Social

Stăuceniul a intrat în „războiul electoral”

Trei consilieri acuză

Consilierul Ion Năstas susţine că, de la instituirea noii componenţe a Consiliului local Stăuceni, aici ar domni corupţia şi hoţia. Potrivit lui, coaliţia-„beton” formată din comunişti şi membrii PLDM de aici deja al patrulea an consecutiv activează în defavoarea cetăţenilor. „Orice decizie – legală sau nelegală -, dacă trebuie adoptată, e adoptată chiar dacă ceilalţi opt consilieri sunt împotrivă”, afirmă Ion Năstas. El îl acuză pe primar că a vândut un teren aferent de zece ari fiicei sale, la preţul de 120 mii lei, astfel prejudiciind statul şi comuna cu peste un milion de lei. De asemenea, el consideră că cele 20 de apartamente, distribuite în 2010 tinerilor specialişti care lucrează în sfera bugetară, nu au fost oferite persoanelor „care merită”. Năstas a subliniat că „au fost multe dubii ce nu s-au discutat în consiliu, iar propunerea de a considera nulă această decizie a fost respinsă de coaliţia care-l sprijină pe primar”.
Alte acuzaţii vizează o decizie a Consiliului local prin care s-a aprobat construcţia unui bloc locativ cu circa 400 de apartamente pe teritoriul unui parc, „încălcându-se astfel planul urbanistic şi regimul de înălţime”. Casa cu pricina deja ar fi „ieşită din comun”, pentru că are o înălţime de peste 60 de metri, spre deosebire de case din jur, care nu au mai mult de 10-12 metri. „Acuzatorii” au omis faptul că, exact în apropierea blocului cu 14 etaje, mai sunt construite patru blocuri locative de câte şapte etaje. Ei mai susţin că a fost încălcată flagrant legislaţia atunci când – în pofida deciziei Instanţei de contencios administrativ a sectorului Râşcani, prin care este interzisă înstrăinarea unui teren de 24 de ari, destinat construcţiei unui alt bloc cu 14 etaje – aleşii locali ar fi desfăşurat licitaţia, în urma căruia terenul a fost dat în proprietate unui consilieri. Însă consilierii majoritari neagă toate acuzaţiile, afirmând că au respectat legislaţia şi că terenul nu a fost înstrăinat, ci dat în arendă.

Primarul are contraargumentele sale

Primarul Valentin Sâtnic este convins că cei trei consilieri vor să îl discrediteze în faţa localnicilor în prag de alegeri. „Decizia de a atribui un teren pentru a construi un nou bloc locativ a fost discutată în Consiliu şi apoi la adunarea satului, unde s-a hotărât construcţia blocului şi elaborarea unui nou proiect de dezvoltare a comunei. Urmează să construim un stadion, să amenajăm parcul… Cât priveşte decizia de a repartiza cele 20 de apartamente, eu, ca preşedinte al comisiei, am făcut o dare de seamă şi toţi au aprobat-o. Năstas s-a supărat pentru că un cumătru de-al lui nu a primit apartament – iată motivul adevărat”, a conchis primarul.
Şi consilierul Anatolie Iaşciuc este de părere că cei trei aleşi locali au pornit în ajun de alegeri o campanie de denigrare a lui şi a primarului. „Ei se arată indignaţi că membrii PLDM conlucrează cu aleşii locali din partea PCRM. După mine, însă, e important ca ceea ce facem să fie în folosul comunităţii. Dar pe ei nu-i interesează drumurile cu gropi, oamenii săraci, ci doar faptul că, dacă sunt consilieri, trebuie numaidecât să le „pice” câte ceva de la primărie”, susţine Anatolie Iaşciuc. „Dacă în Moldova vine o investiţie străină, oricât de mică, mai nu se închină jumătate de ţară la el, dar dacă un cetăţean vrea să facă o investiţie, este huiduit şi hulit. Păi ce să faci cu banul? Să mergem să investim în altă ţară?”, întreabă nedumerit Iaşciuc. El crede că Ion Năstas se împotriveşte construcţiei noului bloc locativ, pentru că nu i s-a oferit un apartament gratis. „La adunarea satului, Năstas a susţinut proiectul, convingea oamenii să voteze pentru construcţie, acum însă se împotriveşte. Şi-a schimbat poziţia când mi-a cerut – iar eu am refuzat – să-i dau un apartament. Mi-a zis: „Eu te susţin, dar tu nu vrei să îmi dai un apartament”, concluzionează Iaşciuc.

Satul pare să fie de partea actualului primar

Potrivit altor membri ai Consiliului local Stauceni, conflictul dintre primarul comunei şi consilierul Năstas este mai mult de ordin personal. „Urmează să fie amenajat parcul din localitate, să facem un teren sportiv, un bazin pentru înot, dar cuiva nu îi place, pentru că e mai uşor să stai patru ani şi să nu faci nimic. Iaca, se face biserica, a fost făcută şcoala, grădiniţă, iar dacă va fi construit al doilea bloc locativ, 1500 de metri pătraţi din acesta vor fi alocaţi gratis primăriei. Eu nu văd nimic rău în asta. Vin alegerile şi cineva vrea să-şi facă un pic de imagine, fiindcă nimic altceva până acum nu a făcut”, spune consilierul comunist Grigore Jalbă. Iar Vasile Bacov, ales din partea PLDM, care este şi membru al comisiei care a examinat şi repartizat cele 20 de apartamente, menţionează: „Nu înţeleg de ce nu au sesizat organele de drept mai înainte, dacă într-adevăr au dovezi. Eu aici văd un fel de pregătire pentru alegerile locale. Şi domnul Năstas a procurat terenuri vândute la licitaţie, dar se vede că nu a cumpărat cât a vrut şi are ciudă pe primar”.

Părerile localnicilor sunt împărţite. Unii se bucură de acţiunile administraţiei actuale: „De când la Stăuceni a venit omul de afaceri Anatolie Iaşciuc, s-au schimbat multe lucruri: el a dat foarte multe ajutoare – la grădiniţă, la şcoală, la biserică şi nu numai”. „Dar de ce nu vorbesc respectivii consilieri despre fostul primar, despre ce era în locul clădirii cu 14 etaje şi în apropierea acestui loc, unde era plin de mizerie, iar şcoala se afla în paragină?”, se întreabă alţii. Sunt însă şi din acei care se plâng de gunoiul de pe străzi şi spun că apartamentele au fost repartizate tinerilor contra unei sume de bani plătită mai puţin oficial, nicidecum gratis. Ana Iurcovschi, tânără specialistă care a primit un apartament de la administraţia locală, infirmă acuzaţiile. „Locuiam cu chirie şi era foarte greu să ne descurcăm. Tot salariul meu mergea pentru întreţinere. De procurat un apartament ne era de-a dreptul imposibil, în plus, degrabă trebuie să nasc şi mă gândeam cum o să ne descurcăm, că o să mergem din nou de la gazdă cu copil mic. Nu aveam mari speranţe că o să primesc apartament, pentru că toţi spuneau că cine va da bani, acela o să aibă apartament. Dar eu nu am dat niciun leu pentru nimic!”.

P. S. Nu ţinem partea nimănui. Din câte ne-am putut da seama, discutând cu localnicii, opinia satului este împărţită, ceea ce însemnă un singur lucru: cuvântul decisiv sătenii şi-l vor spune în primăvară, la urnele de vot.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *