"Steluța" socialistă apără secera și ciocanul

publicat în Politică pe 24 Iulie 2012, 05:54

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a emis ieri un comunicat de presă în care se arată frământat de grija monumentelor sovietice care împânzesc RM.

Comunicatul PSRM porneşte de la premisa că în cotidianul naţional TIMPUL a apărut un material care cere demolarea Complexului memorial „Eternitate”. Ceea ce este o minciună ordinară! Ziarul nostru a cerut doar umanizarea unui edificiu agresiv, revanşard, care omagiază simboluri păgâne, cu o cruce care să permită clipe de reculegere la căpătâiul ostaşilor morţi, nu exhibiţionism politic.

Moldovenii, ca parizienii sau vienezii

O altă teză falsă este că mutarea monumentelor sovietice într-un spaţiu muzeal dedicat ororilor comuniste ar distrage atenţia guvernării de la reformele politice şi economice ale ţării. Numai conducerea PSRM poate înţelege care este legătura dintre cele două fenomene şi cu ce încurcă eliberarea societăţii moldoveneşti de simbolurile unui trecut tragic progresul ţării.

Urmează apoi o litanie a monumentelor sovietice, câte au mai rămas nearuncate la gunoi prin Europa. Din nou avem de-a face cu un sofism, adică un raţionament doar aparent corect, dar construit cu scopul de a induce în eroare. Nici vienezii care traversează Schwarzenbergplatz prin faţa ansamblului dedicat Armatei Roşii, nici francezii care urcă sau coboară în metrou la staţia Stalingrad, nici germanii de la poalele dealului Treptow, unde un soldat sovietic veghează o fetiţă nu au avut parte de crime în masă, deportări, Gulag, deznaţionalizare, ateizare ca urmare a regimului sovietic, aşa cum au avut moldovenii.

Parteneriate strategice

Din comunicat se desprinde şi cea mai mare îngrijorare a autorilor: alterarea relaţiilor cu Rusia, cel mai important partener strategic, în opinia lor. E posibil ca, ocupat cu drumurile la Moscova şi întâlnirile cu ambasadorul rus de la Chişinău, liderul PSRM să nu fi citit presa ultimelor zile, respectiv declaraţia preşedintelui Republicii Moldova. Şeful statului a declarat ferm că priorităţile în politica externă ale ţării sunt, cităm: „Uniunea Europeană, România, Ţările Baltice, Polonia şi Germania”. Punct. Nimic despre Rusia, care o fi partener strategic, dar pentru Igor Dodon şi discipolii săi, nu pentru cei care răspund de destinul european al ţării. Din nou, moldovenilor li se induce ideea că trebuie să stea pe burtă şi să accepte cuminţi tragediile din timpul comunismului şi cei 50 de ani de scoatere din istorie ca să nu supere pe cineva. Surprinde doar absenţa din documentul remis presei a şantajului cu preţul gazului. Probabil pentru că încă iarna e departe şi această temă va fi reluată într-un comunicat din toamnă al PSRM.

Până atunci, partidul lui Dodon, care încă are ca siglă o stea roşie bolşevică, ameninţă că va protesta în stradă împotriva aplicării legii privind interzicerea simbolurilor comuniste.