Atitudini

Ştiri externe – ştiri extreme

În Rusia se fac arestări. Oamenii se plâng că nu mai suportă cenzura. Kurzii din Turcia, cu ocazia sărbătorii lor naţionale, şi-au cerut autonomia şi au fost întâmpinaţi de forţele de ordine turce. Mai mulţi kurzi au fost răniţi. Poate şi omorâţi, dar asta e o ştire care oricum poate fi ascunsă o vreme. Focurile „în aer” s-au tras pe orizontală.

În Belarus – nu demult – au fost executaţi doi tineri condamnaţi la moarte. O pedeapsă care a fost exclusă din toate celelalte ţări europene. Tinerii, care cred în nevinovăţia celor executaţi, depun flori şi îşi manifestă nemulţumirea. Europa se arată nemulţumită. Oricum e târziu, tinerii s-au mutat deja la Domnul.

Acesta este un mic rezumat al situaţiei sociopolitice pe o singură zi. Aşa stau lucrurile undeva în preajma noastră. Noi ne mai amintim uneori de împuşcături pe 31 august. Sau ne crispăm la amintirea evenimentelor din aprilie 2009. Mai avem câte un tâlhar pe la sat sau prin vreun cartier. Dar parcă lucrurile par să se aşeze şi odată cu primăvara ne putem destinde.

În ciuda ironiilor, curăţenia întreprinsă de oamenii primăriei e vizibilă. Oraşul e călduţ şi curăţel. Cel puţin în zonele centrale. Doar că stâlpii curăţaţi de curând, s-au umplut iar de anunţuri printate alb-negru. Câte o hârtie de ciocolată mai zboară pe fereastra unui Audi. Sau un pachet gol de ţigări.

Jurnaliştii – la capitolul „ştiri interne”, de vreme ce nu mai au obiectul muncii – fug la sălile de sport după mezinul preşedintelui. Ceea ce, recunosc, mi se pare destul de penibil. Sau ne împărtăşesc poveştile personale ale unor oameni descoperiţi nu se ştie cum. Cea a unui originar din Congo, cea a unei fete care s-a îndrăgostit de un necunoscut. Ori se mai caută un scandal cu preoţi. Deşi cred că un film ar fi mai bun decât o ştire de umplutură.

Oamenii sunt fericiţi că au preşedinte. Ziua istorică a fost sfinţită cu şampanie şi vin. Iar acum ne putem relaxa. Ştirile noastre interne au devenit anoste. Şi asta nu e neapărat un semn rău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *