Timpul Local

Ştefan cel Mare, comemorat la Căpriana

Lângă Mănăstirea Căpriana a fost instalată o piatră comemorativă în memoria lui Ştefan cel Mare, în 1991, pe care era scris că acolo se va înălţa monumentul domnitorului. Însă persoane răuvoitoare, neidentificate, au sfărâmat-o.

Tudor Ungureanu, conducătorul ansamblului etnofolcloric „Ştefan Vodă”, originar din Căpriana, a spus că în acest loc primăria locală intenţionează să amenajeze un parc, unde să fie instalate monumentele celor trei ctitori ai mănăstirii: Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. David Robu, primar de Căpriana, a zis că primăria locală nu va reuşi de una singură să ducă planurile la bun sfârşit. De aceea, ei intenţionează să atragă fonduri europene. „Sper ca la anul să ne întâlnim într-un parc frumos care va purta numele domnitorului Ştefan cel Mare”, a spus David Robu.

„În letopiseţe se arată că Ştefan cel Mare a decedat la 2 iulie 1504, dar nu e spus dacă a fost pe stil nou sau pe stil vechi. Ne pare rău că, şi de această dată, ne-am împărţit în două tabere. Noi l-am comemorat vineri pe Ştefan cel Mare, pentru că şi la Putna marele domnitor a fost comemorat în aceeaşi zi”, a menţionat Tudor Ungureanu.

La ceremonie au participat conducerea raionului şi consilieri ai municipiului Chişinău.

Mănăstirea Căpriana este unul din cele mai vechi locaşuri de cult de la noi. Având statutul de mănăstire domnească, s-a bucurat de grija mai multor domnitori ai Moldovei. Ştefan cel Mare este ctitorul bisericii din piatră cu hramul Adormirea Maicii Domnului (1491-1496). În 1542-1545, domnitorul Petru Rareş a hotărât efectuarea unor ample lucrări de restaurare, după cum se consemnează în cronica lui Grigore Ureche. Alexandru Lăpuşneanu, născut în zona Lăpuşnei, a efectuat noi lucrări de întărire şi dezvoltare şi a făcut importante donaţii mănăstirii. La sfârşitul secolului al XVII-lea, Mănăstirea Căpriana cunoaşte o perioadă de declin. La mănăstire a stat cronicarul moldovean Eftimie şi unul dintre primii poeţi ai neamului, Chiprian. Chiprian a donat mănăstirii pământuri din împrejurime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *