Finanţe

Statul va acoperi gaura din sistemul bancar. Despre ce sume este vorba

Anual statul va achita sute de milioane de lei doar în calitate de dobândă la creditul pe care și l-a asumat pentru a acoperi gaura din sistemul bancar. Aceste informații au fost prezentate în cadrul audierilor parlamentare care continuă și la această oră.

Primul audiat a fost procurorul general Corneliu Gurin, iar raportul acestuia a fost discutat cu ușile închise, presa având acces doar la unele răspunsuri pe care le-a oferit acesta la întrebările deputaților. Corneliu Gurin a menționat că aproximativ 20 de persoane au diferit statut în cadrul anchetei.

Potrivit autorităților, suma prejudiciului este de aproximativ 13,5 miliarde de lei, sau un miliard de dolari conform cursului de anul trecut. Directorul Centrului Național Anticorupție Viorel Chetraru a menționat că a fost identificat circuitul și sunt cunoscuți beneficiarii pentru o sumă de 200 de milioane de dolari. El și-a exprimat încrederea că o bună parte din banii dispăruți va fi recuperată.

Ministrul finanțelor Anatol Arapu a menționat că una din consecințele majore ale furtului miliardului a fost pierderea finanțării externe. În plus, el a menționat că în viitorul statul va trebui să declare ca datorie de stat cele aproape 14 miliarde de lei pe care i-a creditat de la Banca Națională pentru a acoperi gaura din sistemul bancar. Doar dobânda anuală pentru achitarea acestei datorii va fi de sute de milioane de lei moldovenești, a declarat Anatol Arapu.

Guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu a declarat că Republica Moldova a fost în pragul unui colaps total din cauza tranzacțiilor frauduloase de la cele trei bănci.

Printre persoanele cele mai vizate în timpul audierilor ca fiind implicate în tranzacțiile frauduloase au fost Ilan Shor, care a deținut funcția de președinte al consiliului de administrație al Băncii de Economii și fostul premier Vlad Filat, despre care procuratura susține că ar deține probe că ar fi efectuat trafic de influență pentru ca statul să renunțe la pachetul majoritar de acțiuni de la această bancă.
 
Radiochisinau

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *