Astăzi 15 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 14:03
Abonamente

Actualitate 23 August 2018, ora 00:47

Stătutul statului și criza în educație

Marime Font

Moto: În Japonia, singurii cetățeni
care nu sunt obligați să se închine
în fața împăratului sunt învățătorii.
Motivul este că, potrivit japonezilor,
fără dascăli, nu pot exista nici împărați.

Subsemnata activează în sistemul de învățământ autohton de vreo 50 de ani. E mult? E puțin? Nu știu ce să zic. Însă, dacă va da Domnul, voi activa și în acest an de studii.

Experiența mi-a arătat, din interior, câte probleme are sistemul educațional din R. Moldova. Iată doar câteva dintre acestea: lipsa cadrelor didactice, manualele învechite, testările incompetente ale elevilor, lipsa literaturii necesare în biblioteci, lipsa de dorință a copiilor de a învăța, dar… și salariile „nemernic” de mici. Pe lângă toate acestea, ba curge acoperișul unor instituții educaționale, iar dincolo spațiile adiacente reprezintă un adevărat pericol pentru cei mici, sau băncile și scaunele nu coincid standardelor sanitare etc. E adevărat că directorii de școli, licee și grădinițe încearcă să facă ceva pentru a schimba situația, însă statul habar nu are de adevăratele lor probleme și stă deoparte. Statul stă, după cum îi este firea, privește absent în gol și gândește: „Va trece încetișor și acest an!”.


Și așa se întâmplă, după cum bine știm cu toții, an de an. Hrăniți cu promisiuni deșarte și iluzii ispititoare, profesorii școlari și elevii sunt lăsați pe bordura trotuarului, supraaglomerată de limuzinele celor mai mari. Atunci nu le rămâne și lor decât să stea în așteptarea unor adevărate reforme, promise sus și tare încă de la Maia Sandu încoace, dar care, cu părere de rău, nu s-au soldat cu niciun rezultat.
Iar în timpul acestui obositor suspans, de pe la tribune se vorbește despre lipsa cadrelor didactice și nondidactice. Când îi auzi, vrei nu vrei, îți apar în cap niște întrebări pentru ministerele noastre: Unde dispar pedagogii, absolvenți ai celor patru (tocmai 4!) universități pedagogice? Se evaporă? Cum și de ce? Pentru că nimeni nu duce vreo evidență în această privință, tinerii noștri pedagogi își iau lumea în cap și se duc cu tot cu diplomele lor să muncească la negru prin țări străine. Astăzi, în țara noastră, pedagogia nu mai este atractivă din cauza mai multor factori atât obiectivi, cât și subiectivi. Oricum însă și aici primează paradoxul, pentru că, la facultățile celor patru universități pedagogice, toate locurile sunt ocupate…

În calitate de profesor, pot spune un singur lucru. Din punctul meu de vedere, chiar dacă elevilor de astăzi li se dau cunoștințe bune sau aproape bune la toate materiile, sistemul nostru de educație, oricum, este la piciorul unei vrăbiuțe. Pentru că nimeni nu se mai ocupă de educație!
De ce? Am impresia că acest lucru se întâmplă, în primul rând, fiindcă un popor needucat este mult mai ușor de manipulat. El se lasă foarte ușor dus de funiuță la urna de vot. În al doilea rând, la noi totul se vinde și totul se cumpără. Uitați-vă la TV și vedeți ce publicitate se face unor licee private, unde taxa este enormă: de la două mii până la cinci sau șase mii de euro pe an. Și atunci săracii, care sunt mulți, invidiază și suferă, nu mai vor să învețe, dându-și seama că nu vor prinde nicicând un loc bun, care va fi mereu ocupat de cei bogați. Acolo, în liceele private, învață odraslele șefilor noștri de toate nivelurile și ai moldovenilor plecați și bine aranjați peste hotare… Și, desigur, fiii și fiicele hoților în lege (sau fără lege), ai bandiților și ai escrocilor. Cam așa e societatea noastră educată, unde nimic nu se face corect pentru toți cei cu drepturi egale, după cum spune legea. În realitate, nimic nu e egal în statul acesta.

Într-o societate sănătoasă, ar trebui respectați întâi de toate profesorii, indiferent ce categorie ar avea. În acest caz, și elevii ar da dovadă de altă atitudine față de educație, ar fi dornici de carte, și-ar schimba comportamentul. Dar dacă educație nu e, suntem pierduți. E o durere profundă, pe care o strigăm zi și noapte, dar nu ne aude nimeni. Pentru că statul stă în continuare și așteptă să mai treacă un an.

Un articol de: Alexandra Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)