Străzile orașelor noastre sunt împânzite de afișe, reclame, anunțuri, informații, care au devenit un element obișnuit al peisajului urban, dar, am putea spune, și o „gramatică a greșelilor” etalate la vedere.
Cei care scriu/pictează/elaborează afișele uită că există și reguli ortografice. De multe ori ei redau cuvintele după ureche, așa cum le aud sau li se pare că sună bine. Într-o scurtă plimbare prin orice cartier, se poate colecta o „roadă” destul de bogată de greșeli, care arată cam cum stăm cu gramatica. Dacă ar fi să facem un top al erorilor, pe unul din primele locuri (după numărul de afișări) s-ar situa cuvântul intrare, scris greșit „întrare”.
Datorită faptului că prezintă o informație actuală și necesară, acest cuvânt este, practic, omniprezent și, din păcate, tot atât de omniprezente sunt și greșelile. Varianta „întrare” este influențată de pronunția familiară/regională a cuvântului; în vorbirea obișnuită acest lucru nici nu prea se observă, nici nu prea deranjează, în scris însă trebuie respectată forma corectă INTRARE. Evident că se va scrie cu i și verbul a intra cu toate formele sale: intru, intri, au intrat etc.
Același tip de greșeală se produce și în cazul cuvântului introducere, care apare foarte des cu „î” inițial „întroducere”, mai ales în lucrările elevilor și studenților. Aici, de asemenea, se păstrează i inițial și la formele verbului a introduce – s-a introdus un nou regulament, se vor introduce modificări ș.a.m.d. Și să nu uităm că orice informație începe cu o INTRODUCERE.
Irina Condrea,
prof. univ.,
dr. habilitat, USM
|
Ambasada României la Chișinău comunică faptul că Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) va organiza, pe parcursul lunilor aprilie, mai și iunie 2021, un număr de patru ceremonii de depunere a jurământului de credință față de România dedicate Ambasadei...
( ) Citeşte tot articolulPe 16 mai 1812, reprezentanţii Imperiilor Rus şi Otoman semnau dubioasa pace de la Bucureşti, care încheia războiul ruso-turc de la 1806—1812 pentru Principatele Române şi, ca rezultat al târgului, Moldova de la est de Prut (redenumită Basarabia) era anexată Rusiei.
( ) Citeşte tot articolulUn site apropiat premierului Filat afişează o ştire cu următorul titlu: „Vlad Filat pune degetul pe rană: Instituţiile statului nu respectă legea!”.
( ) Citeşte tot articolulUrzicile mai sunt denumite si plantele minune pentru numeroasele lor intrebuintari curative. Nu este nicio noutate ca au un efect astringent, expectorant, tonic, antiinflamator, dar si proprietati diuretice, fiind o sursa importanta de vitamina A, C, E, fier, calciu, fosfati si minerale.
( ) Citeşte tot articolulUrmăresc cu mare atenţie declaraţiile ce se fac în ultimul timp despre „Franzeluţa” S.A. şi, confruntându-le cu situaţia reală de la întreprindere, ajung la concluzia că cineva încearcă intenţionat să inducă în eroare opinia publică...
( ) Citeşte tot articolulBunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.
( ) Citeşte tot articolul