Ultima oră

Strategiile economice divizeaza liderii UE

 Din cele cinci obiective in cifre pe care UE dorea sa si le fixeze in strategia sa economica pana in 2020, Cei 27 nu au reusit sa se inteleaga asupra a doua dintre ele – educatia si lupta impotriva saraciei, a spus Barroso, vizibil deceptionat, la incheierea summitului de la Bruxelles.

"Ne-am pus de acord sa continuam sa lucram pana in iunie asupra acestor obiective", a mai spus seful Comisiei Europene, subliniind ca este "foarte important sa se ajunga la un acord" pana atunci.

In timpul summitului, unii "au exprimat indoieli nu in privinta luptei impotriva saraciei, ci asupra chestiunii competentelor: sunt competente nationale sau europene?", a dezvaluit Barroso.

"Exista, de asemenea, o problema statistica", a adaugat presedintele UE, Herman Van Rompuy: "cum masurati asta?". Si "o problema conceptuala: de ce un obiectiv in materie de reducere a saraciei, cand solutia este reducerea somajului?", a mai spus Rompuy, care totusi se declara "convins" ca Cei 27 vor ajunge la un acord in iunie, la viitorul lor summit.

Barroso: UE trece printr-o criza fara precedent

Germania, unde educatia este de resortul landurilor, are reticente in fixarea unui obiectiv in acest domeniu.

Comisia propunea initial scaderea ratei de abandon scolar de la 15% la 10% si scaderea cu 20 de milioane a numarului persoanelor amenintate de saracie.

Celelalte trei obiective asupra carora a fost gasit un consens vizeaza cresterea nivelului investitiilor in cercetare si dezvoltare de la 1,9% din PIB-ul UE cat este in prezent la 3%, cresterea ratei de ocupare a persoanelor cu varste intre 20 si 64 de ani de la 69% la cel putin 75%, si reducerea, cum era prevazut, a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Sursa: Wall-Street

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *