Opinii și Editoriale

Stiu organele de drept cine sta in spatele preotului A. Cibric?

Cunosc, oare, organele de drept, Internele si SIS-ul ca provocatia antisemita din decembrie anul trecut din centrul Chisinaului, organizata de catre un grup de „enoriasi” ai „fratiei ortodoxe Matrona Moscovita”, in frunte cu preotul Anatol Cibric, a fost pusa la cale si dirijata de fortele extremiste si reactionare ale Bisericii Ortodoxe Ruse?

Aceasta provocare a avut scopuri politice si a fost indreptata nu numai contra evreilor din R. Moldova, dar, mai intai de toate, contra Aliantei pentru integrare in UE, cu scopul de a defaima schimbarile democratice din R. Moldova si a izola statul nostru de lumea progresista europeana si mondiala. Organizatorii acestei provocari au ramas satisfacuti si chiar incurajati la alte activitati destabilizatoare. Opinia publica locala si cea internationala au reactionat prompt la provocare, in schimb Biserica Ortodoxa Rusa nici n-a comentat acest fapt, iar Biserica Intregii Moldove a constatat doar ca A. Cibric n-a coordonat cu ea. Mai mult, organele locale de drept au dat de inteles ca preotul A. Cibric nu va fi tras la raspundere. Aceasta-i partea formala a evenimentului, care, din pacate, n-a fost inteles in profunzime.

In realitate, insa, are loc cu totul altceva si e foarte periculos pentru R. Moldova. Organele de drept ar trebui sa studieze atent si sa scoata la suprafata nu numai adevarul, dar si fortele politice ce stau in spatele acelor enoriasi, care, poate, nici nu banuiesc in numele cui activeaza. Insistenta noastra se explica si prin faptul ca fortele democratice si progresiste internationale, inclusiv cele din Federatia Rusa, studiaza serios activitatea „fratiei ortodoxe a Matronei” si a liderilor acesteia, care au pus in garda nu numai unele organe oficiale, dar si Biserica Ortodoxa Rusa.

De exemplu, directorul Biroului moscovit pentru drepturile omului, Aleksandr Brad („??????????? ??????”, 23 decembrie 2009), a declarat ca preotul A. Cibric face parte din curentul reactionar si fundamentalist al Bisericii Ortodoxe Ruse, curent care deja a adus prejudicii societatii multinationale ruse. El a mai demonstrat ca preotul A. Cibric a indeplinit in R. Moldova mai multe porunci ale curentului reactionar bisericesc mentionat. A. Cibric este un partas al episcopului Diomid (Dziuban) din Ciucotka, care s-a evidentiat in astfel de actiuni si care, in 2008, a fost inlaturat din postul pe care il avea, iar ulterior i-a fost interzis sa slujeasca in biserica. Insa Diomid nu a refuzat sa-si continue activitatea de provocator, inclusiv in R. Moldova.
In cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, inca in anii ’90 ai secolului trecut, a luat nastere o aripa reactionara in frunte cu mitropolitul Ioan (Snicev) al Petersburgului, care a declansat ura fata de evrei, iar episcopul Diomid a lansat lozinca „Crestinii nu pot avea un mantuitor comun cu iudeii, deoarece tatal lor este diavolul”. In aceasta „activitate ortodoxa”, ulterior, s-au incadrat si alte forte bisericesti, precum si intelectuali, oameni simpli. Unul dintre ei este activul arhiepiscop al Vladivostokului si al Primoriei, Veniamin, care, pentru a se mentine in functie, propovaduieste antisemitismul, dar nu direct.

Asadar, in cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse functioneaza destul de activ un curent fundamentalist si reactionar, care, sub acoperirea Icoanei si a lui Hristos, realizeaza in practica o politica de invrajbire intre etnii si religii care destabilizeaza societatea si submineaza statul de drept. Reactionarismul acestor forte este demonstrat si prin faptul ca ele utilizeaza steagul „sutelor negre” rusesti (????????????). E regretabil ca aceste forte se fac neobservate in R. Moldova…

In Basarabia, pe parcursul secolelor, populatia majoritara a dat dovada de intelegere cu evreii si religia lor, iar in actuala R. Moldova, care se bazeaza pe legile fundamentale ale democratiei liberale, lipsesc motivele care ar destabiliza aceste relatii. Factorul destabilizator vine din Est si e foarte periculos, iata de ce lucrul acesta trebuie sa puna in garda nu numai opinia publica nationala, dar si SIS-ul, si organele de drept.

Apropo de liderul local al fundamentalismului reactionar ortodox rusesc A. Cibric: sunt la curent organele mentionate de faptul ca, in luna noiembrie 2009, au fost afisate foi volante pe standul bisericii unde el slujeste cu inscriptia „Evreii omoara pruncii ortodocsi”?

Ca Biserica Ortodoxa Rusa tace nu ne mira. Probabil, nu doreste sa scoata gunoiul din propria casa. Dar de ce nu reactioneaza Biserica Chisinaului? Posibil ca pentru ea nu-i atat de usor, cand are alaturi asemenea preoti. Cred ca organele oficiale ale statului trebuie s-o ajute. Cu cat mai repede, cu atat mai bine pentru noi si pentru biserica.

Sergiu Ion Chirca,
om emerit in stiinta din R. Moldova,
membru de onoare al Academiei Ruse

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *