Astăzi 19 Iunie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Iunie 2019
Abonamente

Social 22 Octombrie 2009, ora 13:56

Strategiile economice in RM, deocamdata pe gheata

Marime Font


Savanti cu renume international s-au reunit, recent, in cadrul unei conferinte organizate la Chisinau de UNFPA si Institutul de Integrare Europeana si Stiinte Politice. In conditiile crizei demografice acute din spatiul post-comunist - a depopularii masive, natalitatii scazute si a procesului accelerat de imbatranire a populatiei - lipsa de actiune a autoritatilor va conduce la costuri economice insurmontabile, au atentionat savantii. Ei au solicitat noii guvernari crearea unui centru national de cercetari demografice pe langa Guvernul RM, in vederea elaborarii politicilor demografice pentru depasirea crizei.

Saptamana trecuta, demografi din Romania, Rusia, Ucraina, Belarus, Franta, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan si RM au readus in prim-plan evolutia problemelor demografice, care au devenit elemente esentiale in elaborarea strategiilor economice. Este imposibil de elaborat si realizat strategii de dezvoltare a statului pe termen scurt sau mediu, fara a cunoaste indicatorii fertilitatii, natalitatii, mortalitatii etc., care au un rol insemnat asupra evolutiilor numerice a populatiei, mai ales a celei reproductive, sustin savantii.


„In RM problemele demografice n-au fost alarmante, in contextul crizei statelor europene inca din anii ’50-’60. ?ara noastra, pana in anii ’90, a avut o rata a natalitatii in limitele normale de evolutie si a ponderii ridicate a populatiei apte de munca, a unor statistici multumitoare ale populatiei inactive. Din anul 1990, suportam criza demografica, in urma careia in RM se micsoreaza drastic numarul populatiei fata de statele europene, ceea ce va conduce la consecinte neasteptate, prin faptul ca guvernantii nu realizeaza aceste pericole”, a declarat dr. Constantin Matei, profesor la ASEM.

Problemele demografice pot fi solutionate nu numai de guvern, dar si de autoritatile locale. Fiecare primarie ar putea acorda indemnizatii familiilor cu multi copii, sa stimuleze tinerele familii pentru nasterea copiilor etc. La nivel local se pot lua masuri reparatorii pentru a imbunatati asistenta medicala in localitatile rurale, considera profesorul.

Un pret care va trebui platit. Cine va plati?

Dr. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, a analizat situatia celor 20 de generatii nascute dupa 1989. „Daca nu se va produce vreo schimbare, rata natalitatii in Romania va ramane de 1,3 copii, ca si in RM. Astfel, populatia noastra scade iremediabil. Cei nascuti in prezent vor intra in segmentul activ al vietii dupa 2030 si vor constitui partea consistenta a populatiei, si vor avea de intretinut o populatie varstnica, inactiva economic.

La o suta de persoane adulte, avem 21 de persoane de 25 de ani si peste! In 2050 le va fi extrem de dificil. Cine va suporta economic cheltuielile pentru pensiile celor in varsta, pentru facilitatile lor sociale? E un pret care trebuie platit. Sansele bune dupa 2050 trebuie fortate sa creasca”, a mentionat savantul roman.

Ce solutii am avea? Odata cu scaderea participarii economice in tarile noastre, trebuie restructurat sistemul de asigurari sociale atat in RM, cat si in Romania. Cresterea varstei de pensionare se apropie de 65 de ani, iar Banca Mondiala estimeaza ca, daca pana in 2050 nu va creste pana la 70 de ani, in societate nu va exista un echilibru pentru a suporta economic aceasta criza demografica.

Desigur, redresarea fertilitatii este cheia solutionarii acestor chestiuni. Dupa 2050, ar exista sansa redresarii situatiei demografice mai rapide, inclusiv din perspectiva economica a raportului populatie in varsta de munca si populatie varstnica. O ameliorare a contextului economic nu duce neaparat la o crestere economica, ci dimpotriva, ne dovedesc tarile din Vest.

„Sa stimulam natalitatea prin acordarea de indemnizatii femeilor”

„In ultimii ani, Rusia a luat importante masuri anticriza demografica, care ar putea sa reprezinte un mare interes si pentru alte tari. In primul rand, conducatorii nostri si-au schimbat atitudinea fata de concediul de maternitate pentru copiii de pana la un an si jumatate. Din 2007, aceste alocatii s-au majorat esential, cu mai bine de doua ori! Alocatiile pentru al doilea, al treilea si mai multi copii sunt de doua ori mai mari decat pentru primul copil. Exista si alte diferentieri financiare, in functie de salariile femeilor. In Rusia, alocatia minima e cum ar fi aici 600 lei, iar maxima - 2.500 lei”, a spus dr. Valeri Elizarov de la Universitatea „M. Lomonosov” din Moscova.

Nasterile in Rusia au fost stimulate si prin acordarea unor cecuri speciale pentru femei, bani din care sunt finantate institutiile medicale. „Femeile noastre inceteaza sa se mai teama de a naste. Anul trecut, a inceput sa prevaleze, in premiera, natalitatea intre 25-29 de ani, fata de categoria de varsta de 22-23 de ani.

Mai mult, incurajam nasterile dupa 30 de ani, chiar si al doilea, si al treilea prunc, cand femeile sunt realizate in plan profesional. A treia masura care a influentat rata natalitatii in Rusia a fost si acordarea capitalului matern (o suma incomparabil mai mare), ce poate fi utilizat pentru cresterea, instruirea copilului sau pentru alte necesitati”, a remarcat savantul rus.

„Investiti in timpul liber al batranilor”

Cum sa evitam urmarile nefaste ale imbatranirii accelerate a populatiei? se intreaba expertii. „Extrem de important in tarile post-sovietice este organizarea timpului liber pentru batrani. In prezent, noi nu le putem oferi decat un loc de munca, un spital, ori un cimitir. Sa le organizam cluburi speciale, ca batranii sa se intalneasca si sa comunice, ca sa nu resimta lipsa tinerilor. Sa preluam exemplul Italiei, o tara cu multi batrani si foarte bine organizati.

Mai ales ca tinerii trebuie sa munceasca mai mult decat acum 20 de ani si nu au timp sa le acorde multa atentie. In conditiile unei concurente acerbe de pe piata, tinerii sunt nevoiti sa se reprofileze mereu. Daca acum 30 de ani, o facultate iti era de ajuns sa te descurci in viata, azi oamenii, practic, trebuie sa cunoasca mult mai mult, ca sa obtina locuri de munca, a afirmat Ella Libanova de la Academia de Stiinte din Ucraina.

 Autor: Angelina Olaru

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 23:09

 După o săptămâna dificilă în Republica Moldova în care am avut două guverne, doi premieri şi o serie de decizii alambicate, care au demonstrat încă odată fragilitatea statului frate dintre Prut şi Nistru, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi PDM au făcut un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 16:55

Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:52

Parlamentul a stabilit, în ședința de marţi, 18 iunie, data alegerilor locale generale. Scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 15:51

Interimatul funcţiei de director al Centrului Național Anticorupție va fi asigurat de vicedirectorul instituţiei, Lidia Cherioglu. O decizie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 iunie, de parlament, comunică MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 14:43

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit marţi la Berlin, a pledat pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO în declaraţii făcute presei germane înaintea întâlnirii sale cu cancelarul Angela Merkel, potrivit dpa, informează Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:47

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

Achitări la "un click" distanță. Taxele vamale vor putea fi plătite și online

În curând, toate taxele vamale vor putea fi achitate și online sau la terminalele cash-in. Serviciul Vamal introduce, în premieră, opțiunea de achitare a drepturilor de import-export inclusiv prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice MPay.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:34

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Prognoza ONU: În 59 de ani, populația Rusiei va SCĂDEA sub 100 de milioane de locuitori

Peste 59 de ani, numărul locuitorilor din Rusia va ajunge sub 100 de milioane de persoane, potrivit raportului demografic al ONU, calculat pana in 2100. Astfel, varianta pesimistă a previziunilor experților arata ca în loc de cele 145 de milioane de persoane cate exista in prezent,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:20

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Usatîi se declară DERANJAT de declarațiile Maiei Sandu privind eliberarea sa

Politicianul spune că s-a arătat nedumerit de declarațiile Maiei Sandu, precum că anularea mandatului de arest pe numele său este o decizie îndoielnică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 13:16

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Dodon și Ambasadorul SUA au discutat în limba rusă la Președinție / VIDEO

Președintele Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Dereck J. Hogan, iar discuția pe care au avut-o, a fost purtată în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 12:03

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Reacție la scrisoarea lui Filat: erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine, nu de condițiile din pușcării

Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:42

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

ULTIMA ORĂ /// Michel Platini a fost ARESTAT în legătură cu desfășurarea Campionatului Mondial de fotbal în Qatar în 2022

Fostul internaţional francez şi preşedinte al UEFA, Michel Platini, a fost reţinut, marţi, pentru audieri în cadrul anchetei care vizează atribuirea organizării Cupei Mondiale de fotbal din 2022 Qatarului, relatează cotidianul francez LeMonde pe site-ul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:36

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori de la PA îi iau apărarea lui Viorel Morari

Un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție au trimis o scrisoare în adresa lui Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, dar și în adresa Angelei Motuzoc, președinta Consiliului Superior al Procurorilor prin care reclamă „administrarea defectuoasă a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:29

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații ACUM sunt împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă, așa cum a recunoscut chiar Igor Dodon

Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 11:13

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

SIS trece în subordinea lui Dodon. Deputații PAS și PPDA au ridicat mâna ca securitatea Moldovei să fie la cheremul Rusiei

Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:52

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul din RM îi face „cadou” lui Dodon Serviciul de Protecție și Pază de Stat

Parlamentul a reexaminat proiectul de lege care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat din subordinea prim-ministrului în cea a președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 10:30

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

Un tânăr cu BMW a lovit mortal o femeie în fața Policlinicii Oncologice / FOTO

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un automobil de marca BMW în timp ce traversa strada. Accidentul a avut loc în această dimineață, în jurul orei 08:11, în proximitatea Policlinicii Oncologice, de pe strada Grenoble, din cartierul Telecentru al capitalei

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:45

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Circa 15 mii de candidați la bacalaureat susțin astăzi proba la disciplina la solicitare. Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 09:25

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, astăzi, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:50

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Ministrul apărării din Guvernul Maiei Sandu nu a DECIS dacă va cere retragerea armatei rusești de pe teritoriul R. Moldova

Noul ministru al apărării, socialistul Pavel Voicu, nu a decis încă dacă va cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării noastre. Potrivit șefului pe apărare, pentru început trebuie să examineze cu atenție toate informațiile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 08:48

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

Dodon n-are de gând să-l amnistieze pe Vlad Filat

 Igor Dodon a declarat că nu va amnistia politicieni și că „judecătoriile trebuie să își facă treaba”. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Iunie 2019, ora: 08:45

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 IUNIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME DE SĂNĂTATE

Horoscopul zilei de 18 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:57

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu: Nimeni nu crede că acest guvern va avea o viaţă lungă

Este evident că nimeni nu crede că acest Guvern va avea o viaţă foarte lungă. Nici cei care îl populează, nici cei care înţeleg cât de cât viaţa politică modovenească. Este opinia politologului român Cristian Pârvulescu despre Guvernul Maiei Sandu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Iunie 2019, ora: 07:38

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

Petru BOGATU // Cum și pentru cine l-a învins Putin pe Plahotniuc

După demisia Guvernului Filip, un funcționar ar fi fost surprins cum scoate din sediul Executivului un scaun sub pretextul că ar fi proprietatea sa. Acest episod arată cum nu se poate mai bine perplexitatea reprezentanților vechii puteri surprinși de năruirea bruscă a guvernării PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Iunie 2019, ora: 00:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)