Ultima oră

Strategia de securitate a SUA: Rusia denunţă „caracterul imperialist” al documentului, iar Beijingul „mentalitatea de Război Rece”

„Caracterul imperialist al acestui document este evident, la fel ca şi refuzul de a renunţa la o lume unipolară, un refuz insistent”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declaraţie de presă.

Autorităţile ruse ‘nu pot accepta ca ţara să fie tratată drept o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite’, a adăugat Peskov.

‘Cu toate acestea, există modeste puncte pozitive’, a menţionat el, citând mai ales ‘voinţa (Washingtonului) de a coopera cu Rusia în domeniile în care aceasta corespunde intereselor americanilor’.

‘Aceasta corespunde şi abordărilor noastre, întrucât Moscova la rândul ei caută să coopereze cu Statele Unite acolo unde aceasta ne avantajează’, a mai spus Peskov.

Documentul referitor al strategia de securitate naţională a SUA, difuzat luni de Casa Albă’, afirmă că Rusia ‘încearcă să slăbească influenţa americană în lume şi să creeze diviziuni cu aliaţii şi partenerii noştri’.

La prezentarea strategiei, preşedintele Donald Trump a trimis însă semnale discordante, calificând Rusia şi China ca ‘puteri rivale’ ale SUA, care ‘încearcă să pună la îndoială influenţa, valorile şi bogăţia Americii’, el declarându-şi însă imediat voinţa de a construi ‘parteneriate grozave’ cu aceste state.

Documentul difuzat de Casa Albă cu puţin timp înaintea discursului prezidenţial adopta un ton chiar mai ofensiv faţă de Rusia şi China, acuzându-le că ‘subminează securitatea şi prosperitatea’ SUA.

Noua strategie americană a fost denunţată şi de Beijing, care a criticat ‘mentalitatea de Război Rece’ a Washingtonului.

‘Insistăm pe lângă Statele Unite să înceteze să deformeze în mod voluntar intenţiile strategice ale Chinei, precum şi să-şi abandoneze conceptele depăşite, precum mentalitatea de Război Rece’, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing.

‘Dacă nu, nu vor face decât să aducă prejudicii celorlalţi şi lor însele’, a subliniat ea.

‘China nu va încerca niciodată să se dezvolte sacrificând interesele celorlalte ţări. În acelaşi timp, nu va renunţa niciodată la drepturile şi interesele sale legitime’, a replicat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.

AGERPRES  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *