SIESTA cu papion

Stefan Popa Popa’s, regele caricaturii

Caricaturistul Stefan Popa Popa’s s-a nascut pe 11 iunie 1955 la Caransebes. A inceput Liceul de Arte Plastice si s-a transferat la Scoala Speciala de Matematica, obtinand locul intai la Balcaniada de Matematica. A practicat handbalul si atletismul de performanta. A inceput sa deseneze la cinci ani, iar la sapte i-a fost publicata prima caricatura intr-un ziar local. La 14 ani a publicat in singura revista umoristica a vremii. La 19 ani a fost descoperit de Hrenri Coursaget, primul presedinte UNESCO.

A absolvit Politehnica din Timisoara si Academia de Arte Vizuale din Pitiers, Franta. La Festivalul International de Caricatura de la Saint-Esteve (Franta) a stabilit recordul mondial de rezistenta (1.527 de portrete color in zece zile si zece nopti). In 1995 isi doboara propriul record si realizeaza 2.772 de caricaturi color in zece zile si zece nopti. Peste 200 de sefi de state si guverne au portrete semnate Popa’s.

Este cetatean de onoare in 26 de orase din Romania, unde a obtinut 100 de premii. Pe plan international a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundatiei pentru Stiinta si Arte a Academiei Cita din Roma si membru al Asociatiei Artistilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popa’s, scoala romaneasca de caricatura. A publicat caricaturi in principalele ziare si reviste din toata lumea. Realizarile sale de exceptie in domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalitati ale artei plastice contemporane. In Franta, in octombrie 1995, Andre Baur scria despre Stefan Popa Popa’s ca „este o forta a naturii…, este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decat calculatorul”.

„La expozitia mea de la sediul NATO din Bruxelles m-am trezit cu tot stafful NATO, sa imi pozeze pentru a obtine o caricatura semnata POPA’S. Mentionez ca acestia cunosteau arta si activitatea mea. Rapiditatea in portretistica nu este facuta in detrimentul calitatii. De aceea am fost numit caricaturistul oficial al summiturilor. Cand fac un portret, il inteleg pe cel din fata mea si apoi il asez pe hartie. Primele manifestari artistice au fost la varsta de cinci ani si au fost pe fete de masa si cearsafuri. De fapt, este un schimb energetic. In portret, ochiul reprezinta oglinda sufletului, iar expresia grotesca, respectiv caricaturala, nu este influentata de starea mea. In portret, harul Domnului reprezinta 99%. Cea mai mare performanta a mea o consider Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova, iar cel mai mare regret este ca n-am avut niciodata ocazia sa-i ofer caricatura unui dictator", spune maestrul.

Respins de Uniunea Artistilor Plastici

Caricaturistul timisorean Stefan Popa Popa’s se confrunta cu o situatie ciudata. Desi se bucura de o larga recunoastere internationala, mai cu seama dupa ce a intrat in Cartea Recordurilor cu 133 de portrete realizate in doar 60 de minute, cu patru secunde mai rapid decat calculatorul, Popa’s nu are voie sa-si expuna lucrarile in orasul in care traieste si lucreaza. Si asta nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca Filiala Timisoara a Uniunii Artistilor Plastici (UAP) il considera un artist amator. Aceasta masura a fost introdusa ca un filtru, tocmai pentru a se evita invadarea UAP de catre amatori”, ne-a declarat presedintele Filialei Timis a UAP, Ianos Szekerneyes. In viziunea sa, nu se pot face niciun fel de derogari de la statutul UAP. Pare paradoxal, dar nici Van Gogh sau ?uculescu nu ar putea fi primiti in UAP, din cauza prevederii cu studiile de specialitate.
„Planul de bataie” al lui Stefan Popa Popa’s: „Prietenii mei din Franta mi-au promis ca vor face lobby la Uniunea Europeana pentru obtinerea a doua milioane de euro necesare realizarii la Timisoara a Muzeului Caricaturii Romane. Oare atunci voi avea destule merite pentru ca timisorenii mei sa ma accepte in UAP?”…

Spatiul Schengen la domiciliul din Timisoara

„Am reusit sa-mi iau o cladire cu gust din centrul Timisoarei, un spatiu unde intra doar cine vreau eu. Nu ma poate deranja nimeni, pentru ca nu am cu ce sa calc legile tarii, chiar daca ar vrea cineva. Doar acolo este un spatiu de normalitate perfecta pe plaiurile mioritice. Mai dificil este cand ma viziteaza oameni importanti ai planetei, chiar in secret, pentru ca in cateva secunde mi se umple strada de masini oficiale. Evident, pline de baieti cu ochi albastri”.
Viitorul caricaturii mondiale si al celei romanesti
„Am considerat dintotdeauna ca romanii se integreaza perfect in caricatura mondiala, dar in fiecare tara exista esalonul de elita, esalonul unu, doi si trei. Amenintarea vine de la betivii din esaloanele doi si trei, care poarta polemica doar cu alcoolul in cap. La inceput mi-a fost mila de ei, acum imi sunt indiferenti. In afara sa bage insa vrajba intre confrati, nu vor avea alt rezultat. Sa inteleaga insa ca esalonul unu si elita sunt mult mai importante”.
Nume in noul val de caricatura romaneasca
„Nu a fost un elev pur al meu, dar aplica, dincolo de talent, tot ce a invatat in materie de marketing caricatural – galateanul Viorel Baciu. A pus bazele primului Muzeu al caricaturii contemporane, stie sa-si vanda foarte bine marfa, sa afiseze in public la cote inalte. Iubesc asemenea indivizi, care se departeaza de mentor si o fac ei pe mentorii, spre deosebire de multi altii, care vor sa faca, dar nu fac nimic. Degeaba te consideri extraordinar, daca nu vinzi nimic. Asta mai ales ca suntem un popor care nu stim sa ne vindem marfa”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *