Afaceri

Strategia Bancii Nationale: dupa noi – macar si potopul!

Expertul economic Veaceslav Ionita considera ca mentinerea cursului leului urmareste scopuri politice mercantile

„Daca Leonid Talmaci ar fi un guvernator independent, el ar actiona reiesind dintr-o strategie de lunga durata, dar el urmeaza strategia guvernului actual: Dupa noi – macar si potopul!”. Asa apreciaza Veaceslav Ionita, expert la IDIS „Viitorul”, mentinerea cursului valutei nationale de catre Banca Nationala a Moldovei. Expertul considera ca, astfel, Banca va crea probleme enorme in domeniul stabilitatii macroeconomice pentru urmatoarea guvernare, iar populatia RM ar putea sa ajunga in curand la limita dezastrului.

 

Veaceslav Ionita sustine ca mentinerea cursului leului in raport cu valutele straine se face din doua motive – unul electoral si altul mercantil. „Un asemenea fenomen nu s-a produs niciodata in istora RM. In primul rand, incercand sa nu afecteze populatia pana la alegerile din 5 aprilie, BNM vinde valuta in proportii uriase, diminuandu-si pana la risc rezervele de lei, care scad consecutiv cu cate 10% pe luna. In al doilea rand, cursul se mentine din cauza datoriilor externe de circa 4 mlrd. USD ale unor firme moldovenesti, dintre care 1,2 mlrd. sunt datorii curente. Banca nu ofera informatii despre aceste firme, dar, probabil, ele sunt protejate de Putere”, sustine expertul.
Intr-adevar, potrivit datelor oficiale ale BNM, din septembrie 2008, rezervele Bancii au scazut de la 1,8 mlrd. pana la 1,3 mlrd. lei. Numai in ultimele doua luni ale anului curent, acestea au scazut cu 300 mln. lei. Ionita mai atentioneaza ca, deja de cinci luni, BNM nu mai poate tine sub control acest proces si ca, in ianuarie, cererea de valuta era deja cu 35% mai mare decat oferta. „Astazi, ne-am intors la nivelul lunii februarie 2008. Adica tot ce am adunat timp de un an s-a pierdut in doua luni de zile. Daca in luna viitoare cererea va depasi oferta cu 50-60%, atunci Banca va intra in colaps. Peste vreo doua luni, putem ajunge in fata unui pericol iminent, provocat de o prabusire brusca a rezervelor Bancii”, a spus Ionita.
Expertul considera ca jocul intr-o singura poarta facut de BNM ar putea conduce, odata cu prabusirea leului, la cresterea necontrolata a preturilor si la incapacitatea agentilor economici de a-si achita datoriile externe. „Vreau sa cred, totusi, ca autoritatile noastre vor fi in stare sa scada leul treptat, fiindca alta iesire nu au. Deoarece populatia si agentii economici au intrat in panica – toti vor sa scape de lei si sa-si cumpere valuta. Deci, reprezentantii BNM pot sa ne spuna orice poezie, dar mentinerea cursului leului in conditiile cresterii cererii de valuta ne arata ca asistam la un joc electoral, care poate sa aiba consecinte prea drastice atat pentru noi, cat si pentru economia RM”, a mentionat Ionita.

Am solicitat si parerea BNM pe marginea afirmatiilor lui Veaceslav Ionita. Leonid Talmaci n-a raspuns la apelurile noastre, iar expertii Bancii ne-au spus ca nu li se permite sa se expuna fara permisiunea conducerii BNM. De aceea, vom solicita in scris Bancii Nationale sa ne raspunda la cateva intrebari care tin de declaratiile expertului, iar raspunsurile le vom face publice.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *