Internațional

Statul Islamic pierde teren în Siria şi Irak. Cel puţin 30 de oameni au murit după ce o rafinărie a islamiştilor a fost bombardată

Rafinăria bombardată se afla pe graniţa cu Turcia, la 90 de kilometri nord de Rakka, principala bază a Statului Islamic din Siria.

Operaţiunea a făcut cel puţin 30 de victime, majoritatea militanţi ai grupării radicale. Statele Unite estimează că Statul Islamic câştigă şi 1,6 milioane de dolari zilnic din vânzarea petrolului pe piaţa neagră. Deflagraţia a fost atât de puternică încât s-a simţit şi în oraşul vecin din Turcia.

„Precum vedeţi, geamurile noastre au fost sparte. Aveam clienţi înăuntru. Au fugit afară, panicaţi. Se temeau pentru viaţa lor”, a spus un localnic.

În Irak, armata îşi continuă ofensiva împotriva poziţiilor ocupate de Statul Islamic în nordul ţării. Militarii spun că se apropie de principalul obiectiv: oraşul Tikrit, locul unde s-a născut fostul dictator Saddam Hussein, aflat sub controlul radicalilor. Aceasta este cea mai mare operaţiune a trupelor irakiene împotriva grupării islamiste.

„Inamicul foloseşte maşini capcană şi atentatori sinucigaşi ca să ne împiedice, dar au eşuat. Am omorât un număr mare de terorişti şi am detonat multe maşini”, a declarat gen. Raad Shakir, comandantul Poliţiei Federale irakiene.

Statul Islamic controlează zone întinse din Irak şi Siria, unde au loc încălcări grave ale drepturilor omului. Statele Unite conduc o coaliţie internaţională formată din zeci de ţări împotriva grupării teroriste.

sursa: digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *