porţile Damascului

Al Qaeda este şi ea prezentă în diverse regiuni prin grupări afiliate în Yemen sau ţări africane, gruparea Boko Haram terorizează Nigeria şi ţările vecine, iar Shabab loveşte obiective în Kenya sau Somalia. În ultimele zile, au fost comise atentate în mai multe puncte fierbinţi din diverse state şi ele au fost revendicate de teroriştii acestor grupări islamiste extremiste.

Atacurile comise de Statul Islamic în centrul Siriei, în provinciile Hama şi Homs au atras atenţia în ultimele zile, dar pentru prima oară jihadiştii SI, care controlează Raqqa, au năvălit miercuri, 1 aprilie, la porţile Damascului. Surse palestiniene au relatat că jihadiştii au preluat o vastă parte a taberei palestiniene din Yarmouk (cu 160.000 de refugiaţi sirieni şi palestinieni), aflat la 8 km sud de capitala siriană şi considerat un baraj spre Damasc.

Niciodată până acum SI nu a fost atât de aproape de sediul puterii siriene. În tabără, joi continuau luptele violente între jihadişti şi facţiuni palestiniene, în special cele apropiate de Hamas, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, OSDH, şi armata siriană a bombardat Yarmouk. SI a dat asaltul asupra Yamrouk după tentativa de arestare a mai multor combatanţi suspectaţi de asasinarea unui lider Hamas. Intenţiile SI, mişcare responsabilă de atrocităţi şi acuzată de crime contra umanităţii, nu erau cunoscute şi nu se știa nici dacă asaltul contra taberei din Yamrouk este obiectivul final la Damasc. Agenţia ONU pentru ajutorul refugiaţilor palestinieni a cerut tuturor părţilor aflate în conflict să asigure protecţia civililor şi să pună capăt conflictului.

Atac în Kenya

Gruparea teroristă shebaab a comis un atac violent joi în zori contra universităţii din Garisa şi un număr încă necunoscut de studenţi au fost luaţi ostatici în interiorul universităţii din această localitate situată în estul Kanyei, la circa 150 km de frontiera somaleză. Cel puţin 15 persoane au fost ucise când un număr nedeterminat de oameni înarmaţi şi cu cagule au năvălit în campus. Crucea Roşie kenyană declara existenţa a 65 răniţi. Atacatorii au ucis doi paznici la intrarea în campus şi apoi au început să tragă cu armele în interiorul universităţii. Forțele Shabaab, militanţi islamişti somalezi legaţi de Al Qaeda, au revendicat atacul.

Violenţe în Sinaiul egiptean

Nordul Sinaiului egiptean a fost joi teatrul luptelor între armată şi o aripă locală a grupului Statului Islamic, militarii devenind ţinta teroriştilor care au atacat cu mitraliere şi lansatoare de rachete cinci posturi de control rutier. Potrivit unui prim bilanţ, au fost ucise 32 de persoane, din care 15 soldaţi.

Evadare în Yemen

Aqpa, filiala Al Qaeda în peninsula arabică, a atacat joi o închisoare din sud-estul Yemenului şi a eliberat peste 300 de deţinuţi, între care unul din şefii săi. Un lider Aqpa, Khaled Batarfi, deţinut de peste patru ani, figurează printre sutele de prizonieri care au reuşit să evadeze din închisoarea centrală din Moukalla, atacată înaintea zorilor de combatanţii reţelei teroriste, a declarat o sursă securitară yemenită. Au mai fost atacate Banca centrală şi sediul radioului şi confruntările au continuat ieri şi în Portul Aden, în jurul palatului prezidenţial şi al localurilor serviciilor secrete. Aqpa este bine implantată în sudul Yemenului şi organizaţia teroristă profită de conflictul care opune în prezent rebelii şiiţi huthi, susţinuţi de Iran, şi forţele guvernamentale, susţinute de zece state arabe, conduse de Arabia Saudită şi SUA.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *