Astăzi 21 Septembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:06
Abonamente

Social 22 Octombrie 2009, ora 13:56

Strategiile economice in RM, deocamdata pe gheata

Marime Font


Savanti cu renume international s-au reunit, recent, in cadrul unei conferinte organizate la Chisinau de UNFPA si Institutul de Integrare Europeana si Stiinte Politice. In conditiile crizei demografice acute din spatiul post-comunist - a depopularii masive, natalitatii scazute si a procesului accelerat de imbatranire a populatiei - lipsa de actiune a autoritatilor va conduce la costuri economice insurmontabile, au atentionat savantii. Ei au solicitat noii guvernari crearea unui centru national de cercetari demografice pe langa Guvernul RM, in vederea elaborarii politicilor demografice pentru depasirea crizei.

Saptamana trecuta, demografi din Romania, Rusia, Ucraina, Belarus, Franta, Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan si RM au readus in prim-plan evolutia problemelor demografice, care au devenit elemente esentiale in elaborarea strategiilor economice. Este imposibil de elaborat si realizat strategii de dezvoltare a statului pe termen scurt sau mediu, fara a cunoaste indicatorii fertilitatii, natalitatii, mortalitatii etc., care au un rol insemnat asupra evolutiilor numerice a populatiei, mai ales a celei reproductive, sustin savantii.


„In RM problemele demografice n-au fost alarmante, in contextul crizei statelor europene inca din anii ’50-’60. ?ara noastra, pana in anii ’90, a avut o rata a natalitatii in limitele normale de evolutie si a ponderii ridicate a populatiei apte de munca, a unor statistici multumitoare ale populatiei inactive. Din anul 1990, suportam criza demografica, in urma careia in RM se micsoreaza drastic numarul populatiei fata de statele europene, ceea ce va conduce la consecinte neasteptate, prin faptul ca guvernantii nu realizeaza aceste pericole”, a declarat dr. Constantin Matei, profesor la ASEM.

Problemele demografice pot fi solutionate nu numai de guvern, dar si de autoritatile locale. Fiecare primarie ar putea acorda indemnizatii familiilor cu multi copii, sa stimuleze tinerele familii pentru nasterea copiilor etc. La nivel local se pot lua masuri reparatorii pentru a imbunatati asistenta medicala in localitatile rurale, considera profesorul.

Un pret care va trebui platit. Cine va plati?

Dr. Vasile Ghetau, directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, a analizat situatia celor 20 de generatii nascute dupa 1989. „Daca nu se va produce vreo schimbare, rata natalitatii in Romania va ramane de 1,3 copii, ca si in RM. Astfel, populatia noastra scade iremediabil. Cei nascuti in prezent vor intra in segmentul activ al vietii dupa 2030 si vor constitui partea consistenta a populatiei, si vor avea de intretinut o populatie varstnica, inactiva economic.

La o suta de persoane adulte, avem 21 de persoane de 25 de ani si peste! In 2050 le va fi extrem de dificil. Cine va suporta economic cheltuielile pentru pensiile celor in varsta, pentru facilitatile lor sociale? E un pret care trebuie platit. Sansele bune dupa 2050 trebuie fortate sa creasca”, a mentionat savantul roman.

Ce solutii am avea? Odata cu scaderea participarii economice in tarile noastre, trebuie restructurat sistemul de asigurari sociale atat in RM, cat si in Romania. Cresterea varstei de pensionare se apropie de 65 de ani, iar Banca Mondiala estimeaza ca, daca pana in 2050 nu va creste pana la 70 de ani, in societate nu va exista un echilibru pentru a suporta economic aceasta criza demografica.

Desigur, redresarea fertilitatii este cheia solutionarii acestor chestiuni. Dupa 2050, ar exista sansa redresarii situatiei demografice mai rapide, inclusiv din perspectiva economica a raportului populatie in varsta de munca si populatie varstnica. O ameliorare a contextului economic nu duce neaparat la o crestere economica, ci dimpotriva, ne dovedesc tarile din Vest.

„Sa stimulam natalitatea prin acordarea de indemnizatii femeilor”

„In ultimii ani, Rusia a luat importante masuri anticriza demografica, care ar putea sa reprezinte un mare interes si pentru alte tari. In primul rand, conducatorii nostri si-au schimbat atitudinea fata de concediul de maternitate pentru copiii de pana la un an si jumatate. Din 2007, aceste alocatii s-au majorat esential, cu mai bine de doua ori! Alocatiile pentru al doilea, al treilea si mai multi copii sunt de doua ori mai mari decat pentru primul copil. Exista si alte diferentieri financiare, in functie de salariile femeilor. In Rusia, alocatia minima e cum ar fi aici 600 lei, iar maxima - 2.500 lei”, a spus dr. Valeri Elizarov de la Universitatea „M. Lomonosov” din Moscova.

Nasterile in Rusia au fost stimulate si prin acordarea unor cecuri speciale pentru femei, bani din care sunt finantate institutiile medicale. „Femeile noastre inceteaza sa se mai teama de a naste. Anul trecut, a inceput sa prevaleze, in premiera, natalitatea intre 25-29 de ani, fata de categoria de varsta de 22-23 de ani.

Mai mult, incurajam nasterile dupa 30 de ani, chiar si al doilea, si al treilea prunc, cand femeile sunt realizate in plan profesional. A treia masura care a influentat rata natalitatii in Rusia a fost si acordarea capitalului matern (o suma incomparabil mai mare), ce poate fi utilizat pentru cresterea, instruirea copilului sau pentru alte necesitati”, a remarcat savantul rus.

„Investiti in timpul liber al batranilor”

Cum sa evitam urmarile nefaste ale imbatranirii accelerate a populatiei? se intreaba expertii. „Extrem de important in tarile post-sovietice este organizarea timpului liber pentru batrani. In prezent, noi nu le putem oferi decat un loc de munca, un spital, ori un cimitir. Sa le organizam cluburi speciale, ca batranii sa se intalneasca si sa comunice, ca sa nu resimta lipsa tinerilor. Sa preluam exemplul Italiei, o tara cu multi batrani si foarte bine organizati.

Mai ales ca tinerii trebuie sa munceasca mai mult decat acum 20 de ani si nu au timp sa le acorde multa atentie. In conditiile unei concurente acerbe de pe piata, tinerii sunt nevoiti sa se reprofileze mereu. Daca acum 30 de ani, o facultate iti era de ajuns sa te descurci in viata, azi oamenii, practic, trebuie sa cunoasca mult mai mult, ca sa obtina locuri de munca, a afirmat Ella Libanova de la Academia de Stiinte din Ucraina.

 Autor: Angelina Olaru

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)