Actualitate

Stradă din satul Aluatu, numită în memoria lui Nicolae Dabija

Satul Aluatu din raionul Taraclia va avea de joi, 22 aprilie, strada Nicolae Dabija. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul Local Aluatu, la demersul Asociației „UNIREA-ODIP” și al președintelui acesteia, Vlad Bilețchi, care este și consilier local independent.

„După ce am venit cu inițiativa de a redenumi o stradă din municipiul Chișinău în strada Nicolae Dabija, am decis să extindem această idee și în localitățile Republicii Moldova. Nicolae Dabija este unul dintre cei mai mari scriitori și academicieni din spațiul românesc, iar pe parcursul activității sale a promovat cele mai frumoase valori și a stat la baza mișcării de renaștere națională. În acest sens, Nicolae Dabija merită să aibă o stradă denumită în cinstea sa în fiecare localitate, oraș sau municipiu, merită un monument și chiar o școală în memoria sa. Întreaga românitate a avut norocul să-l aibă pe Nicolae Dabija, iar opera și activitatea sa trebuie să dăinuie pentru totdeauna”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, consilier local independent în satul Aluatu, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru activitatea sa notorie, Nicolae Dabija a fost distins cu o numeroase premii și distincții atât la nivel național, cât și internațional. În 1988, maestrul s-a învrednicit de Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii şi artei, iar în 1995 a primit Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu”. Pentru remarcabila sa operă poetică şi pentru implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti i s-a acordat, în anul 2000, Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor. În anul 2010, Academia de Studii Înalte din România îi acordă titlul de „Honoris Causa” şi titlul onorific de Academician în semn de înaltă preţuire şi respect pentru întreaga activitate; în 2013 obține titlul onorific „Om emerit”, iar în anul 2014 în semn de înaltă preţuire pentru promovarea culturii, limbii şi spiritualității românești i se acordă Ordinul „Meritul cultural” în grad de Mare Ofiţer.

În ziua în care maestrul Nicolae Dabija a fost condus pe ultimul drum, autoritățile R. Moldova au decretat zi de doliu național.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *