Actualitate

Stefan Andronic, dirijorul Coralei Vocile Primaverii

Despre distinsul dirijor si profesor Stefan Andronic, compozitoarea Iulia ?ibulschi spunea ca, atunci cand el sta la pupitrul dirijoral, corul se preschimba intr-un instrument muzical. De fapt, ea a jucat un rol aparte in destinul dirijorului, fiind cea care i-a facut cunostinta cu Grigore Vieru, poetul care a fost un parinte spiritual al coralei, pe care regretatul poet o numea „o biserica pe roate”. Din colaborarea acestui trio a luat nastere aproape intreg repertoriul formatiei.

In afara de aceasta, pe versurile poetului, au fost transpuse pentru corul de copii mai multe creatii instrumentale ale compozitorilor clasici: „Imn soarelui” de Handel, „Sonata lunii” de Beethoven, „Adormi” de Chopin, „Balada” de Porumbescu – in total, 45 de lucrari care au aparut in culegerea „Odihna lacrimii” si pe un CD intitulat „Roua vesniciei”. Este pentru prima data in arealul romanesc cand muzica din patrimoniul universal si national a fost cantata pe versurile unui poet national.

Precum spunea Grigore Vieru, Stefan Andronic e cel care a distrus, treptat, imperiul marsurilor pionieresti, inlocuind ritmul galagios si desert al trompetelor cu sunetul divin al colindelor stramosesti si, mai ales, al muzicii clasice universale. Pe 22 decembrie, Stefan Andronic implineste sapte decenii de viata si cinci de activitate, iar „Vocile Primaverii” – 30 de ani de existenta. Cu acest prilej, in aceasta zi, la Sala cu Orga va avea loc „O seara de lieduri si romante”. La multi ani, draga maestre!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *