Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Atitudini 20 Iulie 2012, ora 07:10    Din editia print

Marime Font

Statul trebuie să vândă toate proprietăţile, iar ce nu poate vinde să cedeze la un leu contra unor investiţii grase

Fiecare apariţie în meniul privatizării a unei bucăţi mai gustoase generează revolte printre vânzătorii proprietăţii publice.  

 
 
 

Circul din Chişinău nu a fost o excepţie. Imediat ce a apărut pe lista obiectivelor expuse vânzării, Ministerul Culturii a solicitat excluderea acestui lot.

„Circul din Chişinău face parte din patrimoniul cultural de stat, este unic în regiune şi reprezintă valoare naţională. Este uşor să-l supunem privatizării, să vină un patron, care va decide că nu este nevoie de o asemenea instituţie culturală”. Aceasta e poziţia ministerului.Ce-i interesează pe oficialii care se împotrivesc privatizării mai mult? Să nu-l cumpere alţii? Ce voi avea eu de la aceasta? Poate reuşim să-l scoatem de pe listă şi să-l dăm cuiva dintre ai noştri în chirie, obţinând din această tranzacţie dividende şi nu doar spiritual?

Nu ştiu. Cert e că în această situaţie există o soluţie foarte simplă - vânzarea, chiar şi la un preţ de un leu, principala condiţie fiind păstrarea şi modernizarea circului. Circul din Chişinău poate fi o afacere destul de profitabilă. Aceasta o demonstrează circurile ambulante care adună sute şi mii de oameni, chiar dacă biletele ajung la 150 de lei. În plus, circul poate lejer să fie transformat într-un centru de agrement pentru copii - magazine, cafenele şi centre de distracţii.

În cazul în care Guvernul va căuta bani să relanseze de sine stătător circul, vom fi martorii unei poveşti similare cu cea a Stadionului republican.

Regulile economiei de piaţă îl vor impune pe noul proprietar să ofere preţuri acceptabile. Iar pentru a-şi face PR, ei inevitabil vor desfăşura acţiuni sociale cu bilete la 0 lei pentru casele de copii sau cei din familii defavorizate.

Executivul trebuie să vândă toate proprietăţile publice. Mai mult decât atât, accentul principal să fie pus pe programul investiţional, şi nu numai pe preţul primit în momentul vânzării. Care va fi culoarea noului proprietar, cel puţin pentru societate, nu contează. Regulile economiei de piaţă, chiar şi în RM, vor civiliza orice business.

Atâta timp cât proprietatea statului va fi publică, a tuturor şi a nimănui, ea nu va asigura un randament maxim, iar profiturile întotdeauna vor avea tendinţa să fie diluate cu pierderi, de multe ori artificiale.

Un articol de: Iulian Bercu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md