Eveniment

Strategia de reformare a sectorului justiţiei a fost aprobată

14.44 Ministrul Sănătăţii, Andrei Usâtâi, a venit în Parlament la solicitarea deputatului Ion Butmalai (PLDM) pentru a prezenta situţia spitalului din Cahul.

14.33 Vice-ministrul tineretului şi sportului, Octavian Bodiştean: "Comuniştii trebuie întrebaţi de ce Stadionul Republican a fost distrus".

14.35 Octavian Bodiştean: "Societăţii îi este indiferent cui aparţine aşa-numitul Stadion Republican. Oamenii vor ca stadionul să fie în cele din urmă construit".

14.28 Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, este interogat de deputaţi cu privire la situaţia Stadionului Republican.

14.18 Deputaţii au aprobat cu 53 de voturi Strategia de reformare a justiţiei în R. Moldova.

14.10 Valeriu Saharneanu (PL): "Trebuie să fim radicali în procesul de reformare a justiţiei ca măcar în doi ani să simţim efectul".

14.04 Mihai Godea: "Sperăm că Strategia să nu fie încă un document care va fi uitat. Oare e nevoie de o strategie pentru a obliga instanţele să publice deciziile de judecată?".

13.56 Tudor Deliu (PLDM):"Îndemn să votăm cu toţii proiectul Strategiei de reformă a sistemului de justiţie".

13.42 Mihai Ghimpu (PL): "Refoma justiţiei trebuie să însemne schimbarea mentalităţii".

13.36 Valeriu Munteanu (PL): "Implementarea agestei Strategii va fi un pas înainte în asanarea sistemului judecătoresc".

13.11 Oleg Efrim: "Costurile reformei justiţiei vor fi anunţate la sfârşitul lunii noiembrie, după ce va fi aprobat Planul de Acţiuni şi Strategia reformei.

"Uniunea Europeană este dispusă să ne ofere un sprijin de 50 milioane de euro".

Ministrul Justiţiei susţine că majorarea salariilor angajaţilor în sistemul judecătoresc ar putea creşte începând cu a doua jumătate a anului 2012.

12.34 Oleg Efrim: "Sunt împotriva noţiunii de "epurare" a judecătorilor. Vom aplica metode de apreciere a competenţelor şi vom înlătura pe acei judecători care nu vor trece examenele de evaluare".

12.30 Valeriu Saharneanu (PL): "Nu putem să procedăm ca georgienii şi să schimbăm 90% din cadrele sistemului judecătoresc?"

12.10 Oleg Efrim a declarat că pentru a lupta cu flagelul corupţiei în justitie vor fi luate măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru, inclusiv majorarea salariilor, utilizarea tehnologiilor pe scară largă, excluderea imunităţii pentru acte de corupţie, introducerea pedepsei privative de libertate şi excluderea din sistem a judecătorilor corupţi.

12.04 Oleg Efrim: "Am pregătit proiecte de legi care stabilesc criteriile şi metode de admitere în profesie, promovare şi de carieră a judecătorilor".

12.02 Mihai Godea: "Există o viziune ca să putem schimba oamenii, nu doar structurile sistemului justiţiei?".

11.57 Oleg Efrim: "Reforma justiţiie va duce la modificarea Constituţiei în următorii cinci ani".

11.36 Preşedintele Parlamentulu a anunţat o pauză de 10 minute.

11.33 Fracţiunea PCRM a părăsit sala Parlamentului în semn de protest faţă de hotărârea lui Marian Lupu de a amâna votarea proiectelor de lege propuse de fracţiuni pentru ordinea de zi. Comuniştii l-au acuzat pe Marian Lupu de "uzurparea puterii" în Parlament.

11.28 Deputaţii dau întrebări ministrului Justiţiei.

Reforma justiţiei mai prevede crearea unui sistem de evaluare a justiţiarilor, modificarea procedurii de numire a procurorului general şi delimitarizarea instituţiei procuraturii.

Strategia presupune crearea unor instituţii judecătoreşti noi, comisiei de selectare şi promovarea judecătorilor, introducerea funcţiei de administrator al instanţelor judiciare şi asistenţilor judiciar etc. 

11.05 Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim (foto), propune proiectul de lege privind aprobarea Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016.

10.43 Comuniştii cer din nou audierea ministrului Educaţiei Mihai Şleahtiţchi, ministrului Culturii Boris Focşa, ministrului Protecţiei Sociale, Valentina Buliga şi premierului Vlad Filat. Liberalii propun demiterea lui Veaceslav Ioniţă din funcţia de preşedinte a comsiei economie, buget şi finanţe.

10.32 Proiectul privind constituirea comisiei de anchetare a PG a fost remisă în comisia juridică, numiri şi imunităţi.

10.22 Deputaţii PLDM propun să se renunţe la imunitatea parlamentară ca replică la aluziile procurorului general că unii demnitari  ai Parlamentului au dosare la PG.  Declaraţia îi aparţine lui Valeriu Streleţ.

10.18 D. Diacov (PD): "Acest proiect de hotărât trebuie remis în comisia juridică".

10.15 Mihai Ghimpu (PL): "Trebuie să stabilim competenţa acestei comisii, apoi s-o formăm".

10.13 Vadim Mişin (PCRM): Comisia nu trebuie să examineze dosare concrete cum propune dl Streleţ. E vorba de aprecierea modului de respectare a dreptului omului de către Procuratura Generală.

10.04 Valeriu Munteanu (PL): PL nu este pregătită să delegheze membrii acestei comisii.

10.02 Valeriu Streleţ vrea (PLDM): Vrem ca această comisie să activeze cinci ani şi să examineze dosarele de rezonanţă a Procuraturii Generale.

10.00 La şedinţă s-au prezentat 96 de deputaţi.

Pe ordinea de zi figurează proiectul de lege propus de PCRM privind crearea comisiei de anchetă în legătură cu audierea procurorului general.

Tot astăzi va fi audiat raportul despre utilizarea ajutoarelor umanitare şi resurselor financiare în lichidarea inundaţiilor din 2008.

Sursa video: Privesc.eu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *